Откога не сте ходили на психиатър?

Всъщност всяко общество си заслужава съдбата, нали? Питам се колко пъти на всички поредни избори ще се самоизненадваме с оригинални ходове? Майтапът на свой гръб е меко казано мазохистично начинание, но отново за пореден път България гласува ирационално. Без разум. Не знам дали гласува емоционално или просто глупаво – няма и смисъл от хабене на усилия за подобна преценка…

До онзи ден се чудех на кампанията – не знам кой и колко се е заслушвал в рекламните спотове, бликащи от аргументи като „защото просто им вярвам“ или „защото ми харесва“ – един от друг по-разумни, нали? Сякаш иде реч не за избори, а за религия… Вече не се чудя… Маркетинг-спецовете са си свършили работата – не можеш да облъчваш ирационална тълпа идиоти с рационални аргументи. Не можеш да третираш разумно някакво болно общество от „шегаджии“.

Всъщност заглавието беше един въпрос от една пресконференция, която приключи с него? Да, имаме си поредните клоуни в Парламента – и това сигурно щеше да е много смешно, ако не беше толкова тъжно. Въпросът обаче трябва да си го зададем всички – и най-вече тези, които са забравили да мислят – особено тогава, когато е важно…

17 коментара за “Откога не сте ходили на психиатър?”

 1. Снощи имаше едно единствено изречение, което перфектно описа ситуацията – не знам кой го хвърли в пространството – че това навярно е първата политическа формация в историята на човечеството, която е успяла да се самоизчерпи с една (недовършена при това) пресконференция.

  Всъщност си мисля, че твърде много им се вързват всички – виж ги само – нещастни отломки от къде ли не – гледай ги само що за лидери са – недоказал се журналист, изритан при съмнителни обстоятелства от вестник Демокрация и оттогава всички му станали криви, Стела Банкова – първа люспа от НДСВ, Огнян Сапарев – на който много леко му се размина колоритния му престой като шеф на БНТ, а публична тайна е общественото мнение на хората в Пловдив за ректорстването му в Пловдивския университет, Петър Берон – загубих му бройката колко формации обиколи – един еталон за принципност просто, а за Румен Воденичаров да не отваряме приказка по-добре. И всички тези обединени около омразата… Точно те ли ще спасяват България и ще си размахват пишките дето 15 години не могат да намерят и опознаят себе си? Носители на ново учение? Боже-е-е, ела си прибери вересиите…

  Те просто хич не са и очаквали, че ще получат толкова много и сега милите калинки се чудят какво правят, защото иначе толкова неадекватно поведение няма откъде да избасат. Много е лесно да се правиш на мъжкар по някаква си кабеларка в компанията на сигнално-жълти водещи, или по митинги пред импотентни откъм креативност и разум тълпи, а друго е да вземеш да свършиш нещо. Тези, които си ги избраха да им си се любуват сега, аз и без това си държа телевизора изключен.

  Не е това проблемът! Проблемите са много по-страшни – аз снощи видях само две нормални партии и това бяха БСП и ДСБ – всичко друго наоколо беше за психиатрията…

  НДСВ губят потресающо и продължават да са в друго измерение, the grass is greener… Царят продължава да не счита за необходимо да уважава „поданиците“ си – така правят монарсите, наистина… Къде ще си говори с простосмъртни. Надежда Михайлова не си пуска кокала в СДС за нищо на света, въпреки че го докара до просешка тояга. Не, че нещо лично – свястна жена е – ама толкова провали – провал след провал… Всъщност това е най-страшния проблем на българската политическа сцена – тя няма установен механизъм за самопочистване. Как да дойдат нови лица като старите не рачат да си ходят? А правилото е просто – губиш – подаваш оставка – навярно има по-добри от теб, в името на идеята, на отбора – не важният си ти – важният е отбора. Ако ти е писано след цикъл-два можеш пак да си в играта…

  Ако бяхме нормална държава снощи трябваше да има поне 3-4 оставки… А нямаше – това е страшното… А още по-страшното е, че никому не му пука…

 2. Не само, че на никой не му пука, а всеки е победител и всеки е по-по-най!

  Днес ми харесаха думите на Костов пред Карбовски (пак по Дарик). Перефразирам (щото ти ги спомена заедно в едно изречение с БСП): „Съвсем нормално е БСП сега да се опита да направи кабинет. Пак е съвсем нормално ДСБ да направи всичко възможно, за да може БСП да не може да направи кабинет“. Направо се изкефих! Да, не е креативно. Но това е политическа позиция, непроменена с години. А не „амии… коалицийка, амии…. политически реалности“.

