Пак за Държавен вестник в Интернет

Пак за Държавен вестник в Интернет

Наскоро писах за новия сайт на Държавен вестник в Интернет. А днес (всъщност вчера) научавам следното от кухнята на проекта.

Миналата есен проф. Герджиков внася поправки в закона за Държавен вестник – Законопроект за изменение и допълнение на Закона за „Държавен вестник“. Накратко: всички обществени поръчки вече НЕ излизат на хартиен носител, а само в Интернет, с което се премахва таксата (варираща, но около 60 лв) и разбира се достъпа е абсолютно свободен за всички.

Освен това излиза съдържанието на Официален раздел (в скоро и време и други неща). С две думи хората имат свободен и безплатен достъп до всички поръчки, а Държавен вестник спестява около половин милион лева годишно от това, че не се печати на хартия. От другата седмица ще се пуснат всички функции – търсене, сортиране, филтриране, абонамент – всеки който желае може да се абонира за даден вид поръчки и при публикуване да получи мейл. И други такива глезотии.

В момента е още празен и затова повечето неща ги няма. Няма смисъл от сортиране по градове, а те да са общо два, казват от Парламента. Има и RSS. И естествено като всяко нещо в родината ни има и драма 🙂

Миналата година USAID плаща една сериозна сума в хиляди евро на една българска софтуерна компания да изработи същото нещо, което вече е направено, но за една държавна агенция. Проекта трябвало да е готов към декември 2004 г. Идеята била Парламента да има копие на базата (което да се синхронизира веднъж-два пъти дневно) и само да си направят собствен сайт.

Само, че закона влиза (вече влезе) в сила от 01.05.2005, а фирмата миналия месец още не е била съвсем готова. На една среща в началото на април фирмата казва, че нищо конкретно не може да предложи на Парламента за момента, както че и всяко нещо си има своето финансово изражение. Тогава IT екипът на Парламента решава (и то най-вече един човек, който не знам дали да издам, защото той заслужава похвала, но може да му направя и беля на главата) да го направят сами, при което им се присмиват и казват, че е невъзможно.

Три седмици по-късно, онзи ден (след няколко дълги нощи и дни) сайтът тръгва. След което, вместо благодарност, се получава обаждане от висш служител в Министерството на Икономиката с питане „кой му е дал право да направи проекта?“. „Както и да е, това си е техен проблем – ние си свършихме работата“, казват хората от Парламента.

Сайтът се търкаля върху сървър IBM xSeries 226, dual Xeon EMT 64 Bit, SUSE 9.2 с Apache, Perl/PHP и пр. Правен е изцяло със свободен софтуер – GIMP, Quanta и работи на такъв :)))

Браво!

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България