Personal cloud

Dropbox е хубава облачна (cloud) услуга за съхранение на данни. Поне в контекста на удобството. Особено ако човек използва множество и различни устройства, което прави синхронизацията на файловете по тях на първо място досадна, и веднага след това, не особено лесна. Именно тогава облачните услуги помагат. Файловете са някъде там в облака, а различните устройства ги достъпват, когато е нужно. Дотук добре…

Но първият въпрос, който веднага се завърта в главата на потребителя е „А какво се случва с моите лични файлове там – в мъглявината на облаците?“. И това е резонен въпрос, понеже може да става въпрос за лична информация, за бизнес кореспонденция или за данни, които струват много или касаят сигурността, спокойствието или бизнеса на много хора. Често подобни услуги не предлагат криптиране (което усложнява ползването на файловете с мобилни устройства), а дори и не споделят много за начина, по който се грижат (или не) за опазването на информацията ви.

Разбира се, много хора подценяват този проблем с безумния аргумент, че няма какво да крият. Но всъщност, в нашия, все по-свързан свят, е много важно всички да поддържаме някакво поне скромно ниво на информационна хигиена, защото ако в кръга ви от приятели или бизнес-партньори има дори един, който подценява своята, сте заплашени не само вие, но и вашият кръг от контакти. Същото е като да имате сексуален партньор с безразборни връзки и лоша сексуална хигиена.

На 1 юли Dropbox обяви очаквани промени в правилата и политиките, съгласно които предоставя услугата си. Голяма част от тях са наистина полезни (като криптирането), друга част пробуждат доста притеснения, свързани със събирането на информация за географското ви разположение или приемането, че качвайки файл, заедно с това тихомълком давате и права за ползване върху него не само на Dropbox, но и на партньорите им, включително за модификации. Както и подразбирането, че трябва първо да притежавате такива права за да ги предоставите. Аз лично с перверзно удоволствие чакам момента, когато света ще се самооплете така в концепциите си за авторско право, че ще блокира нормалното си ежедневие. Не знам дали ще е през 2012-та, но ще е много скоро…

В този ред на мисли, използването на Dropbox след 15 юли трябва да става с повишено внимание в много посоки. Тогава новите правила влизат в сила и ако не спрете да използвате услугите им дотогава, ще се счита по подразбиране, че сте съгласни и ги приемате.

Но какви всъщност са алтернативите? Не много по-различни са условията на облачните услуги и на другите вендори. Всички си имат трески за дялане, дори и Google, макар аз лично да не крия симпатиите си именно към тях засега, въпреки все по-страшния им потенциал те да бъдат следващият информационен злодей, какъвто никой друг преди не можеше да бъде. Но пък – както някой днес сполучливо отбеляза някъде – за колко изтекла от Google информация сме чували в сравнение с тази от МВР и ДАНС 🙂

Истината е, че за да е максимално сигурен човек какво се случва с информацията му, тя трябва е да е при него (в смисъл върху собствена или контролирана инфраструктура) или да е достатъчно голям [бизнес] за да претендира за специално отношение със съответния SLA от съответния достатъчно голям и реномиран облачен доставчик.

Може ли обаче обикновения, простосмъртен, домашен потребител (или човек с малък бизнес) да инвестира в собствен облак? Ами в известен смисъл може…

Неотдавна придобитата от EMC компания iomega и преди бе ориентирана към продукти и решения за малкия бизнес и домашния потребител. Но сега в партньорство с EMC, някои характерни за средния и високия сегмент функционалности прескачат и до най-достъпния клас продукти.

Едно такова интересно и адски достъпно решение може да замени необходимостта от облачни storage услуги като Dropbox, понеже абсолютно всеки може да си направи собствен облак за съхранение на файлове у дома. Не вярвате ли? Изгледайте това:

Въпросното устройство струва едва 325 лева с фактура и ДДС за 2TB обем (точно толкова струва играчката и в amazon.co.uk) – това е еднократно – за да си го купите. Без месечни такси, промяна на условията и други усложнения. Работи в домашната ви мрежа и под ваш контрол. Можете да споделяте файловете си с приятели, да достъпвате файловете си отдалечено. Съвсем като истинска облачна услуга.

