PC-Recycling

PC-Recycling

Досега старите ми компютри винаги са се озовавали в нечии други ръце – или за тестове или за други цели и никога не ми се е налагало да ги изхвърлям на боклука. Онзи ден най-накрая реших да пенсионирам стария верен bluestar.yovko.net и да го подменя с новата машина, (всъщност купена още миналата година, но покрай преместването ми в новото жилище и купчина други неща) досега чакаше да и обърна внимание и да я пусна в продукция.

През уикенда инсталирах новата машина и преместих нещата, които прецених върху нея. След което обзет от някаква хардуерна геронтофилия реших да се заровя в стария bluestar, преценявайки състоянието му и чудейки се какво да го правя. И докато проверявах вентилатора на процесора, измъкнах и самия него, който пък изпуснах заради хлъзгавата паста, с която беше намазан и той за проклетия падна лошо върху крачетата си. Така за секунда невнимание го превърнах в мъртвец. Предвид факта, че много хора имаха някакви данни върху тази машина (бях раздавал приятелски ftp и shell-акаунти) и може да се сетят някой ден, че им трябват, извадих дисковете и ги прибрах в шкафа. Половината памет преместих в новата машина (понеже можеше) и така реално остана едно дъно без процесор, купчина вехти кабели и една похабена доста кутия. За никое от тези неща нямаше да ми е жал.

Събрах всичко в кутията и след известно умуване (знам, че не трябва да се прави така) я занесох до контейнера за боклук пред блока, защото нищо друго не измислих. Десет минути по-късно видях през балкона как една непозната мургава фигура я отнася подмишница в неизвестна посока…

И все пак – знам какво се прави когато имаш голямо количество техника за бракуване. Но има ли някъде място в София (респ. по-големите градове поне), където можеш да предадеш компютърна или друга електроника за унищожаване – така на дребно – единични бройки, които по една или друга причина са станали ненужни. Наистина ли няма такива пунктове или аз съм пропуснал съществуването им?

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България