Пето правило: Enjoy

Пето правило: Enjoy

След дълго изтощително (и дори нервно) чакане Adobe най-накрая пуснаха бета-версия на новата си рожба Adobe Lightroom и за PC (Win32). Потребителите на Mac вече имаха възможността да пробват три бета версии. От снощи последната трета бета вече е достъпна и за Windows потребители от сайта на проекта.

Настъпи момента, в който Adobe най-накрая се отказаха да насилват фотографите да си купуват скъпия Photoshop, който има много ненужна функционалност за ежедневната работа на цифровите фотографи. Elements бе някакъв компромис, но твърде любителски ориентиран и едва от последната си четвърта версия започна да придобива по-адекватен облик. Така или иначе концепцията, с която се прави Elements – да бъде евтиния, поизрязван Photoshop не го прави съвсем профи инструмент. А може би и не бива да се изплашва непретенциозния любител.

Adobe бяха длъжници, в този смисъл, да отговорят с продукт, който да задоволява нуждите на сериозните маниаци и профита по целият им процес на работа – от организацията на снимките, суровата им обработка, че до печата. Lightroom има точно тези амбиции и на първо четене може да се каже, че избива рибата. Поне преди да е известно колко точно ще струва.

В света на Mac Светлата стаичка вече има и конкурент – Aperture на Apple, докато за PC, Lightroom, там където се е прицелил, е на практика без алтернатива, ако не броим собствения им вездесъщ Photoshop, който така или иначе няма да излезе от полезрението на профитата заради висшия пилотаж в обработката, но който вече страда от липсата на доста от глезотийките на Lightroom, типични за цифровия workflow. Потребителите на Nikon съвсем скоро получиха trial версия на Capture NX, който е революционен отсякъде продукт, достъпен и за Mac и за PC.

Изобщо става интересно и забавно на този фронт и Adobe (макар и малко късничко след Apple) са го усетили. В указанията на програмата има пет основни правила за лесна и удобна работа, които се изсипват пред потребителя при старт – най-готино и простично е петото, в съзвучие с казаното по-горе – състои се само от една дума: Enjoy.

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България