OpenFest 2011: На 5 и 6 ноември в Интерпред

Идният уикенд (5 и 6 ноември 2011) в София, в СТЦ Интерпред, ще се случи поредният OpenFest. Ако темите около отворените файлови формати и спецификации, софтуера с отворен код, свободното споделяне на знания или бизнесa с тях ви интересуват и вълнуват е много вероятно на OpenFest да намерите съмишленици, приятели или дори бизнес-партньори. За девета поредна година конференцията преплита в програмата си технически, обществени и бизнес-потоци от лекции, като отново в рамките на феста ще се проведе и специализирания BSDcon.

И тази година има интересни международни гости с лекции в програмата на OpenFest 2011 – повече за тях можете да намерите на сайта на конференцията.

Интерпред се намира в непосредствена близост до метростанция Кюри и на по-малко от десет минути пеша от хотел Плиска в столицата. Входът е свободен. Заповядайте!

11 мнения за “OpenFest 2011: На 5 и 6 ноември в Интерпред”

 1. Аз точно си правя слайдовете. Предполагам, че няма да имате шрайбпроектор затова ще ги снимам за да ги показвам като картинки после.

  Досега само веднъж съм бил на OpenFest, издание 2007 май. Но още ми е луд спомен. С Мариян ходихме да товарим няколко стотин кг книги на Орайли, после до някакво село и за един мега тежък електрожен. Колата опря до тампоните и пълзяхме като мравки през софийските неравности за да не я продъним. Дори и някакъв майстор на плочки имаше в тази история 🙂

 2. В крайна сметка се получи нещо като рисуван комикс в черно бяло. Отдавна не се бях кефил толкова. Да живеят аналоговите презентации! :-]

  Първоначалната по-обширна идея за лекцията я редуцирах до конкретната тема на това, което засега наричам Node.Social. Макар и да не съм някакъв супер активен нет ползвател, все пак съм абонат на GMail, Facebook и някои други подобни услуги, и през годините не съм се чувствал съвсем комфортно с това, че все по-голяма част от моите данни – постове, коментари, снимки, видео – всъщност не се държат от мен. Отделно и че самите услуги също не са наши, както например случката с Google Reader ми припомни. Питал съм се, дали можем да си „върнем“ данните, така че те да са изцяло под наше попечителство, а социалната мрежа да приеме една по-разпръсната форма.

  С узряването и масовизацията на cloud storage това ми се струва все по-възможно и практично. Просто всички наши постинги, коментари, снимки и прочие ще си ги държим в наш личен облачен „диск“, а оттам посредством RSS/Atom и OpenID/OAuth ще даваме достъп до избрани по критерии съдържания на наши приятели и познати. По-сложно може би ще бъде създаването на Social Node четец и навигатор, нещо като входната страница на Facebook, която да ни показва новините от приятелските мрежи по един подходящ и достъпен начин, независимо дали са обикновени или миниблог статии, снимки и прочие.

  Дори може да се измисли и интерфейс за рекламодателите за селектиран достъп до нашите нодове, с/у заплащане разбира се. И така да си плащаме сметката за cloud сториджа 🙂

 3. Не, за транзакционната компания всъщност нямах планове да говоря конкретно сега. Може би следващото 2012 издание 🙂

  Питам се обаче каква ще бъде приблизително аудиторията утре, за да подходя по полезно за присъстващите? Предимно студенти ли ще бъдат, или практикуващи програмисти и админи; ще има ли мениджъри?

 4. Спорно е… Преобладаващата част са студенти, програмисти и админи, но бизнес-лекциите обикновено привличат повече мениджъри. Няма как да ти кажа със сигурност, кой е профила на хората, които ще те слушат.

 5. @Владо: Много ми харесаха слайдовете, лекцията ти и идеята, която разви в нея. Аз съм си мислил за нещо подобно, най-вече точно заради факта, че трябва да споделяме едно и също нещо на много услуги и че когато го споделим, то остава там не докато на нас ни се иска, а докато на доставчика на услугата му се иска (понякога – може и вечно).
  Чудя се дали си струва да се инвестира повече време в техническа реализация сега, или само за развитие на идеята?

Вашият коментар