OpenFest продължава

Вече е сряда, но едва сега смогвам да напиша няколко изречения за отминалия OpenFest 2006. Както казах и на откриването, за мен OpenFest е сбъдната мечта. Вече четвърта поредна година той стабилно зае своето място като най-голямото и ценено FOSS събитие в България. От половин дневно събитие, каквото бе през 2003 той всяка година набъбва и се модифицира – вече твърдо е двудневно събитие през последните си три издания като през 2003-та залата бе една, през 2004-та залите станаха три, а тази година вече стигнаха бройката четири.

Най-много ме зарадваха думите на Брендън Робинсън, който го оцени като уникален и каза, че такова многопластово и многопосочно третиране на свободността той никога и никъде не е виждал.

За мен това беше най-хубавият OpenFest – може би само този през 2004-та може да претендира за подобно централно място в сърцето ми, но тогава онова бе детинския плам, докато този фест сега бе зрял, спокоен и респектиращ. Дори повече от някои други IT прояви с далеч по-сериозна история.

Много хора ме питаха дали наистина се оттеглям от организацията на OpenFest, както намекнах на откриването. Това не исках да бъде новина и затова не го артикулирах ясно. Принципно няма как да се оттегля дори много да искам. OpenFest е нещо, което обичам и нещо, на което държа. То е много повече от IT конференция, много повече от събитие, това е нещо живо със собствена съдба и посока на развитие. Фондация „Отворени проекти“ (ФОП) беше създадена и с идеята да улесни административното случване на феста, когато е нужен юридически орган, който да подписва договори, управлява документи и средства и т.н., което означава, че OpenFest винаги ще бъде ключов проект и за ФОП и за мен в личен план. Но OpenFest по замисъл винаги е бил събитие, което трябва и вече все повече се прави от цялата общност – той е празник от общността за общността. Ако някой ден общността реши, че няма нужда от OpenFest може да спре да го прави, но това е нещо, което не трябва да зависи от мен, от ФОП или от отделни хора.

Аз продължавам да бъда част от поколението, което заговори за open source и free software в България, поколението, което създаде и погуби Сдружение „Свободен софтуер“, тези които изнесохме първите години на OpenFest, инициирахме първите диалози с държавата и управляващите. Каквото направихме направихме. Със сигурност можеше и повече и имаше и полезни и безполезни неща. Сега е ред на новото поколение – то трябва да може да донесе, извоюва и сбъдне идеите и мечтите си. Трябва да може свободно да направи и своите грешки. А ние по-старите ще помагаме и пречим със съветите си, разбира се…

На българската FOSS общност са и нужни нови импулси, нови лидери и нови идеи. Все още си мисля, че тази общност не е достатъчно единна, словоохотлива и отворена към останалия свят. Това, което исках да постигна с OpenFest бе да се отворим към останалия свят, да го провокираме да се заинтересува и да опита. Защото нямаме нужда от организации и общности с модел като религиозна секта, а имаме нужда от общност, която е активна и непрекъснато провокира релации с останалия свят. Това, продължавам да вярвам е единственият полезен модел. Свободата в буркан, както обичам да казвам е хубав еталон, но свободата в действие винаги е била моят предпочитан избор.

Аз не се сбогувам. Просто вече съм на 32 години – време е по-младите да застанат във фокуса и да се развихрят. Аз винаги ще бъда част от тази общност и разните инертни гадове по държавните ни бездейни институции ще имат удоволствието да се дуелират едновременно и с нахъсаността на младите и с опита на нас поузрелите.

Аз искам да концентрирам усилията си около C3, който представихме на OpenFest 2006 – ще го представим и в Сливен и Пловдив, вероятно и в Русе идните два-три поредни уикенда през които OpenFest продължава с регионалните си прояви. Около този голям проект има много малки стъпки, които трябва да се извървят. До две-три седмици ще пуснем и филма за свободен download в DVD и Xvid/DivX формат със субтитри поне на английски, а по-късно и на други езици. За да бъда ефективен трябва да се занимавам с краен брой неща, в противен случай ще затлача едно за сметка на друго, а не искам да го правя.

OpenFest и FOSS-общността в България винаги могат да разчитат на ФОП и скромните ми сили. Не приемайте моите думи като оттегляне, а просто като смяна на акцента. Още ми е рано за пенсия. А както казва Брендън и сега можем да изненадаме света с многопластовост на идеите си и съвсем не е нужно да се спираме до тук, защото светът още не подозира колко много повече можем 😉

8 мнения за “OpenFest продължава”

 1. Все повече съжалявам, че не успях да се донеса до София и да видя това събитие. До Русе ми е далеч по-евтино, може би ще успея да дойда там.
  Колкото до българската общност… може би съм твърде критичен и дребнав, но си мисля, че не е сред най-добрите. Всъщност, човек като попадне на linux-bg.org и може да се смая колко глупост има у хората. Няма лидери. Няма хора, които да вършат нещо бог-знае какво. Само се ядат един друг и правят т.нар. „флеймове“ и то на възможно най-шантави и безмислени теми. Българска работа, с две думи.
  Хубаво е, че има хора като теб, които да движат нещата… Само ме притеснява, колко сте тези хора и дали ще има кой да те замести пълноценно. Надявам се да има.
  Аз бих… Но уви – твърде малък съм. При това не само физически.