За тази цена, разбира се, не може всичко да е съвършено. Очевидният недостатък е, че в устройството има само един диск и ако той умре, с данните ви е свършено. Затова трябва да се погрижите да правите резервно копие на файловете от вашето облаче и регулярно да обновявате това копие. Или пък да си изберете малко по-голямо устройство като това:

Цената му е малко по-висока, но управлението на потребителите (и групи) ако имате повече такива е далеч по-добро и гъвкаво, възможността за огледало между двата носителя ви гарантира, че данните са записани на два различни диска, което ви спасява ако единият от тях умре. Може да конфигурирате самодиагностика на дисковете и проверка на данните ви, като ако бъдат намерени проблеми да получите email за да вземете мерки или да подмените счупения диск. Дисковете от своя страна са заменяеми и могат да бъдат подменяни или ъпгрейдвани с по-големи в бъдеще. Устройството поддържа отдалечен достъп по FTP, NFS, rsync, WebDAV, Windows DFS, Apple File Sharing, web и дори през bluetooth 🙂 Може да бъде следено по SNMP, има собствен вграден torrent клиент, може да се резервира върху облака на Amazon, да бъде print и media-сървър, да конфигурирате Facebook active folder (снимките сложени там ще се озовават директно в профила ви в обществения клюкарник), същото можете да направите и за Flickr и YouTube. Можете да закачате към него допълнителен storage по iSCSI. И по USB. Да правите резервни копия на данните по няколко начина (и по зададен график). Да го ползвате за Time Machine ако работите с Mac. И още купчина други по-дребни, но не по-малко полезни и интересни неща.

А ако наистина държите на данните си, защото това все пак е едно устройство и е уязвимо като такова от случки с неприятни последствия като пожар, наводнение или дори злобен токов удар, можете да купите две (не е нужно непременно да са еднакви) и да оставите едното вкъщи, а другото в офиса си – така ще получите и географски разпределен облак, който ще резервира данните ви. За да бъде резервираността по учебник, можете едното да занесете дори в чужбина (например при колега или приятел, на когото имате доверие или с когото работите заедно, дори можете да поделите разходите си за устройствата и да споделите облака си, резервирайки се един друг). Ако разположите двете устройства на различни тектонични плочи, данните ви ще имат шанс за оцеляване дори след тежко земетресение 🙂

И понеже рядко пиша за неща, от които нямам преки впечатления, моят личен облак е базиран на iomega StorCenter ix2-200 Cloud Edition и резервно копие на данните ми върху второ устройство (едно старо Buffalo LinkStation Duo, което имам от години). Едното е позиционирано в къщи, а другото в офиса ми. Tова решение задоволява напълно личните и домашните ми нужди, имам достъп до файловете си, независимо къде се намирам, мога да ги споделям с приятели и колеги, а двете устройства са компактни, тихи и непретенциозни. Всъщност отправната ми цел бе да предложа решение за съхранение на критично-важните „цифрови негативи“ на мой приятел фотограф, който наскоро пострада от загуба на данни, което да не надхвърля цената на средна хубост обектив – примерно не повече от 800-1000лв (за двете устройства). В крайна сметка решението ми хареса и макар да имам много други опции да съхранявам файловете си, реших, че и аз искам за себе си същото.

Всички устройства на iomega, цитирани по-горе, поддръжат Windows, Linux и Mac OS X, имат удобен web-интерфейс за управление и наистина се подкарват за няколко минути от всеки със средна компютърна грамотност. Или може би малко над средната за конфигуриране на репликациите, достъпа и др.

Като оторизиран партньор на EMC, съответно и дъщерната им iomega, ОПЪНИНТЕГРА може да доставя почти всички продукти на двете компании. При запитване. Включително с услуга по инсталация, конфигуриране, дизайн, планиране и поддръжка. В този ред на мисли, заради ролята ми на търговски директор на ОПЪНИНТЕГРА е редно да декларирам, че настоящата статия може да бъде възприемана и като реклама, доколкото аз и компанията ми имаме бизнес интерес да продаваме продуктите на партньорите ни, макар фокусът ни принципно да е върху внедряване на решения от малък и среден, до голям мащаб, а не точно търговия на дребно.