 3. Дончо, това (което си цитирал) снощи Костов го каза на пресконференцията, това именно беше първата точка от плана на ДСБ след изборите. Втората точка е не позволят на втори мандат на Симеон.
  Много ми хареса пресконференцията на Костов, снощи не искам да я преразказвам, но те говореха напълно реално и не се заблуждаваха – на въпросите за коалиране с останалите „десни“ той и Е. Михайлова отговаряха (няколко пъти) доста категорично, че това е безсмислено ако целта не да станат управляващи и което е по-важното те не се заблуждават, че могат да управляват в 40-тото народно събрание.
  С интерес очаквам развитието около парламентарни избори 2005.

 4. Последният коментар на Йовко доста ми хареса.
  И аз щях да гласувам за Коалиция за България, ако не бях прочел речта на Сергей Станишев в една от ромските махали…мисля в София.
  Гласувах за Атака. Чета Волен Сидеров още от добрите стари времена във вестник Монитор и с много от нещата, които пише съм съгласен. Смятам, че всичко , което се изприказва последните няколко дни по медиите спрямо Атака, както и разбира се нервните изблици на конференцията им вчера , създаде твърде крайна представа за тази Коалиция.
  Пускайки моята бюлетина се надявах Атака да минат 4-процентовата бариера и да влязат хора в парламента, които просто „да вадят кирливите ризи“ на управляващи и опозиция. Досега лично не си спомням някой в да се е изказвал в такова широко обществено пространство за противоконституционното съществуване на ДПС…както и за това, че пускането на новини на турски език по Българската Национална Телвизия е престъпление. Вярно всички знаем, че корупция се шири по всички фронтове, но кой го е заявявал така открито и е обвинявал виновните (най-вероятно) за това лица. На мен ми е разбира се ясно, че Атака са голи и боси – аз както и много от гласувалите за тях, не сме им дали доверието си , за да ни „управляват“ и „оправят“, това разбира се е смешно. Просто се надявам да са съвестни и отговорни депутати, да спазват работното си време в парламента и да дават гластност на факти, които иначе се премълчават. Защото другите бяха оплели кошниците и се приготвяха да Лапат – много сладко ще е сега с тия предпресъединителни фондове.
  Едно е много плашещо за мен – резултатът на ДПС, както и че част от него е постигната по престъпен начин. Което просто значи, че както досега ДПС управляваше 15 години, така ще управлява и още 4.И още 4 след това…Един бог знае какви стройни структури са успели да изградят за толкова много време 🙂

 5. Йовко, защо да не отваряме дума за Румен Воденичаров?!? Та нали това беше човекът, който навремето хвaна Доган за ръчичка и отиде да пререгистрира МЕДИ Доган в Движение за права и свободи и даде шанс на ДПС да е това, което е!!! А сега е в партията на Волен… Не ми се коментира, че това бяха първите парламентарни избори, на който имах шанс да гласувам (поне го направих) и какво разочарование изживях… 🙁

 6. Да го кажем така – Волен може да пише и да демагогства, но няма особено покритие. Който се интересува, да му разгледа сайта, и да намери отнякъде да разгледа „Бумерангът на злото“ (не си я купувайте, не си струва парите). Колкото до останалите политици – всички са се доказали колко са некадърни, и че се занимават основно с крадене на държавни пари.

  Аз виждам само едно що-горе нормално решение – да се намери партия, която да върши неща не само като е на власт, и да се докаже по принцип, че става, и че поема отговорност – както и да се намери начин партиите да поемат пряка отговорност за провалите си (каквато, да си кажем честно, досега никога не са поемали).

  Абе мръсна работа е политиката, а нашата още повече…

 7. Спомням си с присмех и умиление как преди 15-ина година следях възрастните (тогава) хора и им се чудех как се дърлят на тема политика – кои били сини, та кои били червени. Тогава това не ме вълнуваше. Ама никак – поне не и сериозно, нали не зависеше от мен и от моя избор какво ще се случи в България. Сега обаче не е така.

  @nS: Мога да кажа само едно – при все,че се опитвам да уважавам личностното ти право на избор, мога твърдо да заявя, че само идиот би гласувал за Болен Сиредов и компания. Ако не си ходил на сайта им, отиди и прочети що за ограничени люде са техни фенове. Ти обаче казваш, че си запознат с тях (или поне, че четеш Б. Сидеров „от добрите стари времена“). Не знам какво им е доброто на тия стари времена, та така си се влюбил в този психически нестабилен индивид, който така и не успя да си намери място в българското политическо пространство за 15 години. 10-те му минути ежеседмична слава по тв „скат“ са някаква шега. Дори и един психопат като Йоло Денев (намирам много общи черти между него и Б. Сидеров) успя да излежи достойно една присъда в затвора, както и кратко пребиваване в заведение за психично здраве. В крайна сметка съжалявам за фрагментираната ми реплика, но прекалено много ме шокират подобни изавления. Отказвам да повярвам, че хора, които могат да мислят, биха подкрепили Б. Сидеров и прилежащата му коалиция.

