Фотокутия

Фотокутия

И докато още не ме е пуснала темата за снимки на хартия… Обещавам този текст да не е толкова стряскащ като вчерашния – даже направо е за хора, които изобщо не искат да разбират нещата – абсолютните любители, които просто искат някъде да си оставят снимките за да им ги отпечатат.

Е, това е един уебсайт, нарича се Photobox и още няма български интерфейс, но безпроблемно извършва услуги и за България на чудесни цени. Услугата е класически Web 2.0 проект, където след регистрация човек се сдобива с потребителска сметка, в която може да си качва снимки, след което да пусне всички или някаква част от тях като поръчка за печат. Копията пристигат в рамките на седмица, в чудесна опаковка, срещу нормална пощенска такса. Услугата конкурира цените, на което и да е нашенско фото – а по-интересното е че конкурира и качеството им. В много от местните вече по-добре да не влиза човек.

В едно отношение са пък напълно без конкуренция – освен любителски снимки за семейния албум, в няколко формата, което е масовата услуга – във Photobox може да поръчате и големи увеличения, включително плакати, да поискате снимката ви да бъде отпечатана върху специална медия като канава (изглежда като платно за рисуване), да бъде рамкирана и много много такива неща, които у нас се предлагат рядко и само на определени места. И това не е всичко… Можете с ваша снимка да поръчате тениски, чанти, ключодържатели, пощенски картички, календари, подложки за мишки, пъзели и дори гравиране на снимка върху стъкло… И още много неща, които просто ще се изгубя ако започна да изброявам.

Аз напоследък съм фен на фотокнигите пред албумите – разбира се, че можете да поискате и това от Photobox, макар аз лично да съм фен на blurb.

При всяка регистрация на нов потребител photobox му дава и безплатна бройка снимки за проба за да се увери всеки нов клиент в читавостта на услугата.

Между другото, за тези които снимат на филм също започнаха да се предлагат online услуги за проявяване и копиране – ILFORD lab, Fujifilm Lab, но разбира се, цените тук са доста по-различни, а и пощенска услуга се ползва два пъти – натам и обратно.

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България