/ Технологии

OpenFest 2006 - неволи и идеи

Няколко нови идеи се дискутират за идния OpenFest 2006, а именно:
– Няма да има повече централен и съпътстващи потоци. Вместо потоци, всъщност ще има панели. Три на брой – OpenTech, OpenBiz и OpenArt. Панелите ще бъдат маркирани в програмата с различен цвят – примерно зелен, червен и син. Така, хората, които искат да слушат за бизнес със софтуер с отворен код, ще могат да следят зеления OpenBiz панел, тези които се интересуват от свободна култура – червените. Панелите няма да бъдат обвързани с някаква конкретна зала. В една и съща зала ще се редуват лекции или дискусии от различен цвят/тема. Така ще има възможност хората да излязат за кафе, да си поговорят във фоайетата, вместо да се затварят по половин или един ден в една зала за да не пропуснат нито една техническа лекция.
– BSDcon може да бъде четвърти отделен панел или част от OpenTech. Очаква се становището на BSD-хората.
– Около началото на март ще обявим call for papers вместо да издирваме лектори на случаен принцип. Така всеки ще може да подготви темата си навреме и да знае предварително time-слота си в съответния панел.
OpenFest.org ще се преправи до семпъл информационен сайт с 5-10 странички.
– Ще направим всичко възможно тази година отново да има международни гости/лектори (поне един или двама), към момента моят добър приятел Zak Greant (а вярвам и всеобщ любимец от първия OpenFest) е потвърдил, че с удоволствие би гостувал отново в България през октомври. Към момента той работи за eZ. Ако намерим достатъчно финансиране за да поемем пътните и квартирните разходи на повече гости имам принципно съгласие на доста популярни имена.
– Обмисляме вариант OpenFest 2006 да бъде общобалканска конференция още от тази година. До момента имаме контакти с Македония, Румъния, Турция и Хърватска.
– Ще говорим с всички от досегашните ни спонсори за финансиране или донорство, но се нуждаем от още средства. До момента OpenFest се побира в бюджет около 10000-12000 лева, но той не позволява международни гости, освен ако те не пътуват на собствени разноски. За тази година ще са нужни поне 20000-25000 лева за да осъществим горните планове. Към днешна дата имаме около 3000 лева остатък от миналата година, които ще бъдат използвани в бюджета за OpenFest 2006. За да възпра всякакви спекулации искам отсега да декларирам, че никой от организаторите не е получил и една стотинка възнаграждение за усилията и работата си около OpenFest. Искрено се надявам това някой ден да се промени, но до момента всичкия труд е доброволен и безвъзмезден.
– Искаме OpenArt да бъде още по разчупен, отворен и фокусиран. Всякакви идеи са добре дошли.
– Трудно ни е да пречупим мисленето на хората, които идват на феста, с факта, че нещата които се продават там (t-shirt-ки предимно), всъщност не са търговия с кофекция. Идеята не е да се сдобиете с интересна фанелка, или поне не само това. Тези неща се правят с цел финансиране на OpenFest. Известно е, че конференцията е без вход и държим това да остане така, в същия момент това е все по-скъпо начинание. Затова когато си купувате рекламна фланелка един вид вие подпомагате проявата за следващата година, а не се сдобивате с дреха. Не бързайте да обявявате фланелките за скъпи – никой няма за цел да печели на ваш гръб. Замислете се дали искате да има фест и догодина и какво сте направили вие лично за това. Парите за една фланелка е най-малкото нещо като не забравяйте, че тя има производствена цена.
– Има значителна бройка стари фланелки, които нямаме представа какво да правим. Обмисляме да обявим разпродажба на някаква намалена цена или да ги дарим на някой дом за деца.

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

IT инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Съосновател на Trakia.Tech и сайта за независима журналистика „Тоест“. Вярва, че можем да направим света по-добър.

Повече
Етикети: Технологии
OpenFest 2006 - неволи и идеи
Сподели

Абонамент за yovko in a nutshell