Фотокутия

И докато още не ме е пуснала темата за снимки на хартия… Обещавам този текст да не е толкова стряскащ като вчерашния – даже направо е за хора, които изобщо не искат да разбират нещата – абсолютните любители, които просто искат някъде да си оставят снимките за да им ги отпечатат.

Е, това е един уебсайт, нарича се Photobox и още няма български интерфейс, но безпроблемно извършва услуги и за България на чудесни цени. Услугата е класически Web 2.0 проект, където след регистрация човек се сдобива с потребителска сметка, в която може да си качва снимки, след което да пусне всички или някаква част от тях като поръчка за печат. Копията пристигат в рамките на седмица, в чудесна опаковка, срещу нормална пощенска такса. Услугата конкурира цените, на което и да е нашенско фото – а по-интересното е че конкурира и качеството им. В много от местните вече по-добре да не влиза човек.

В едно отношение са пък напълно без конкуренция – освен любителски снимки за семейния албум, в няколко формата, което е масовата услуга – във Photobox може да поръчате и големи увеличения, включително плакати, да поискате снимката ви да бъде отпечатана върху специална медия като канава (изглежда като платно за рисуване), да бъде рамкирана и много много такива неща, които у нас се предлагат рядко и само на определени места. И това не е всичко… Можете с ваша снимка да поръчате тениски, чанти, ключодържатели, пощенски картички, календари, подложки за мишки, пъзели и дори гравиране на снимка върху стъкло… И още много неща, които просто ще се изгубя ако започна да изброявам.

Аз напоследък съм фен на фотокнигите пред албумите – разбира се, че можете да поискате и това от Photobox, макар аз лично да съм фен на blurb.

При всяка регистрация на нов потребител photobox му дава и безплатна бройка снимки за проба за да се увери всеки нов клиент в читавостта на услугата.

Между другото, за тези които снимат на филм също започнаха да се предлагат online услуги за проявяване и копиране – ILFORD lab, Fujifilm Lab, но разбира се, цените тук са доста по-различни, а и пощенска услуга се ползва два пъти – натам и обратно.

6 коментара за “Фотокутия”

  1. Йовко, здравейте.
    След семинара на ОупенФеста (говорихме с вас за СимплСтудио) се сдобих с първия си лентов апарат.
    Сега ми предстои сглобяването на любителска лаборатория: дози, спирали, проявител, фиксаж, фотоувеличител, фотохартия, ленти и прочие. Та, освен в базара на фото форума да гепя по едно всяко нещо, другаде в БГ къде мога да се сдобия с тези неща? Няма значение дали през онлайн-договорки или някой магазин, студио …

  2. Здрасти, и поздравления, че си решил да опиташ. По принцип аз си купувам химия и филми почти само online – основно от тук, понеже предпочитам Fujifilm, а всичко останало от тук. Сметката излиза ако пазаруваш на едро – затова или пълня хладилника или се комбинирам с приятели, които още снимат на филм и правим обща поръчка като си делим пощенските разходи. В България черно-белите филми са скъпи – не купувам оттук. Химия в София се продава в магазинчето на Hama на ул. Кракра (предимно Tetenal), но понякога се чака доста време за доставка. Здравко Деков на ул. Иван Асен предполагам няма да ти откаже да ти отсипе готов разтвор, а Фомус (вносител на Кодак) имат склад в Слатина откъдето можеш да си купиш D76 или HC-110. Екуипекс на ул. Голаш в Гео Милев мисля, че също продават химия, но не съм сигурен за тях.

Вашият коментар