Но лична моя амбиция и цел на ОПЪНИНТЕГРА е да повиши информираността и познанията на клиентите си (а и на бизнеса в България изобщо) по отношение на опазването, съхраняването, и управлението на данни. Затова считаме за важно да не подценяваме дори най-ниския сегмент на малкия потребител (който някой ден ще стане по-голям потребител) и е добре да бъде компетентен от самото начало и да изисква концептуално правилни услуги и решения, независимо от мащаба си.

Затова тук, в своя сайт, ще пиша и в бъдеще за решения и концепции, свързани с подобни теми.

[info_box title=“Забележка“]
Моля, да бъде отчитано, че текстът по-горе е писан през 2011-та година. Предвид времето, изминало оттогава и междувременната поява на други устройства със сходни и по-добри параметри и способности, текущо силно НЕ препоръчвам покупката на iomega – включително и на по-новите им модели. Други марки предлагат вече далеч по-добро съотношение цена/качество и особено поддръжка.

Личен мой фаворит напоследък са устройствата на QNAP, които макар и малко по-скъпи на първо четене, компенсират с доста по-сериозна и прилична функционалност.
[/info_box]

31 коментара за “Personal cloud”

 1. Мисля, че пак ще трябва да обядваме, този път по лични причини :). Аз бях голям фен на Dropbox, но май ще трябва да ги изоставям. Хич не ми хареса промяната в политиките им, но все още не мога да намеря добро решение – алтернатива за Андроид устройствата ми. Та си мисля, че има какво да ми покажеш 🙂 ?

 2. Конкретно за Android/iOS няма толкова удобен клиент, както този на Dropbox, за съжаление. Просто трябва да си харесаш някой file manager по удобен за теб протокол, примерно WebDAV… Може и през web иначе, но през телефон/таблет да си достъпваш файловете през браузър е дървено.

 3. Подкарах WebDAV на домашния сървър, шашнат съм от удобството, въпреки това обаче искам да видя, ако може, при теб как си решил нещата „на живо“!

 4. Много полезен пост, благодаря.

  Проблемите около Дропбокс в последните дни са симптоматични за клауда като концепт. Реално единственото решение за такива публични клауд услуги е да не им пука на потребителите и просто да си имат доверие във фирмите без много да се замислят.

  Конкретните промени в ToS-a на Дропбокс реално не са нищо особено. Всички документи в Google Docs са под подобен лиценз и Гугъл реално има същите права да си ги разглежда, променя, препубликува и т.н. Малко хора го знаят, а и на много малко хора реално им пука.

  Май в крайна сметка всичко ще отиде в облака, защото е много по-удобно, а облака ще е контролиран от няколко гига корпорации като Гугъл, Епъл, Фейсбук и т.н.

  Е, разбира се ще има и нишови групи от хора, които ще действат в страни от тези течения, доколкото това е възможно. Да се надяваме, че ще е възможно.

 5. Странно, точно преди да напишеш този пост аз вече се бях изтрил от DropBox.

  В понеделник ще получите запитване 🙂

 6. Както И.Е. Станков правилно е отбелязал, всъщност с Dropbox не се е случило нищо чак кой знае какво. И наистина условията на Google Docs са сходни, макар това да са различен тип услуги – Google Docs е повече application cloud, a Dropbox е по-скоро инфраструктурен и затова нещата донякъде изглеждат по-странни в контекста на Dropbox.

  Дончо, когато кажеш…

 7. Йовко, малко се обърках дали пишеш от свое име или от името на Опънинтегра, затова ако е второто – извинявай.

  Но все пак… като казваш за принципните проблеми на Dropbox и дали има алтернатива – нима не си чувал за ownCloud?? Може да се ползва на всякакво устройство, също и на всякакъв хостинг. Да не говорим, че е свободен софтуер.

 8. Трудно ми е да правя разлика между себе си и собствената си фирма, дори когато такива разлики има, а обикновено са малко. Затова, мисля, не е нужно да се извинява никой – нито ти, нито аз!

  ownCloud не е лошо решение, но както ти сам отбелязваш е нужно някакво устройство/компютър или някакъв хостинг и… не на последно място някакви конфигурации. И все още е далече от алтернатива на Dropbox заради доста липсващи клиентски приложения. А тези, на които ownCloud, или FreeNAS, или което и да е друго, им върши работа и могат да си го подкарат, едва ли чакат някой да пише за него.

