Пак за Държавен вестник в Интернет

Наскоро писах за новия сайт на Държавен вестник в Интернет. А днес (всъщност вчера) научавам следното от кухнята на проекта.

Миналата есен проф. Герджиков внася поправки в закона за Държавен вестник – Законопроект за изменение и допълнение на Закона за „Държавен вестник“. Накратко: всички обществени поръчки вече НЕ излизат на хартиен носител, а само в Интернет, с което се премахва таксата (варираща, но около 60 лв) и разбира се достъпа е абсолютно свободен за всички.

Освен това излиза съдържанието на Официален раздел (в скоро и време и други неща). С две думи хората имат свободен и безплатен достъп до всички поръчки, а Държавен вестник спестява около половин милион лева годишно от това, че не се печати на хартия. От другата седмица ще се пуснат всички функции – търсене, сортиране, филтриране, абонамент – всеки който желае може да се абонира за даден вид поръчки и при публикуване да получи мейл. И други такива глезотии.

В момента е още празен и затова повечето неща ги няма. Няма смисъл от сортиране по градове, а те да са общо два, казват от Парламента. Има и RSS. И естествено като всяко нещо в родината ни има и драма 🙂

Миналата година USAID плаща една сериозна сума в хиляди евро на една българска софтуерна компания да изработи същото нещо, което вече е направено, но за една държавна агенция. Проекта трябвало да е готов към декември 2004 г. Идеята била Парламента да има копие на базата (което да се синхронизира веднъж-два пъти дневно) и само да си направят собствен сайт.

Само, че закона влиза (вече влезе) в сила от 01.05.2005, а фирмата миналия месец още не е била съвсем готова. На една среща в началото на април фирмата казва, че нищо конкретно не може да предложи на Парламента за момента, както че и всяко нещо си има своето финансово изражение. Тогава IT екипът на Парламента решава (и то най-вече един човек, който не знам дали да издам, защото той заслужава похвала, но може да му направя и беля на главата) да го направят сами, при което им се присмиват и казват, че е невъзможно.

Три седмици по-късно, онзи ден (след няколко дълги нощи и дни) сайтът тръгва. След което, вместо благодарност, се получава обаждане от висш служител в Министерството на Икономиката с питане „кой му е дал право да направи проекта?“. „Както и да е, това си е техен проблем – ние си свършихме работата“, казват хората от Парламента.

Сайтът се търкаля върху сървър IBM xSeries 226, dual Xeon EMT 64 Bit, SUSE 9.2 с Apache, Perl/PHP и пр. Правен е изцяло със свободен софтуер – GIMP, Quanta и работи на такъв :)))

Браво!

6 коментара за “Пак за Държавен вестник в Интернет”

 1. Браво и от мен! Историята около този сайт е доста забавна и показва, че за някои хора поговорката за дебелия врат на вълка все още важи и че не всички в Парламента са 24/7 агнета. Надявам се в бъдеще сайтът да се разрастне, защото архаичният хартиен вариант на това издание е напълно обезмислен и единствено храни фирмите, които го сканират и сортират съдържанието му в бази данни.

 2. Името на човека от парламентарния ИТ може да е полезно (за него) да се премълчи, но името на висшия служител от Министерството на Икономиката е много полезно да се знае.

  Особено в днешната предизборна ситуация. Единственият начин да престанат да ни доят и стрижат е да престанем да бъдем овце.

 3. Супер! Така трябва да се работи! Погледнах сайта. Изчистен и прилежен – както трябва да бъде. Естествено xhtml-a се валидира перфектно, а в CSSa имаше една единствена дребна грешка! Аферим! Успех на момчета с по-нататъшната работа!

 4. Браво наистина 🙂 Даже би било много полезно да се опише някъде решението и за колко време е направено, като още една демонстрация на способностите на свободния софтуер и най-вече на хората, които се занимават с него 🙂

 5. RaynerApe
  Определено ще се разраства – малко, по-малко и целия ДВ ще е в Интернет 🙂
  Въпроса е политически и юридически, затова нещата стават бавничко 🙂

  Wankata
  Работата висеше на косъм – въобще не съм гледал xtml/css в какво състояние са 🙂

  Васил Колев
  Ще има страница „about“ и там ще опиша решението, както и бъдещите му функции и пр.
  Да мине още 1 седмица да довърша разни неща, които останаха в to-do листа, и тогава 🙂

 6. Ами не виждам промяна в сайта на ДВ, година и половина откакто са първите коментари (Йовко, Григор, Wankata). Все още няма официалния раздел, няма го и неофициалния раздел с всички обявления на фирмите. Явно че е трудно да се вземат такива решения (да се публикува всичко и да бъде достъпно безплатно).

  Не може българското законодателство да не може да стигне до хората, които хора засяга, без да се плаща. Защото това са законите за хората. Хората са изпратили избраниците да правят закони, а последните крият от народа сътвореното (или изискват да се заплаща за прочитането на едина актуален закон) Това е пълен абсурд.

  Подобно положение се поддържа от няколко фирми които имат полза от обработката на тези данни и платеното им предоставяне на всички граждани. Тук влизат АПИС, на Васил Христович, ДАКСИ на Крушков, СИЕЛА, Норма и прочие.
  Стабилен и мощен безплатен сайт за правна информация ще разгони подобни компании, подобни хитрци, които карат гражданите два пъти да плащат, веднъж на народните избраници и куп експерти за направата на закони и втори път да имат достъп до готовия продукт.

Вашият коментар