Personal cloud

Personal cloud

Dropbox е хубава облачна (cloud) услуга за съхранение на данни. Поне в контекста на удобството. Особено ако човек използва множество и различни устройства, което прави синхронизацията на файловете по тях на първо място досадна, и веднага след това, не особено лесна. Именно тогава облачните услуги помагат. Файловете са някъде там в облака, а различните устройства ги достъпват, когато е нужно. Дотук добре…

Но първият въпрос, който веднага се завърта в главата на потребителя е „А какво се случва с моите лични файлове там – в мъглявината на облаците?“. И това е резонен въпрос, понеже може да става въпрос за лична информация, за бизнес кореспонденция или за данни, които струват много или касаят сигурността, спокойствието или бизнеса на много хора. Често подобни услуги не предлагат криптиране (което усложнява ползването на файловете с мобилни устройства), а дори и не споделят много за начина, по който се грижат (или не) за опазването на информацията ви.

Разбира се, много хора подценяват този проблем с безумния аргумент, че няма какво да крият. Но всъщност, в нашия, все по-свързан свят, е много важно всички да поддържаме някакво поне скромно ниво на информационна хигиена, защото ако в кръга ви от приятели или бизнес-партньори има дори един, който подценява своята, сте заплашени не само вие, но и вашият кръг от контакти. Същото е като да имате сексуален партньор с безразборни връзки и лоша сексуална хигиена.

На 1 юли Dropbox обяви очаквани промени в правилата и политиките, съгласно които предоставя услугата си. Голяма част от тях са наистина полезни (като криптирането), друга част пробуждат доста притеснения, свързани със събирането на информация за географското ви разположение или приемането, че качвайки файл, заедно с това тихомълком давате и права за ползване върху него не само на Dropbox, но и на партньорите им, включително за модификации. Както и подразбирането, че трябва първо да притежавате такива права за да ги предоставите. Аз лично с перверзно удоволствие чакам момента, когато света ще се самооплете така в концепциите си за авторско право, че ще блокира нормалното си ежедневие. Не знам дали ще е през 2012-та, но ще е много скоро…

В този ред на мисли, използването на Dropbox след 15 юли трябва да става с повишено внимание в много посоки. Тогава новите правила влизат в сила и ако не спрете да използвате услугите им дотогава, ще се счита по подразбиране, че сте съгласни и ги приемате.

Но какви всъщност са алтернативите? Не много по-различни са условията на облачните услуги и на другите вендори. Всички си имат трески за дялане, дори и Google, макар аз лично да не крия симпатиите си именно към тях засега, въпреки все по-страшния им потенциал те да бъдат следващият информационен злодей, какъвто никой друг преди не можеше да бъде. Но пък – както някой днес сполучливо отбеляза някъде – за колко изтекла от Google информация сме чували в сравнение с тази от МВР и ДАНС 🙂

Истината е, че за да е максимално сигурен човек какво се случва с информацията му, тя трябва е да е при него (в смисъл върху собствена или контролирана инфраструктура) или да е достатъчно голям [бизнес] за да претендира за специално отношение със съответния SLA от съответния достатъчно голям и реномиран облачен доставчик.

Може ли обаче обикновения, простосмъртен, домашен потребител (или човек с малък бизнес) да инвестира в собствен облак? Ами в известен смисъл може…

Неотдавна придобитата от EMC компания iomega и преди бе ориентирана към продукти и решения за малкия бизнес и домашния потребител. Но сега в партньорство с EMC, някои характерни за средния и високия сегмент функционалности прескачат и до най-достъпния клас продукти.

Едно такова интересно и адски достъпно решение може да замени необходимостта от облачни storage услуги като Dropbox, понеже абсолютно всеки може да си направи собствен облак за съхранение на файлове у дома. Не вярвате ли? Изгледайте това:

Въпросното устройство струва едва 325 лева с фактура и ДДС за 2TB обем (точно толкова струва играчката и в amazon.co.uk) – това е еднократно – за да си го купите. Без месечни такси, промяна на условията и други усложнения. Работи в домашната ви мрежа и под ваш контрол. Можете да споделяте файловете си с приятели, да достъпвате файловете си отдалечено. Съвсем като истинска облачна услуга.