  Докато по-горе описвам решение, което също не е алтернатива на Dropbox, но което се подкарва от простосмъртен потребител за три минути, след като го е извадил от кутията, без да му е нужно нищо повече.

 9. Ако изключим мобилните устройства, не можем ли сами да си криптираме данните, с нещо от сорта на TrueCrypt?
  Аз също съм доволен от Dropbox, и не ми се отказва от него.

 10. Идеята на ownCloud е освен да може гийкове да си го инсталират сами, да има и готови (платени или безплатни) услуги. Признавам, че не съм търсил такава, но сега като се огледах излезе, че вече например packagecloud.com го имат в безплатната си регистрация.

  Не казвам нищо против решението, което ти даваш, но свободният софтуер е подходящ и за „простосмъртни“, затова се обаждам. 😉 А когато е пряка алтернатива, мисля че си струва да бъде подкрепян. Може и у нас да се направи такава услуга – платена пряко или не. Но това, разбира се, е собствено решение на всяка фирма – аз само споменавам алтернативата.

 11. @turin, така е… реално ние имаме интерес, но за момента нямаме ресурс за ориентирана към крайни клиенти инфраструктура от подобен тип…

 12. You retain ownership to your stuff. You are also solely responsible for your conduct, the content of your files and folders, and your communications with others while using the Services.

  We sometimes need your permission to do what you ask us to do with your stuff (for example, hosting, making public, or sharing your files). By submitting your stuff to the Services, you grant us (and those we work with to provide the Services) worldwide, non-exclusive, royalty-free, sublicenseable rights to use, copy, distribute, prepare derivative works (such as translations or format conversions) of, perform, or publicly display that stuff to the extent reasonably necessary for the Service. This license is solely to enable us to technically administer, display, and operate the Services. You must ensure you have the rights you need to grant us that permission.

  Мисля, че принципно нищо не се променя.

  Dropbox имат нужда от вашето позволение за да могат да споделят вашите файлове с избрани от вас потребители… Иначе как ще се случи това?

  Колкото до „copyright policy“ и „трябва да имате права да споделяте определено съдържание“, и това е доста стандартно…

  За момента съм доста доволен от услугите им. Естествено, ако утре те решат да ми ровят във файловете и да ми пишат „открихме 10 MP3 файла във вашия персонален облак, и добре да ни представите доказателства, че са ваши, иначе трябва да ги изтрием или да ви предадем на някаква федерална комисия да ви разследват“, надали ще продължа да съм хеппи и да им използвам услугите… 🙂 Но се надявам това да не се случи.

  Като междинно решение, принципно (спрямо техния TOS) може всеки да си криптира файловете локално, и после да ги качва на „облака“. Това е позволено. И при това, няма как те да знаят за съдържанието на файловете, тъй като те са били криптирани от вас. В такива случаи, Dropbox просто ще пази и синхронизира файловете, нищо повече…

  Вариант две е да не се пази нищо ценно/лично в облака. 🙂

  Вариант три е персонално решение (както ти предлагаш), което включва специализиран хардуер… (или просто да се инсталира програма за синхронизиране (с криптирана връзка) по локална мрежа или по Интернет, върху две или повече устройства)… 🙂

 13. От възможните персонални решения това май най-енергоспестяващо – всяко PC би консумирало няколко пъти повече енергия от такова устройство. В какво изостават Buffalo продуктите в сравнение с тези iomega продукти?

 14. Не знам за новите модели на Buffalo, но старите… не съм видял firmware update откакто съм го купил (поне три-четири години вече), за да си пусна rsync и ssh, трябваше да го хаквам (по възможно най-бруталния и грозен начин), и това, защото репликацията е мислена така, че да се случва само с друго Buffalo – демек да си купиш второ, дисковете му се сменят само с разглобяване (поне на моя модел), web-интерфейса му за управление не е много сполучлив, този пък за ползване съвсем не е човешки, а откъм работа… определено работи мудно… сложено до тази iomega, в една и съща мрежа, при еднакви условия – тя е чувствително по-пъргава, но пък е и поне три години по-нов модел, което не е много честно сравнение, разбира се.

