OpenCamp 2011 в София на 5 и 6 юни

OpenCamp 2011 в София на 5 и 6 юни

Днес за първи път от доста време говорих пред публика за open source решение, а именно това за Desktop виртуализацията на Red Hat. Форумът бе IDC Datacenters Transformation Roadshow 2011 и мога само да благодаря на IDC за признанието, поканата и суперлативите по мой адрес. Това беше и първата ми публична изява откакто се завърнах в OPENINTEGRA, където се случват достатъчно много неща, за да не успявам да разказвам за тях. Но ако всичко се движи по план скоро ще има не само още повече неща за разказване и показване, а надявам се и време за това.

Като бизнес партньор на Red Hat имаме възможност да опитваме директно от извора много нови и интересни концепции и решения, пазарни стратегии и know-how преди всички. Но това е само малка част от цялата картинка. Истината е, че не достигат хора и сили за всичко, с което сме се захванали, а на мен темпото още някак ми се струва бавно…

Всъщност идеята на този пост е друга. Следващата ми презентация на open source тематика ще бъде в рамките на OpenCamp 2011 и ще бъде върху моя любима, но пречупена през натрупванията от последните 4-5 години тема за отворената бизнес еко-система. За базиран на open source бизнес не съм говорил наистина от около 4-5 години. Оттогава се появиха нюанси в бизнес-моделите, случиха се интересни събития в бранша, концепцията за отворена система се предефинира в известен (и по-широк) смисъл. Аз пък се сблъсках с интересни ситуации в бизнеса, някои от които уникални дори в регионален мащаб.

Икономическата криза, виртуализацията, облачните технологии провокираха мислене в посока на оптимизация на ресурсите, съвместимост, отвореност. Но дали това помогна на open source решенията да печелят по точки? Дали стойността като функция във времето преди 5 години и сега е зависима от същите или сходни параметри или имаме нови неизвестни в уравнението?

Изобщо ако темата open source бизнес ви интересува, заповядайте на OpenCamp 2011 да дискутираме заедно по нея и да обменим мисли и виждания. А в програмата има и много други теми и интересни лектори.

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България