 2. Фондация “Отворени проекти” (ФОП) беше създадена и с идеята да улесни административното случване на феста, когато е нужен юридически орган, който да подписва договори, управлява документи и средства и т.н., което означава, че OpenFest винаги ще бъде ключов проект и за ФОП

  Мисля, че това всички искахме да го чуем в публичните изказвания за представянето на феста. А не вместо него да се спрягат други проекти.
  Като координатор на OpenFest искрено се радвам, че ФОП няма и навярно никога няма да има роля по-голяма от това да се използва нейната банкова сметка. Като член на ФОП съм изключително разочарована. OpenFest не е ключов проект на ФОП и не може да бъде наричан такъв при положение, че ФОП нито препозна OpenFest като причина за своето съществуване и нито има установени релации с екипа организатори.

 3. Без твоята подкрепа трудно бихме сбъднали това прекрасно нещо наречено OpenFest и до колкото зависи от мен, аз винаги ще помагам за организацията до колкото и както мога.

 4. Благодаря за добрите думи! Благодаря и за критиката!…

  OpenFest е ключов проект за ФОП и поне докато аз съм председател на УС ще бъде така. Не съм съгласен, че ФОП е предоставила само банковата си сметка, след като лично аз като председател на УС на ФОП от два месеца насам съм оплезил език да участвам почти във всяка стъпка по организацията на феста и дори понякога се налага да координирам и двамата основни координатори. Замесен съм активно в осигуряването на спонсорството от три от четирите спонсора на феста, като два от тях – включително най-големият – са изключително моя самостоятелна акция. Да не говоря, че се налагаше да правя размествания в програмата и да одобрявам документи. Поне трима-четирима от организаторите на OpenFest са не само хора от ФОП, a членове на УС на ФОП. Не знам какво повече може да направи ФОП за OpenFest. Най-отговорно заявявам, че ФОП бе най-ангажираната със случването на OpenFest 2006 организация.

  Не съм съгласен, че ФОП не е припознала OpenFest за свой проект – това бе първото, което направи УС на ФОП на първото си редовно заседание, от което Протокол 1/10.11.2005 гласи, че ФОП се ангажира с организацията и провеждане на ежегоден фестивал на свободния софтуер и култура OpenFest, както и с иницирането на C3.

  Хриси, ФОП е фондация и няма членове, но ако това, което казваш е вярно то точно ти като не просто човек от фондацията, а именно като член на УС на ФОП и като Ръководител на проекта OpenFest от страна на ФОП (съгласно нарочно решение на УС) си човека, който опосредства връзката между ФОП и организационния комитет на OpenFest. А фактът, че до момента такъв проблем не е изразяван гласно вътре във ФОП нито от никой друг член на организационния комитет на OpenFest ме кара да си мисля, че или драмата не е толкова голяма или че някой я прикрива, което при всички случаи не води до решение на проблема, ако такъв има. Затова очаквам във ФОП да бъдат внесени всички претенции от организаторите на OpenFest към ФОП за да бъдат дискутирани и решени.

  Проектът C3 не се конкурира с OpenFest по никой начин и за мен лично това са допълващи се проекти. Като председател на ФОП не мисля да допускам вътрешна конкуренция на проекти на ФОП на никаква цена. Проектите се осъществяват от хората, не от организациите – без хора и идеи, структурите са просто празни наименования.

  Надявам се горният текст да е повече емоционален изблик, отколкото реален проблем, но дори да е така, ти като 1/5 от управляващият орган на ФОП имаш правото да постъпиш както намериш за правилно.

  Личното ми усещане от ситуацията и проекцията и в личен план вече си я дискутирахме двамата.

 5. Днес на OpenFest Пловдив, показахте 2 интересни филмчета, едното от които бе C3, на другото не запомних името. Много ни харесаха и искаме пак да ги гледаме. Има ли ги вече качени някаде от където можем да си ги свалим? Нали все пак са с свободен лиценз 🙂

 6. Едното филмче е Elephants Dream и може да се свали от сайта на проекта, а филмът за проекта C3 ще бъде достъпен след седмица-две…

  И при всички случаи ще пиша за това…

Вашият коментар