Пиесата „Камината“ от Маргарит Минков ще бъде на сцената на театър „Провокация“ в петък от 19:00ч. Режисьор и композитор на музиката е Антони Райжеков. Пиесата представлява иронична метафора на обърканото ни ежедневие, в което затваряйки се с другите Аз-ове в себе си толкова забравяме кои сме, че започваме да се страхуваме да прекрачим най-естествената граница към нормалното човешко общуване.

Това навярно е първата българска пиеса, която е свободна култура. Режисьорът споделя хакерската философия на свободния софтуер, проектирайки я върху изкуството, създава свободна музика, която можете да свалите от Интернет и да споделяте с приятели, или отворени представления, както е в случая. В този контекст билетите за пиесата ще се продават не в началото, а в края на пиесата – само за тези зрители, които искат да си купят билети – нещо като своеобразна оценка към авторите. Всъщност оценката на изкуството се прави след допира с него, а не предварително. Защото изкуството не бива и не следва да се продава предплатено и дори може би не трябва да има обявена цена. Изкуството и културата по дефиниция следва да бъдат свободни и достъпни за всички.

Театърът е сцената на читалище „Славянска беседа“ (входът е откъм Раковски) точно срещу сградата на Булбанк и Министерство на финансите. (Хотел „Славянска беседа“ на ул.Славянска е на минутка пеша от мястото, но не е точен ориентир.)

Поканени сте всички да гледате първата българска пиеса, която представлява свободно произведение на изкуството. Пиесата е чудесна и няма да съжалявате!

Накратко за Йовко Ламбрев

ИТ и Интернет експерт, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.

 1. Скромен опит за дефиниция на понятието свободна култура можете да прочетете тук: http://urbanstyle.org/index.php?p=23

  Отговор

 2. Явор Атанасов 17 декември 2004 в 9:30

  Музиката на Райжеков много ми пасна. Не бях слушал толкова приятен български джаз. Ако и пиесата е такава…..значи си заслужава.

  Отговор

 3. Григор Гачев 19 декември 2004 в 18:16

  За свободното изкуство, и прочее:

  Една от най-модерните напоследък британски групи, 3 Miles From, предлага някои от нещата си за свободно сваляне и слушане. Не е шумно обявяване в стил „Creative Commons License“, но все е нещо… (http://www.3milesfrom.com)

  Отговор

 4. Where can I read a translation into English of this article about open source theatre?

  Отговор

 5. You can’t! Sorry! There is no English version of this post…

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *