Темата започнах преди малко в UrbanStyle.org, но началото на този пост бе още вчера, като остана в drafts. В последните десетина дни (вместо развлечение) съм се отдал на тестване на софтуер, доколкото успявам да намеря промеждутъци от време за това. Фотографски и друг, но за другия някой друг път.

Свалих си trial версия на Photoshop Elements 3, който е олекотена версия на големия Photoshop CS2 и с фокус повече към фотографията отколкото към растерната графика по принцип. Програмчето е чудесен и достъпен инструмент (лицензът струва само $89 от сайта на Adobe ако не се поръчва кутията и CD-носителя). За жалост няма версия за Linux, но идните дни ще си го купя – имам още 20-тина дни време от trial-а за последни преценки и размишления. Почти 90% от всичко, което искам от него е там. Има само два, но за жалост огромни за мен недостатъка – RAW конвертора е далеч по-скромен от мерцедесът, който е имплементиран в CS2, а работата с цветните пространства (color spaces) е силно ограничена. А аз снимам вече изключително в RAW/AdobeRGB и непрекъснато правя конверсии към TIFF, JPG/sRGB.

Комбинацията от dcraw и GIMP също е чудесна, но не съвсем за всичко – точно някой най-секси неща липсват. GIMP е безценен за скриптиране обаче и за жалост го има за Windows, но PS CS2 липсва за Linux.

Има и друга причина да си купя PE3. На някакъв етап ще го заменя с PS то е ясно и то скоро, а последния струва цели $600. А веселото е, че upgrade от PE3 до PS CS2 струва от 150 до 200 долара.

Изобщо сюитата от GIMP, PE3 и PS CS2 е перфектната комбинация за postporocessing на цифрова фотография за момента. PS CS2 безспорно води класацията, но другите две неща не му отстъпват много много, дори имат някои чаровни функцийки, направени по-добре. За момента обаче профи-тулът се нарича PS и определено си струва парите – даже два пъти.

Написано от Йовко Ламбрев

IT и Интернет експерт, инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.

 1. Йовко,
  Къде видя upgrade PE3 до PS CS2 за $149?? На сайта на Adobe ъпгрейда за $149 не се отнася за такъв от PE3 за жалост. Този ъпгрейд е $499. Ако имаш друга връзка, пусни я, моля. Мерси.

  Отговор

 2. Значи тези upgrades се появяват като time limited offers и са около десетина дни, но затова пък се появяват достатъчно често – по около веднъж на месец. Просто трябва да изчакаш – последната беше от края на август до някой септември – мисля 4 или 5-ти… т.е. е минала, но през лятото имаше три такива оферти – просто изчакай следващата… Освен това са в сила единствено ако пазаруваш online през техния сайт.

  Не знам какви са плановете на Adobe за следваща версия на CS2 и PE3 – навярно като наближи нов release ще има и по-агресивни такива сделки… Но те няма как да са перманентно явление – иначе кой би си купил CS2 на нормалната му цена :-)

  Отговор

 3. @Йовко: Мерси. Ще проверявам чат-пат да видя за тези оферти.
  А иначе доста хора си купуват CS2 на нормална цена. Когато обаче можеш да си извадиш тези $600 от бизнес, който въртиш в Фотошопа си, за един ден, не се замисляш много… Ама боли за частни потребители, които го ползват за кеф – тогава наистина са доста парици. Ама ще чакаме офертата.

  Отговор

 4. Така е. И аз по принцип ще се ослушвам – ако видя ще пиша, но засега смятам да се задоволя с Elements…

  Отговор

 5. Сега го свалям. Ще видя що за чудесия е, дано е добро! Значи 350Д става с още едни $90 (скрити) по-скъп от 300Д!

  Отговор

Ако искате да споделите нещо