За тази цена, разбира се, не може всичко да е съвършено. Очевидният недостатък е, че в устройството има само един диск и ако той умре, с данните ви е свършено. Затова трябва да се погрижите да правите резервно копие на файловете от вашето облаче и регулярно да обновявате това копие. Или пък да си изберете малко по-голямо устройство като това:

Цената му е малко по-висока, но управлението на потребителите (и групи) ако имате повече такива е далеч по-добро и гъвкаво, възможността за огледало между двата носителя ви гарантира, че данните са записани на два различни диска, което ви спасява ако единият от тях умре. Може да конфигурирате самодиагностика на дисковете и проверка на данните ви, като ако бъдат намерени проблеми да получите email за да вземете мерки или да подмените счупения диск. Дисковете от своя страна са заменяеми и могат да бъдат подменяни или ъпгрейдвани с по-големи в бъдеще. Устройството поддържа отдалечен достъп по FTP, NFS, rsync, WebDAV, Windows DFS, Apple File Sharing, web и дори през bluetooth 🙂 Може да бъде следено по SNMP, има собствен вграден torrent клиент, може да се резервира върху облака на Amazon, да бъде print и media-сървър, да конфигурирате Facebook active folder (снимките сложени там ще се озовават директно в профила ви в обществения клюкарник), същото можете да направите и за Flickr и YouTube. Можете да закачате към него допълнителен storage по iSCSI. И по USB. Да правите резервни копия на данните по няколко начина (и по зададен график). Да го ползвате за Time Machine ако работите с Mac. И още купчина други по-дребни, но не по-малко полезни и интересни неща.

А ако наистина държите на данните си, защото това все пак е едно устройство и е уязвимо като такова от случки с неприятни последствия като пожар, наводнение или дори злобен токов удар, можете да купите две (не е нужно непременно да са еднакви) и да оставите едното вкъщи, а другото в офиса си – така ще получите и географски разпределен облак, който ще резервира данните ви. За да бъде резервираността по учебник, можете едното да занесете дори в чужбина (например при колега или приятел, на когото имате доверие или с когото работите заедно, дори можете да поделите разходите си за устройствата и да споделите облака си, резервирайки се един друг). Ако разположите двете устройства на различни тектонични плочи, данните ви ще имат шанс за оцеляване дори след тежко земетресение 🙂

И понеже рядко пиша за неща, от които нямам преки впечатления, моят *личен облак* е базиран на iomega StorCenter ix2-200 Cloud Edition и резервно копие на данните ми върху второ устройство (едно старо Buffalo LinkStation Duo, което имам от години). Едното е позиционирано в къщи, а другото в офиса ми. Tова решение задоволява напълно личните и домашните ми нужди, имам достъп до файловете си, независимо къде се намирам, мога да ги споделям с приятели и колеги, а двете устройства са компактни, тихи и непретенциозни. Всъщност отправната ми цел бе да предложа решение за съхранение на критично-важните „цифрови негативи“ на мой приятел фотограф, който наскоро пострада от загуба на данни, което да не надхвърля цената на средна хубост обектив – примерно не повече от 800-1000лв (за двете устройства). В крайна сметка решението ми хареса и макар да имам много други опции да съхранявам файловете си, реших, че и аз искам за себе си същото.

Всички устройства на iomega, цитирани по-горе, поддръжат Windows, Linux и Mac OS X, имат удобен web-интерфейс за управление и наистина се подкарват за няколко минути от всеки със средна компютърна грамотност. Или може би малко над средната за конфигуриране на репликациите, достъпа и др.

Като оторизиран партньор на EMC, съответно и дъщерната им iomega, ОПЪНИНТЕГРА може да доставя почти всички продукти на двете компании. При запитване. Включително с услуга по инсталация, конфигуриране, дизайн, планиране и поддръжка. В този ред на мисли, заради ролята ми на търговски директор на ОПЪНИНТЕГРА е редно да декларирам, че настоящата статия може да бъде възприемана и като реклама, доколкото аз и компанията ми имаме бизнес интерес да продаваме продуктите на партньорите ни, макар фокусът ни принципно да е върху внедряване на решения от малък и среден, до голям мащаб, а не точно търговия на дребно.

Но лична моя амбиция и цел на ОПЪНИНТЕГРА е да повиши информираността и познанията на клиентите си (а и на бизнеса в България изобщо) по отношение на опазването, съхраняването, и управлението на данни. Затова считаме за важно да не подценяваме дори най-ниския сегмент на малкия потребител (който някой ден ще стане по-голям потребител) и е добре да бъде компетентен от самото начало и да изисква концептуално правилни услуги и решения, независимо от мащаба си.

Затова тук, в своя сайт, ще пиша и в бъдеще за решения и концепции, свързани с подобни теми.

[info_box title=“Забележка“]
Моля, да бъде отчитано, че текстът по-горе е писан през 2011-та година. Предвид времето, изминало оттогава и междувременната поява на други устройства със сходни и по-добри параметри и способности, текущо силно НЕ препоръчвам покупката на iomega – включително и на по-новите им модели. Други марки предлагат вече далеч по-добро съотношение цена/качество и особено поддръжка.

Личен мой фаворит напоследък са устройствата на QNAP, които макар и малко по-скъпи на първо четене, компенсират с доста по-сериозна и прилична функционалност.
[/info_box]

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България