Октоподът

Октоподът

Едно от първите изречения на новия МВР-министър беше, че в България нямало мафия. Онзи ден Емел Етем обясняваше, че ситуацията в Челопечене не била извънредна. А днес Станишев твърди, че скандалът около европейските пари бил медийна истерия. Президентът този път предпочита да мълчи, вероятно понеже за пореден път се оказва в центъра на скандала.

Едно време като бях пионерче и чавдарче се говореше по същия начин – казваха се едни неща, които всички знаеха, че не са верни и никой не им вярваше. Това още си носи следите и в душичките на съвременния българин. Онези времена уж отминаха, но челният опит от миналото не е забравен. Сега е малко по-трудно преднамерено да говориш глупости, но както виждаме не е невъзможно. Гьонсуратлък политиците ни винаги са имали в излишък.

Добрата страна на членството ни в Европа са именно шамарите, които ще отнесем докато се научим. Лошото е, че щраусовското поведение именно на тези, които трябва да отнесат шамарите, не издава намерения за вразумяване. Октоподът си пази всички пипала, че резнат ли някое не е ясно как точно ще куцукат другите. Лошото е друго, че в този завързан пасианс кой дал, кой взел и кой ще връща разликата обикновено са три различни лирически героя.

Иначе не пречи отново някои български блогове, списвани зад граница, да ни обяснят и този път как не сме я разбирали политиката в България…

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България