Пак за OpenFest

Пак за OpenFest

Понеже много хора ме молят за някакво резюме. Ето го, вече извън контекста на личните ми емоции, доколкото е възможно, разбира се.

OpenFest 2005 се проведе тази събота и неделя – 29 и 30 октомври в залите Витоша, Пирин и Родопи на Международния Експо център в София. Това беше третото поредно годишно издание на фестивала, което бе организирано тази година от Инициативен комитет, включващ организациите Сдружение „Свободен софтуер“ и Интернет общество – България и значителен брой изявени личности от българската FOSS-общност.

Обособени бяха три съпътстващи панела с лекции и дискусии, които течаха паралелно на основният поток. Всъщност истината е, че именно тези панели допълниха OpenFest 2005 в нова светлина. BSDcon – годишната BSD конференция, която миналата година бе само акцент към феста, тази година заяви категорично значението си с много интересни технически лекции, които препълваха залата с правостоящи. Макар и спретнат набързо OpenBiz панелът предизвика изненадващо голям интерес и малката зала също преля от желаещи да слушат четирите презентации и дискусията, която ги последва. Категорично бе желанието и на следващия OpenFest темата бизнес с отворен код да се разгледа отново и съвсем сериозно.

Гвоздеят в програмата беше OpenArt ателието, което в съвсем разчупен формат запозна публиката със семантиката на понятието свободна култура, със същността на Creative Commons лицензите, с човешката, юридическата и социалната страна на въпроса, споделяха се и се дискутираха модели, тревоги, проблеми, твореше се свободна култура на самото място… Беше създадено музикално парче, продукт на един workshop, видеофилм, от камери, който бяха закачени на главите на две момичета модели на wearable art инсталацията на Мартин Микуш. Изложба на фракталии, мултимедийната картина MediaBox, инсталацията Search Patterns на Евгени Василев също бяха там и предизвикваха интереса на публиката. Гости бяха музиканти, творци, фотографи, писатели като Иван Попов и Йоан-Владимир, залата на OpenArt ателието също непрекъсното бе пълна с хора.

Имаше тези, че навярно на OpenFest 2005 за първи път на нещо като IT-конференция са се събрали хакери и творци и са се разбирали, заради общото си виждане за свободност. Може и така да е… Едно нещо обаче за първи път със сигурност се случи и то беше първата Creative Commons фотоизложба на седем автори от проекта UrbanStyle.org. Изложбата бе разположена в залата на OpenArt ателието, защото домакините трудно понесоха някои от art-акцентите на тазгодишния OpenFest.

Фотоизложбата във вид на хартиени снимки беше просната с щипки за пране върху простор за дрехи, а електронният и вид бе върху компютър обърнат наопаки от пода в леген за пране и можеше да бъде разглеждана с клавиатура и мишка, поставени в кошче за боклук. UrbanStyle…

За жалост частичните избори за кмет на столицата отклониха донякъде вниманието на медиите от OpenFest, но важното бе, че фестът се случи и то по различен начин, по-интересен и още по-отворен от преди. Радостно за организаторите бе, че въпреки изборите проявата бе посетена от достатъчно държавници, от различни политически партии, журналисти, които останаха там през двата дни на феста и всички си говореха с тях в паузите във фоайето. Приятелската атмосфера беше нещо чудесно през цялото време на феста. А тези, които не бяха там могат единствено горчиво да съжаляват.

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България