Пари за Фют

Beastie - FreeBSD.orgПо време на миналогодишния OpenFest беше обявена кампания за набиране на средства за обновяване на машината marla.ludost.net, която и до днес приютява множество некомерсиални проекти, сайтове с обществено значение, изобщо всякакви проекти на общността, които не могат да намерят подслон другаде. Кампанията приключи успешно и вече около година новата marla продължава мисията на старата, на пълни обороти.

Сега събираме пари за Фют – машината, която държи българският mirror на FreeBSD проекта. Идващата пролет ще му бъде тежко, ако дотогава не бъдат събрани малко над 2000 лeвa за разширяване на дисковата подсистема на сървъра. Затова отново обявихме кампания за набиране на средства, координирана от Димитър Василев от българската FreeBSD общност и Стоян Мишинев като съкоординатор от страна на Фондация „Отворени проекти“. Ще можете да дарите средства на място в урна за Фют по време на OpenFest 2007 след около седмица или да направите превод по банкова сметка, като подробности за кампанията можете да намерите тук.

Ако сте потребители на чудесната, свободна операционна система FreeBSD, симпатизанти на свободния софтуер и софтуера с отворен код или просто ви пука – помогнете на Фют. За да го има.

До този момент (два дни от началото на кампанията) вече са дарени първите 245 лв. Остават още само 8 пъти по толкова 🙂

17 мнения за “Пари за Фют”

 1. Читател, пожелал да остане анонимен, подсказва, че друг вид дяволче, подобно на това ще събере по-бързо парите, отколкото ние се напъваме.

  Всъщност никой няма да откаже появата на подобна помощничка на OpenFest, нали 😉

 2. Знам ли? Миналата година беше даже топло по мои спомени – все пак няколко стотин души подгряват въздуха 😉 Но пък всички си бяхме с дрехите…

 3. По повод на тази тема се сетих за статия в неотдавнашен брой на WSJ, където се разправяше в пикантни детайли как сейлсмените от твоите конкуренти EMC подгрявали лоялността на клиентите като организирали представления с колгърли и стриптийз до без по нищо. Стигнало се до някакви съдилища, изкефи ме изявлението „синиър мениджър Джонсън уточнява, че всъщност надписът EMC не е стоял на ‘derierе’-ните части на танцьорките, а на техните бедра“ :)))

  Там също пишеше, че вие IBM-ърите сте били много по-задръстени в този аспект на привличане на клиенти :)))

 4. Така е – задръстени сме си – за щастие – въпрос на corporate стил. Нямам нищо против голите или разголените девойки по принцип – даже наобратно. Но да подгряваш лоялност със стриптийз ми иде странно 🙂

 5. FreeBSD rulez! Ако съберете пари в излишък, може да дарите на моята Lucy2. Обещавам да ви хостна нещо или просто да ви дам някаква квота :D!

 6. Без да се обиждаш Йовко, но до колко съм чувал и знам маркетинга на IBM е… [censored]. Добре че желязото „само се продава“, иначе не знам 🙂 заедно с AIX-a, комбинацията няма равна.

 7. Не се обиждам, но като се има предвид международна компания е добре да се казва от коя територия са впечатленията ти, понеже има сектори и територии, където смазаната конкуренция не смее да надигне глава от пясъка (и най-вече с помощта на маркетинга). Аз също имам своите забележки към маркетинга на IBM тук и там и когато имам възможност за дискусия съм го споделял с когото трябва, подавал съм идеи, но не винаги всичко е лесно и приемливо – в подобна мащабна структура твърде много неща се променят и случват по-бавно, или зависят от други, които трябва да се променят. Самият аз и моят бизнес сме страдали от това. Темата обаче не е за IBM, а понеже съм IBM-ър и по душа считам, че всякакви (неанонимни) оценки за маркетинга на IBM би следвало да се изпращат там (или лично до мен, а аз ще ги предам комуто трябва). В този блог няма да пусна публична критика, към компанията, която ме храни и която дълбоко уважавам (което малко други съвременни корпорации заслужават). Може да е недемократично, но е коректно спрямо моята съвест.

  И понеже имам достъп до оценките, които клиентите ни оставят след реални сделки или събития, които провеждаме – те почти без изключения са суперлативни. Ами когато нещо не е наред е добре да бъде казано, когато трябва, в съответните анкетни карти и семинари. Никой няма полза от неискренни четкания и премълчани проблеми. Изпрати ми email (не коментар) с конкретни забележки и обещавам, че ще го препредам точно комуто трябва.

 8. Според мен HADES не иска да каже, че клиентите на IBM са недоволни, а че компанията би могла да прави повече в популяризирането на продуктите и услугите си; че не се възползва пълноценно от това, което произвежда.

  Аз мога да дам личен пример от 2004 година, когато търсех embedded JVM среда за софтуерното управление на електрохимична машина. Попаднах на няколко малки компании предлагащи такъв продукт, след известно време също и на продукта J9 от IBM. Обаче, докато въобще науча за продукта на IBM и се усведомя за неговите параметри, както и за човека, който отговаряше за него в Германия, изминах един доста по-дълъг път в сравнение с конкурентите на голямото синьо. Което също ми направи впечатление беше, че IBM тиражираха J9 като софтуер за мобилни бизнес приложения, а той всъщност може да се прилага и в много други embedded области, например automotive или industrial (което според мен е пропуск за IBM, защото тези области също могат да бъдат печеливши).

  Както и да е, когато все пак се свързах с човека в Германия, той ми беше изключително полезен и оттам нататък всичко протече гладко. J9 се оказа един доста добре направен продукт, с качества.

  Изводът? Това е по-скоро един въпрос: всички добре знаят компанията IBM, но колко се знаят продуктите й?

  В заключение, тази сутрин в Economist попаднах на любопитна статистика за заплатите на IT мениджърите по света. Любопитни ми се сториха две неща: Първо, въпреки общото схващане, че в САЩ се плаща най-много за тази работа, статистиката сочи, че това не е така. Дали това е заради последните спадове на долара спрямо другите валути? Може би. Второ, споменава се и нашата страна, България, като за нея се казва, че тук заплатите били по-ниски дори от тези в Индия! Това не говори никак добре за конкурентноспособността на нашата IT индустрия.

 9. Никъде не съм оспорил тази тези – даже предложих да посреднича за всеки проблем какъвто и да е – дори да не е точно моя работа. Казвам го и на всеки един мой клиент – всеки знае, че може да ме ползва като контактна точка с компанията по всяка тема. Особено в новото ми амплоа. Но това е личен блог – той няма отношение към IBM – нито някой ме е упълномощавал да давам изявление от името на IBM. И телефонният ми номер и email адреса ми са обществена тайна – могат да се използват по предназначение и за това.

 10. Преполагам, че този линк си го избрал нарочно поради факта, че мразя шума на компютри 🙂

  А защо кутията на HP, погледнато на око, e 2x по-малка от IBM-ърската? Може би идеята е да се пести място, а не шум, т.е. volume size vs. noise level tradeoff ? 😉

 11. Йовко,

  На мен ми е по-лесно да участвам с хардуер, ако това е приемливо. Видях, че нещата са избрани, така че би трябвало да е все тая. И без това трябва да те тормозя по работа тия дни, ще кажеш как да помогнем.

  Васко

 12. Здрасти и на теб! Всъщност вече е закупен контролера с част от парите събрани на OpenFest и досега – остават дисковете…

Вашият коментар