 15. @Doncho:

  Да, променили са TOS явно. И не само това – днес изтече още една новина от тях:

  http://blog.dropbox.com/?p=867

  Сега са променили пак TOS. С цел още повече яснота, че няма да „крадат“ файловете на потребителите, е че им трябва позволението да оперират с тях, но съгласно желанието на потребителите.

  Естествено, понеже са компания, оперираща в USA, се налага и да имат отделна клауза, за това, че могат да предадат данните ви на властите, ако има решение на съда и се наложи данните ви да бъдат разкрити. (Вероятно, подобни клаузи са там, най-вече заради RIAA и други подобни мастодонти…)

  Но ако не броим това, няма нищо притеснително в техните TOS… 🙂

 16. И докато сме на тази вълна…

  http://www.marketwire.com/press-release/dreamhost-pledges-support-to-openstack-project-1530811.htm

  Може би един ден когато „големи играчи“ се включат в развитието на отворени решения за „облаци“ (Open Stack + DreamHost, примерно?), нещата ще потръгнат…

  Иначе засега като чуя „облак“ и се сещам само за Amazon S3, Dropbox, Apple iCloud, но това не са отворени решения…

 17. Много хубава статия и определено е доста по-описателна от това което iomega пишат в сайта си.
  Искам да попитам обаче нещо, което малко производители на NAS устройства дават като информация, и която не намерих въпреки старателното търсене в сайта им, а именно скорост на трансфер 1n/0ut във различните режими на работа: USB, Ethernet (LAN/WAN) и в режим Cloud.
  Не ми стана и ясно дали в режим Cloud се минава през сървърите на Iomega или както сами казват облака е изцяло частен, т.е. достъпа е 100% директен.
  Дали ще може да предоставите по подробна информация от Ваши лични наблюдения.
  Също така дали NDAS не е технологично по съвършено от NAS като визирам това:
  http://www.iocellnetworks.com/netdisk-solo-newfast/
  Изключваме функционалността и облака и бих приел Вашето мнение, предвид, че в момента търся решение за мрежово съхраняване на данни за много малък бизнес, но възможност да достъпвам данните отвсякъде с приемлива скорост.
  Благодаря предварително.

 18. За подобен клас SOHO устройства малко производители ще се ангажират с performance данни, а аз специално не бих очаквал или обещавал кой знае каква производителност. Гледам на това решение повече в контекста на резервираност и удобен достъп, отколкото производителност. Макар, че скоро заради клиент си поиграх да засека някакви данни като ориентир, без да претендирам за някаква лабораторна достоверност.

  Първият тест беше за обичайна домашна Wi-Fi среда (802.11n) със Cisco/Linksys Е4200, което се води един от най-производителните за момента SOHO-рутери. iomega-та беше закачена с кабел към гигабитов порт на вградения switch на Cisco-то. Успях да постигна регулярни скорости на трансфер в диапазона 4-4.2MB/s с компютър, който чете от NAS устройството (без да се ползва cloud-а) през Wi-Fi.

  За втория тест компютърът беше вързан към гигабитов switch с кабел, както iomega -та. И на switch-а и на iomenga-та бяха позволени jumbo-frames – скоростта, която се получи бе в рамките на 20-22.5MB/s.

  И при двата теста става въпрос за трансфер при четене от iomega-та към компютъра. Моделът на устройството е ix2-200 с 2х1TB пуснати в огледало.

  Не съм пробвал каква е скоростта от диск, закачен по USB – за мен това е функционалност имаща за цел да прехвърли архив от диск върху NAS-а или обратното. USB-закачения диск, очевидно ще е ограничен от USB-интерфейса.

  В режим Сloud всякакви тестове също са безсмислени, доколкото са според зависи от свързаността. Но трансферът със сигурност се извършва директно между устройството и клиента-компютър. Софтуерът на iomega осъществява единствено „заоблачаването“, но след като се установи кой къде е, трансферът си минава директно.