  Със здраве!

 8. @Никола
  Май написах причината, подтикнала ме да дам вота си за Атака. Какво идиотско има в това?
  Колкото до останалите идиоти – най-лесно би било да влезеш в гореспоменатия форум и сам да ги попиташ дали са идиоти или олигофрени, могат ли да мислят въобще, дали ползват Интернет от офиса на надзирателите.
  Какво психически нестабилно има тука: (URL-ът е заличен!)
  Във всеки случай е похвално как само за няколко дни масово вестници, телевизии, политици, политолози и прочее анализатори заляха медииното пространство с негативни и крайни нападки към „ултра националното“ и мега „фашистско“ „движение“ Атака. С други думи – лаеха.
  А защо когато две правителства ни реформираха здравната система например и направо й разкатаха майката (с извинение за израза) почти всичките тия мълчаха?
  Интересува ги откъде Атака се е е сдобила с мръсните си пари за кампания, мене пък ме интересува откъде големите партии имат милиони за мащабни такива. Ама както се казва – маймуни с трици не се ловят или – дай за да получиш.
  Този „психически нестабилен“ индивид, както го наричаш е далеч по-безвреден от хората, дето успяха да си намерят място на политическата сцена. Мисля, че е ясно защо. Шокират те подобни на моите изказвания? А не се ли шокираш , когато по националната телевизия ти разказват как някои болници са натрупали огромни дългове и доставката на лекарства може да им бъде спряна, или пък как нямат средства да изгарят биологични отпадъци. Не че аз съм голям или въобще патриот, не че съм негодувал срещу разграбването на България, не че съм се „шокорал“ и давал гласност на моето възмущение и ясна формирана гражданска позиция. Исках просто да отбележа, че много хора „на политическата сцена“ свикнаха да правят каквото си искат без някой да им държи сметка за това, камо ли да им бъде потърсена отговорност. Сега се надявам Сидеров поне да не ги оставя на мира.
  Ако статиите от линка по-горе ти се струват дело на болен човек, то има още един майстор на фентъзито дето си публикува измислиците – при това в цели книги. Това е така нареченият „Ревизоро“ Емил Димитров. Болни мозъци…

 9. Хм … тук всички говорят за политика и сигурно това е нормално покрай изборната треска. Но да се поведем от народните думи Глас народен – глас божи. Какво казаха тези избори:
  – Аз – човекът от народа – писна ми да плащам на малцинствата тока, водата и мирото. Писна ми да съм бял човек, който думата неможе да си каже. Писна ми да дишам прахта и да плащам процент от „криворазбраната цивилизация“.

  На мен лично ми писна от компромиси. Не гласувах за Атака, но определено се радвам, че имаше такъв Big Brother глас. Защото гласа за Атака е глас срещу, а не глас за.

  Ето какво направиха предните правителства за Българина – цена на бензина 1,84/л. за H95, средна заплата – малко по – висока – за 2.5 литра бензин. Треба за горивото на циганските машини – то трева – колкото си искаш. Глобяват шофьорите, защото имало ЗаКОН за движението по ПЪТИЩАТА – пътища няма – има само странно изглеждащи сиви неща обхождани от серящи коне дърпащи дирвесии на колела, на които са се покатерили разни майму крещящи Батей, дай пари за дете уа.

  Нека не критикуваме, това което сами си направихме. Нека да помислим, дали това бе ВОТ на безмислие или бе ВОТ на отчаяние. И нека всички си помислим как се стигна до там.

 10. nS, нищо не може да оправдае според мен всеки глас за опасно неуправляемо формирование, базирано на омразата. Замисли се само ако процентите им не бяха 8, а 18 или недай боже, 38% – нищо не пречеше и 38% от гласувалите да решат да си направят твоя експеримент – само за да има кой да пази пазачите… Това щеше да означава сега те да правят правителство?!!!

  Адаш, говориш глупости! Всички знаем как и защо се е стигнало до там. Но всеки глас за Атака е глас против само формално и за целите на анализа, а официално си е глас ЗА Атака… И пак казвам – само да допуснем за миг – какво щяхме да правим ако тези гласове бяха 3-4 пъти повече?

  Между другото наближава границата ми на търпение по тази тема – шансът да пусна следващи коментари по темата е почти нулев – няма да пусна и нито един линк към сайта на Атака – просто защото не желая с моя Google-рейтинг да качвам техния, нито с промил. Нито да разпространявам холерата им. И защото считам и заявявам най-отговорно, че „помията“ изляна към Атака през последните дни е хилядократно по-малка от тази, която заслужават. Аз лично бих подкрепил всяка инициатива, включително и недемократична такава за забрана на това формирование! Ако някой го сърби за законова база нека провери чл. 6 или 13 (че дори и 11-ти) на Конституцията ни…

  Отчаяни болести, церят се с отчаяни лекарства, беше казал Шекспир. Аз считам, че злото by default, следва да бъде анихилирано by default – дорде е време…

 11. Всъщност Атака не могат да бъдат пазачи на нищо… не могат да бъдат контролен ход. Единственият контролен ход е гражданското общество – активното такова – не са ни виновни партиите, че са изяли зелника. Липсващото гражданско общество ги остави да го направят!

  Защото всеки предпочита тезата „мен не ме ебе“ (да ме извинявате за израза), е като е така нае..ха ни…

 12. понеже сме си такива, свикнали сме някой да мисли за нас, чакаме всичко да ни падне наготово и да се нагласи от самосебе си, ако пък ли не – търпим.
  можем да се оплакваме, ама стане ли време за конкретни действия се скатаваме – не от страх,а от неорганизираност и незнание.какво е това гражданското общество?как функционира…такова нещо при нас май трудно вирее.

 13. Как да има „активно гражданско общество“, когато активните граждани в момента в който имаха възможност да се махнат се махнаха? Когато в БГ остават най-болните идеалисти. (Последните 2-3 години нещата май не са толкова зле и все повече хора решават да останат в БГ, защото все пак някой трябва да остане.)
  Как да има активно гражданско общество(АГО) като родителите ни са възпитавани и са расли в среда където някой се друг се грижи за всичко и от теб се иска само да се задомиш и да си народиш деца … изведнъж това свършва, разни хора се набутват някак във власта и се възползват доколкото могат и от каквото могат, защото просто няма кой да ги спре, камо ли АГО. Няма как да е виновно нещо, което не е съществувало и когато е имало възможност да се появи то просто е избягало.
  Появата на Атаката е съвсем обяснимо явление – за нея гласуваха 2 типа хора: такива които не мислят и вярват на всичко дето им пише по сайта и такива които мислят и точно затова искат да накажат всички изредили се да изнасилват държавата – ако имаше бюлетина „майната на всички“ Атака щяха да мечтаят за 4%.
  АГО е нещо което си пожелавам да си отгледаме и развием и всъщност вярвам, че ще се случи и че ще го видим в БГ.

 14. Проблемът, Йовко, е че нещата не винаги са толкова прости, колкото изглеждат.

  Атака може да са отчаяна болест. Само че ако не бяха в същото време отчаяно лекарство, нямаше да вземат тези проценти. Не виждам никакъв смисъл да се напъваме да не го разберем – резултатът е върху нашите глави.

  Трябва да лекуваме отчаяната болест, срещу която толкова много хора са видели лекарство в Атака. Защото ако над 8% са подкрепили _това_ лекарство, прави си сметка колко тежка е пък болестта.

  И си прави сметка, ако премахнем Атака, какво може да ни се изсипе на главите пък следващия път – и с каква подкрепа.

  Нека не действаме първосигнално. За да не ни се стовари на главата първосигнален отговор.

 15. Григи, знаеш, че не съм първосигнален човек, но сигурно има моменти в живота ни, в които е по-добре да действаш решително отколкото разумно. Прекрасно зная и какво направи тази болест възможна. Съгласен съм и че трябва да се лекува същината, а не проявленията. И точно затова не виждам смисъл от анализ на проявленията или диалог с тях. Идиотите имат навика да те свалят на тяхното ниво и да те бият с experience, беше казал някой. Затова Атака трябва да знаят нещастното си място в низините и да наблюдават света именно от тази си перспектива. „Няма несправедливост за този, който я е пожелал“.

 16. Йовко здрасти,
  съжалявам, че толкова късно прочетох всичко това, но от друга страна по-добре – в смисъл, че няма да пиша с емоция. Напълно съм съгласна с теб – ЗА ВСИЧКО, което си написал по темата, включително и за разумните пресконференции. Изгледах ги още през нощта, накрая БНС малко го съкратих, че ми доскуча… но в общи линии наблюдавах целия цирк и не вярвах на очите си. И на другия ден в следизборното студио по К1 – най-младият депутат на 22 г.???????? Аз лично много се притеснявам – не искам да се превръщаме в Босна и Херцеговина.

  2. днес случайно попаднах на един твой по-стар запис за фотогалерията ти. Исках да ти напиша своите поздравления за снимките, които видях, но се омотах нещо по страниците и загубих статията, която на всичкото отгоре не бях прочела и докрай. Обаче търсейки я, попаднах на тази. Явно ще трябва да се връщам назад и да прочета всичко подред. Всъщност ще ми бъде приятно да го направя :-))))
  Поздрави :-)))))

Вашият коментар