Open Projects Foundation

След като вече новината малко предварително мина през ефира на Радио Fresh остава и да бъде потвърдена. Преди няколко часа беше учредена Фондация „Отворени проекти“. Начинанието има за цел да подпомага и финансира проекти в областта на свободната култура и свободния софтуер. Да бъде функционален и бърз оперативен орган за много начинания, които така или иначе се случват напоследък в обществото, но се нуждаят от подкрепа или мениджмънт.

Повече за концепцията на новата организация ще се появи на сайта и, след ситуирането на дейността и в близките седмици.

Първото, което планира да направи избраният днес Управителен съвет е да потърси и припознае своите български и международни партньори и да дефинира приоритетните за фондацията проекти.

10 коментара за “Open Projects Foundation”

 1. Излизайки на улицата, човек ще види превозни средства всякакви – коли от сто марки и сто години, камиони малки и големи, жълти таксита, автобуси, тролеи, трамваи, та дори каруци. Според джоба, според това накъде, как, с кого и с какво си тръгнал.

  Същото е с организациите, според целта – накъде е тръгнал, средствата – т.е. как и според модалностите на закона, човек избира – дали да си създаде собствена или да се качи на вече създадена, дали тя да е отворена или затворена, малка или масова, фондация или не-фондация… Вариантите са (почти) безкрайни и това е хубаво.

  Виждам, че Йовко избира нещо бързо, леко и маневрено, и щом предпочита такова МПС защо да го съдим, че не ползва, например, рейс на градския транспорт 🙂 Това е неговата формула и неговият избор. Всеки има такова право.

  Имам един добър приятел, с него бяхме колеги няколко месеца. Той обича да работи самостоятелно и в знак на това дори използва одеколон „One Man’s Band“. След бръснене се плиска с такова количество, че от изпаренията всеки в радиус от 10м се свлича замаян на земята!

 2. Владо, ех няма да се видим ние с тебе – ела поне на пловдивския фест идната събота 🙂

  Трябва ни мъничко време да пуснем сайта и да опишем нещата – едно по едно – всички проекти ще са свободни – за да може и някой друг да ги случи ако иска – за OPF това би било само повод за радост.

  Не всички са толкова мащабни – но най-големият от тях си струва всички усилия…

 3. Григи, обещавам да ти отговоря подробно с нарочен пост тук в този блог, в началото на следващата седмица. Очаквах тази критика и съответно имам и отговор. Очаквах засегнати и съм готов да си понеса риска. Очаквах някой да зададе този въпрос за да дам и своя отговор. От една страна е добре, че го задаваш именно ти, за да отговоря наистина искрено, от друга малко ме боли, че го задаваш на части и по този начин, но това остава в личната ми сметка.

  Не искам да отговоря претрупано и в коментар – отговорът е сложен и дълъг. Тази организация няма за цел да бъде това, което ти имаш в главата си за нея, тя можеше да бъде създадена по модела на ССС с тонове превъзбуден ентусиазъм и да заоре в праха, както ССС направи. Тази организация няма да се затвори до този кръг хора, има дефиниран механизъм, според който ще се привличат нови хора, клонове и т.н., но едва когато тя бъде setup-ната и стабилизирана. Една млада и нестабилна организация е поравно подвластна на всяко мнение и виждане и всеки нов човек е в състояние да засили стила и в посоки известни само нему си.

  Има критично ниво на екипност, според което разногласията стават неуправляеми, затова решението беше този проект да стартира с минималният критичен брой от хора, който да дефинира пътят и посоката, стила и визията, и когато това бъде ясно новите хора са добре дошли ако споделят нещо общо с това.

  Има хора, които липсват в този екип, но няма идеални формулировки, екипът е балансиран така, както се очаква от него за да сработи в посоката, която е нужна – различни професии, различни сфери на влияние в обществото, с общия признак – хора, които са в състояние да случват нещата. С всеки един от тях съм работил в екстремални условия и съм се разбирал с половин дума, това е екипът за старт. Има време за разширяване, навярно скоро. За старт търсех екип, в който съм 200% сигурен, че дори без да знам накъде са потеглили ще мога да застана зад тях, и надявам се и те зад мен. Дори и посоката да е погрешна…

  Фондацията не е ОТВОРЕНА – няма такова нещо – редът ще е строг и подреден, както подобава. Това, че ще се занимава с ОТВОРЕНИ проекти, не я прави различна – сто пъти вече писах, че това е management инструмент, а не идеологическа или някаква друга масова структура.

  Моля, да отложим дискусията за идната седмица, защото два дни ще съм 100% offline, а и не считам за нужно да се репликираме без да изложим тезите си. Наясно съм, че дължа обяснение и за напускането си на ССС (този път наистина окончателно), и за грешките на растежа, и за силата на опортюнизма, и за своите критики към статичността на концепцията на свободния софтуер, и за случайните хора, за които темата FOSS е само мода, но за всичко това, като му дойде времето. Изчаквах да мине OpenFest, за да не се вихрят и такива емоции…

  ССС бе едно от най-големите разочарования в моя живот (все си мислех, че поне една новина можеше да се появи на fsa-bg.org за OpenFest 2005, но не би), но въпреки всичко тази фондация няма да дублира ССС, напротив, първото, което ще направи е да потърси ССС за партньор.

  Помисли какво щеше да стане ако бях поканил всички тези хора, за които говориш и за почти всички от тях с две ръце бих гласувал ЗА да са учредители (и не само те…) – това щеше да е преврат за ССС – а конфронтация не е нужна никому. Формулата тук е друга – генерално различна… Ако е погрешна ще си понеса кръста – неведнъж съм го правил…

  Най-близкият роднина на един от най-близките ми хора бере душа в интензивно отделение, заради нелепа катастрофа и на този фон последното, което имам желание да правя е да давам обяснения за стъпките, за които съм непоколебим, че бяха нужни да бъдат направени.

 4. Прочетох уводната страница. Идеята е много добра и струва ви ми се също толкова навременна. Йовко, кога ще ни открехнеш за тези десет замислени проекта? Мега проекти дори!?

  Иначе да, времето е наистина „пред нас“. Притокът на време е постоянен и неограничен: всяка секунда получаваме по една нова следваща. Кой казва, че няма време 🙂

 5. Мда, наистина амбициозно начало. 🙂

  Спомням си един наш разговор преди време на тази тема. Тогава доста мои забележки защо е нужна такава потайност и затвореност около създаването на фондация за ОТВОРЕНИ проекти останаха без отговор.

  Добре. Изчаках фактът да стане свършен. Сега вече безопасно ли е да им се отговори? Поне на един – кому и защо бяха нужни потайността и криенето? С какво заплашваше нещата това да ги знаят хора като Сашо Шопов, Мариан, Алекс, Петър Пенчев, Ники Бачийски, Сале, Силвина, Жоро Чорбаджийски, Богомил Шопов, Бобсън, Христо Еринин, Роси Димова – като си помисля колко още има, лошо ми става…?

  Съжалявам, ако въпросът звучи като риторичен. Но вече достатъчно хора (и аз между тях), които иначе биха били горещи поддръжници на идеята за подобна фондация, сега си задават и купища други въпроси – някои от тях доста горчиви.

 6. Мартин, ще я развиваме и навътре, и навън ;-P

  Фондацията е отворена за проекти – всякакви, които се вписват в сферата на целите и – свободно изкуство, свободни технологии, свободно познание. Няма за цел обаче да бъде масовка в стил политическа партия „много сме, силни сме“ (и често не вършим никаква работа) – по-скоро стегнат мениджмънт за проекти, които имат нужда някой да им намери финансиране, подкрепа или пък управление.

  Фондацията няма членове – само дарители. Иначе устава предвижда асоциирани и почетни (дори) членове на някакъв етап след като бъде ситуирана. Програмни директори или project managers, които управляват или координират даден проект могат да бъдат и външни лица, не е нужно да са членове на съвета на фондацията. Стига да има интересни и ОТВОРЕНИ проекти фондацията застава зад тях моментално във всякаква форма, напасвайки се към тях ако е нужно.

  Ще има повече инфромация на сайта съвсем скоро – просто имаме тежка юридическа процедура по setup-ването като за начало…

  Стартираме амбициозно с около дестина проекта (някои от които огромни по мащаб), но времето е пред нас, както се казва…

 7. Чудесно начинание, поздравления!

  Както с Opеn Culture, така и сега с Open Projects Foundation, постепенно започвам да формирам отговор на въпроса „Какъв е смисълът да правя всички тези неща?“, който често ми се върти в главата, когато загубя увереност в себе си.

Вашият коментар