  По-отношение на примера с NDAS устройството – зависи какво търсите – ако производителността е по-важна от резервираността и облачните удобства, тогава то вероятно NDAS е за предпочитане, макар тези цифрички по сайта им да ми се виждат малко по-маркетингови, отколкото трябва. Хубаво е да потърсите някой, който да може да ги потвърди в реална обстановка. И все пак – NDAS е гол диск – в смисъл на пространство. Нямате всичките допълнителни глезотии на iomega-та като файлов сървър, media сървър, групи, потребители, scheduled copy jobs, репликации с друго устройство, вграден torrent клиент и т.н., и т.н. – въпрос на потребности и приоритети е все пак.

 19. Отправих запитване за устройството през OpenIntegra и се надявам в кратки срокове да получа отговор, тъй като и очаквам и тези дни да ми донесат NDAS (надявам се) ще проведа тестове и с двете устройства когато ги придобия и ако е удобно ще публикувам тук резултатите.
  Благодаря отново за изчерпателните отговори.

 20. Беше ви отговорено веднага по електронната поща. Можете да правите и публикувате свои тестове както и където намерите за добре и да реферирате тази публикация.

 21. Днес си поръчах същото устройство през Amazon и чак след поръчката прочетох многото отрицателни впечатления, които са споделени там 🙂 След това продължих да се ровя и ето ме тук. Общо взето се радвам, че имаш добро мнение за това NAS-че. Така или иначе скоро ще разбера от личен опит, но за моя успокоение би ли сподели много ли е шумно това нещо с тези два диска? Основната причина, поради която го предпочетох пред друга алтернатива (сглобено подобно в домашни условия с компютър) бе надеждата, че все пак е точно каквото искам, но и тихо. 🙂

 22. Стои в хола ми и не мисля, че създава дискомфорт. В интерес на истината се чува, когато нещо/някой рови по дисковете, но нищо кой знае какво, а дисковете вътре са читави – Seagate Baracuda – което също не е маловажно. Тихите дискове често са компромис с надеждността.

 23. Обмислях MyBook Live, но след като видях това, бързо размислих. Изглежда страхотно и ме спечели с възможността да го достъпвам извън домашната мрежа. Чудно ми е само дали когато излязат Android и iOS приложенията (на сайта пише, че ще има), ще може да има безпроблемна синхронизация между да кажем мрежа от Windows PC, Mac, Android телефон и iPad? Например за синхронизиране на iTunes библиотеки, снимки и т.н. Вмомента ползвам Live Mesh, което работи и под OS X и би било страхотно ако софтуерът на Iomega функционира по подобен начин 🙂

 24. Здравейте, по отношение на iOS приложението е вече налично въпреки, че не е обявено.
  http://itunes.apple.com/us/app/iomega-link/id465695997?mt=8
  За Android OS все още по техни думи от 26.08.2011 когато пуснах тикет с проблема, който всъщност си е своево рода лъжа, че имат поддръжка на двете OS (Android OS и iOS)
  Още от време оно съм забелязал проблемна комуникация с техническата поддръжка на iOmega и може би това ще е решаващо за обезличаването на техните продукти, но това си е лично мое мнение.

  Все още съм в процес на тестване и описване на проблеми, като за пример ще посоча открити от мен проблеми с креденциалите към/от облака за потребители, които имат две имена: John Smith да речем, което IOmega определено НЕ са фиксирали въпреки, че излезе нов новеничък firmware!
  Просто казано потребителските имена НЕ трябва да съдържат нищо по различно от буквите (големи и малки) и цифрите в английската азбука, като е чувствително към големи и малки букви!
  Имена на кирилица се толерират за споделените папки и с тях се работи безпроблемно!

 25. с извинение, че допълвам, но бих желал Йовко (с извинение, че минавам на малко име) – да знае за тестовете, които направих и моето ревю, както и периодичната актуализация, която ще правя с оглед моите наблюдения над това прекрасно устройство.
  http://forum.spectrumnet.bg/showthread.php?p=65646#post65646

 26. Само едно малко уточнение. Не сме представители за България на iomega, а просто партньор на EMC, които са собственици на iomega. Съответно можем да продаваме както устройствата на EMC, така и тези на iomega. Но представител на iomega за България са си EMC 🙂

Вашият коментар