PC-Recycling

Default featured image
ИТ и интернет експерт, инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Основател на OpenFest, съосновател на Trakia.Tech, няколко технологични компании и сайта за независима журналистика „Тоест“. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.

Вашият коментар

Коментирате като гост.

 1. Хм, не знаех, че имат и пунктове за събиране на потребителска електроника. Мислех, че се занимават само с големи обеми.

  Благодаря за информацията!

 2. Така. Екобулпак, Булекопак, и прочее пермутации трябва да преработват тези отпадъци. Засега съм виждал на практика само по един кош на паркинга на Техномаркет и Технополис за такива отпадъци. Може да питаш персонала на магазина. Чудя се каква им е съдбата в действителност след като бъдат оставени в коша, но съвестта би ми била по-спокойна да ги оставя там все пак, вместо близкия контейнер. От друга страна много недоверие изпитвам към тези преработватели след като в „Господари на ефира“ преставител на такава организация за преработка заяви че не искат в техните казани мръсен амбалаж/хартии. Това май само в БГ го има.

 3. пред големите магазини за техника мисля че има кошчета за тази работа. метални рештъчни зелени са, като едно време по суперите. пред асбис със сигурност има такова, в него надникнах имаше една стара клавиатура и платка, но прахта по тях мисля че са стояли известно време

 4. Ха, интересно а дали ги складират някъде и преработват съответно по надлежния ред или побългаряват тази процедура, някой ако има информация ще е интересно да сподели. И аз съм изхвърлял доста компютърно желязо, в това число и батерии от UPS, на които пише с ГОЛЕМИ букви да не се хвърлят в recycle bin-а. Винаги съм се чудел на хората, които си хвърлят боклука на улицата, през прозореца на колата, или от 10-тия етаж с надеждата да уцелят кофата за боклук. Аз като видя кофа за боклук и с кеф си хвърлям боклука в нея, не около или до нея с идеята, че аз моята част от работата съм я свършил. Остава някой друг да си свърши своята и може би щяхме да живеем в един по-хубав град. Дори нямам спомени родителите ми да са ми правили забележка да не хвърлям на улицата отпадъците, просто ми се струва естествено те да отидат там където им е мястото. Сега като се замисля съм бил само на 2 години когато е станала аварията в Чернобил, може би радиацията ме е повредила.

 5. Доколкото знам в някои други държави има установена практика в даден ден от седмицата и то привечер да се оставят ненужни бяла или черна техника до контейнерите за боклук. През нощта минават камиони, които я прибират.

 6. Аз съм имал досег с компютри от дете – бях на 6 години. И не съжалявам, напротив – благодарен съм. Считам, че старата техника трябва да бъде подарявана на училищата. Съгласен съм , че така ще се натрупа количество, но едва след него ще можем да търсим качество. В момента един клас деца – около 25 ученика ползват цели 10 работещи компютъра в „залите по информатика“. Можете да сте почти сигурни, че над 85% от тези работещи компютри са на нивото на стария сървър на Йовко. Договарял съм с моите клиенти – фирми да даряват старата си техника на училища и те го правят. Това е добре за децата, за хората от нашия бранш също е добре клиентите ни да имат по нова техника и самите клиенти стават по-ефективни. Относно наистина умрялото оборудване – ще го връщаме до „отбелязаните за целта места“ с надеждата, че напред в бъдещето то ще бъде рециклирано.

 7. @a.tanas,
  фирмите Букекопак, Екобулпак и т.н. не случайно имат „пак“ в името си – те рециклират само опаковки. И нямат общо с Екобултех. Иначе бях чела някъде, че кошовете в големите магазини ти дават право при закупуване на нов уред да изхвърлиш един стар такъв уред. Но може и да греша …

 8. Да, чела съм го на сайта на Екобултех, секцията „Често задавани въпроси“ :

  Какво означава „от същия вид и изпълняващ същите функции”?

  При покупка на електроуред от нашите партньори, може да върнете безплатно един стар уред от същия вид (изпълняващ същите функции) (чл. 29 (2) от Наредбата)

 9. миналата година и аз си задавах подобен въпрос – имах мнооого стара аудио техника – занесох я в локалния „техномаркет“ – след малко въртене на очи я приеха, но ми обясниха, че идеята им по принцип била за едра бяла техника… така или иначе не ме върнаха. Надявам се че след това правят нещо смислено.

 10. Добре си направил. Мургавата фигура е българския вариант на пункт за събиране на потребителска електроника.
  Можеш да си сигурен че ще се оползотвори по най-добрия начин :)
  Поне докато фирмите за преработка на боклука започнат реално да си вършат работата…

 11. Ще се учудиш колко стари части все още се търгуват в buy/sell секциите на форумите.

  Иначе на мен ми е любопитно как така реши че процесора е развален. По принцип ако няма нищо счупено би трябвало да работи. Лесно е да се счупят крачетата ако се опиташ да ги изправиш, но ти поне опита ли?

 12. Да очаквам ли обвинители за преднамерено убийство на процесор на вратата си довечера? Длъжен ли бях да опитам? Или не можеше да си доставя кефа да доомачкам и останалите прави крачета? Занимавам се с компютри откакто съм проходил – нали може да си запазя за себе си преценката какво става или не за спасяване (и дали има смисъл)… Темата на постинга е друга, мама му стара…

 13. Най-сериозната фирма за рециклиране в България е Надин, има много бази в цялата страна, там можете да занесете всякаква техника или акумулатори. С какво точно се занимават и къде е най-близката до вас база, може да видите на сайта им – http://www.nadin-bg.com/

 14. Като гледам базите на Надин и Екобултекс, май това е една и съща фирма.

Read Next

Sliding Sidebar

Архиви

Бюлетин

Получавайте новите публикации всяка събота сутрин по електронна поща: