От няколко часа в българското web пространство вече работи и първата версия на сайта на Фондация „Отворени проекти“. Той се намира на адрес http://openprojectsfoundation.org, а целта му е да информира и запознава посетителите с дейността на фондацията и проектите, по които тя работи. Началото е скромно, но скоро ще бъдат публикувани и проектните документи за различните програми и начините за участие в тях. Сайтът ще предоставя форми за предложения и идеи, за кандидатстване по проекти, както и разбира се текущи новини по темите свободна култура, отворени информационни технологии, свободно образование и други.

На сайта ще се публикуват също и решенията на УС, протоколите от заседания и различни подробности за повечето проекти и програми. Скоро ще бъде публикувана и банковата сметка за дарения.

Фондацията бе създадена с цел да улесни случването на проекти в областта на софтуера с отворен код и свободната култура в България, да посредничи пред други организации за обществената полезност на тези инициативи и да спестява непосилните усилия на малки групи от хора сами да се борят с бюрокрация и организация на прояви или свои малки проекти.

Тъжно е, че понятието фондация в България е наслоило негативен оттенък, още по-тъжно е, че (типично по български) пръски кал полетяха по посока на ФОП още в първите мигове на нейното раждане – и явно, и подмолно – дори преди тя да е направила нещо, което да бъде преценявано. Това обаче няма да обезкуражи никого – целта, за която ФОП беше създадена е много над нещата от ежедневието. Радва ме много и желанието на хората да помагат и участват. И всички тези, които го показват и искат, скоро ще имат тази възможност.

В качеството ми на Председател на ФОП, считам, че е нужно публично да заявя, че организацията ще използва непоколебимо своя кредит на доверие, който всеки новопоявил се субект в обществото заслужава. Нещо повече ФОП има сериозното самочувствие, както и късмета в Съвета на Фондацията да участват хора, които са доказвали няколко пъти своята отдаденост на проекти в направленията, по които фондацията е дефинирала целите си. Хора, които заслужават този кредит на доверие именно заради тази си отдаденост и саможертва на лично време и не малко лични средства. И ФОП непоколебимо и безкомпромисно ще пази и умножава това доверие.

В личен план – до момента считам, че не съм дал нито един повод да се счита, че не държа на думата си. Нито да не се е случило нещо, с което съм се ангажирал да се случи. Не се срамувам от нито един свой проект или инициатива, в която съм решавал да участвам. Няма причина, нито аргументи, ФОП да е нещо по-различно. Всички във ФОП са хора, които правят така, че нещата да се случват. Всички други, които ще се присъединят към нас оттук нататък също трябва да бъдат такива хора. Минимум 200%.

Инициативите ни ще бъдат много интересни (и надяваме се полезни) за много хора. За много от тях ще търсим партньорства с други организации. Скоро ще публикуваме повече детайли и за нашия ключов проект, който поне за половината хора от сегашния състав на фондацията е цел на живота им. Засега го наричаме с кодовото название C3 или C3. Подробностите след около месец…

И най-важното ако тези проекти не се правят с радост и за удоволствие, те нямат смисъл. Затова – усмихвайте се… Иначе не минавате летвата… ;-)

Написано от Йовко Ламбрев

IT и Интернет експерт, инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.

 1. Както обикновено, под IE сайта не е 100% видим (липсват картинките отдясно). Освен това, май се пише „перефразирам :)“.
  Иначе – отново поздравления за куража да опитате нещо истинско! И най-сърдечни пожелания то да остане толкова истинско, колкото сега изглежда.

  Отговор

 2. Уф, ама още ли ползва някой това нещо? Никой от нас досега дори не се е сетил да погледне дали се вижда с IE… Ако някой ден го оправим ще е добре – дотогава тези дето не виждат картинките да си сменят браузъра ;-P

  Перифраза се пише и перифразирам… Провери ;-)

  Отговор

 3. Йовко, С3 е Cybersecurity Coooperation Center (CCC), ще ви гоним за името! Иначе ви желая успех и ще помагаме с каквото можем.

  Отговор

 4. Хе-хе – сега остава и Сдружение „Свободен софтуер“ (ССС) да се обади ;-)

  Ще захапем C3 тогава ;-) Майтапя се! Между другото оказва се, че има и пластичен експлозив, наречен C3 :-)

  Отговор

 5. не знам как го виждате тоя сайт, за мен след 194.12.224.10 няма никой….

  Отговор

 6. След 194.12.224.10 идва marla.ludost.net, която хоства и openprojectsfoundation.org

  Отговор

 7. Поздравления и възхищения за великолепната идея :) Желая ви кураж и хъс! Ако мога с нещо да съм полезна – да, ама нито съм програмист (като теб), нито артист (като Весела Казакова) и само я постнах в блога си като важна новина – това измислих, че мога.

  Отговор

 8. Вени, много ти благодаря! Всеки и всички са полезни – кой с малко, кой с повече… Много благодаря за добрите думи!

  Отговор

Ако искате да споделите нещо