Най-накрая и след като спестиха цяла версия на Mac-потребителите (петата) Adobe днес анонсираха шестия Photoshop Elements за Mac. Насочен и ценообразуван като инструмент за начинаещи до запалени фотолюбители, програмата определено няма шансове да прескочи този си сегмент. Бърз преглед на обещаваните свойства на новата версия на сайта на Adobe показва, че в новата версия няма нищо изненадващо и за много хора дългото очакване ще завърши с… разочарование.

За по-запалените любители като мен и професионалистите Elements беше евтино решение за ползване на специфични за Photoshop приставки (поне тези които работят и с Elements) без да е нужно да си пазарува човек големия Photoshop.

Според мен с този ход Adobe съвсем ще хвърлят в размисъл фотографското войнство. Ясно е, че няма да оставят Elements да им подбива пазара на Photoshop, но лошото е, че тази политика се прилага и за Lightroom, което успешно продължава да НЕ бъде обещаваното цялостно решение за фотографи. Въпреки последните развития все повече акцента в Lightroom продължава да бъде управлението на фотосите, докато редактирането им остава на заден план и под сурдинка се намеква, че все пак има и Photoshop. Само, че Photoshop е правен за друго или поне и за много други неща и в неприятно-високата му цена е включена функционалност, от която фотографите просто нямат нужда, докато липсва такава, която им е критично нужна. Adobe продължава вече години наред да не предлага смислен продукт за тази ниша. Освен за непретенциозните любители, за които новият Elements 6 е повече от достатъчен.

Докато Aperture в това време набира скорост… A Pixelmator не само беше задминал Elements от появата си, но и се цели в големия брат… на смешна цена при това…

Написано от Йовко Ламбрев

IT и Интернет експерт, инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.

18 коментара

 1. Най-доброто решение за мен като любител е Gimp + PS Elements. Толкова силно съм им свикнал, че не съм изпитвал нужда да се оглеждам наоколо…

  Но двата продукта в края на поста ти ме впечатлиха… поне на „теория“…

  Отговор

 2. Пробвах всичко, но и Pixelmator и Aperture се затрудниха на един обикновен crop по зададени размери… За съжаление нищо не може да замения добрия стар Photoshop, все още.

  Отговор

 3. Надя, е какъв беше пък този crop уникален ;-)

  Отговор

 4. Признавам си, че никога не съм ползвал Elements, но според мен Lightroom няма за цел да замести Photoshop. Ако се загледаш в Develop режима, ще видиш, че е почти същият като Camera Raw в Photoshop, което е един доста добър модул за цялостно редактиране на снимките. И точно това, според мен, е идеята на Lightroom. Да се организират снимки, да им се сложи metadata, да им се направят цялостни редакции като white balance, brightness, sharpening, може би малко sharpening и подобни. След това, ако на някоя снимка се наложи частична обработка, като маскиране на обект, промяна на фон или прилагане на определени филтри, retouching, там Photoshop блести. Общо взето Lightroom е като Bridge+Camera Raw с малко допълнителни опции. За цените, разбира се, нямам оправдание :)

  Отговор

 5. Ако цялостното решение на Adobe е Lightroom + Photoshop демек къмто 1200-1300 евро общо ли излиза… значи аз много дълбоко не съм ги разбрал. И нещо повече – нямам никакво желание да ги разбирам. Даже тържествено бих обещал да им забравя URL-а… :-)

  Следващия месец ми изтича trial-а на Aperture, след което тичкам да си го пазарувам…

  Отговор

 6. пробвай да crop-неш някоя снимка с точни размери, например да я направиш 144 на 200 пиксела :)

  Отговор

 7. Знам за какво говориш – шегувам се просто – има даже статии по въпроса… Но проблема (ако го приемем за проблем) идва от философията на Apple да ти улесняват живота като понякога ти вързват безпричинно ръцете, а и от по-различното „мислене“ в Aperture спрямо Photoshop. А то наистина е доста различно.

  *Remember that in Aperture you are not working on a pixel level, so you crop by proportion not by specific size in pixels.

  Хвърли едно око на линка в предния абзац и коментарите под него. Макар очакванията са да има и това, което искаш, понеже много хора мрънкат.

  Отговор

 8. LightZone може да се окаже добра алтернатива за фотографи – има и глобално редактиране, има и (елементарно) локализирано. Аз пробвах версия 3.0 и не останах убеден, но мисля че има голям потенциал. Подозирам също, че Adobe ще дадат нещо подобно в бъдеща версия на Lightroom, но ме съмнява че ще замени изцяло Photoshop :-(

  Отговор

 9. Е, цената на двете не е 1200-1300 евро, по-скоро е 550-600, но пак е доста. И въпреки това, ако Apple не пуснат нова версия на Aperture другата седмица на MacWorld, не мисля, че програмата си заслужава 300 долара.

  Отговор

 10. мерси за инфото :))) обаче си оставам с фотошоп, толкова години работа не се пренебрегват лесно :)

  Отговор

 11. Другата седмица изненадата ще е друга :-)

  Иначе цената на Aperture бих я дал много повече за Aperture отколкото за Lightroom, който е даже по-скъп. Иначе я издай къде пазаруваш Photoshop+Lightroom за 600 евра ;-)

  LightZone го пробвах наскоро, върху Linux – има потенциал наистина, особено в това, че е мултиплатформен, докато Aperture и Pixelmator са само за Mac.

  Отговор

 12. Ами от adobe.com

  Избираш Nort America като регион, добавяш си Photoshop CS3 и Lightroom и цената е малко над 800 долара, понеже ако ги купиш двете има отстъпка :) Ако се разровиш малко из интернет можеш да намериш и някой купон дето ще ти спести още 20-30 долара…. Току що ги пробвах и излизат 794 долара общо. Вярно, download версии са, ама така и без това е по-удобно според мен.

  За друата седмица съм си напълнил вече касичката и само чакам :)

  Отговор

 13. Американските цени са друга работа… и аз си падам по тях, ама живея в БГ и не мога non-stop да моля някой да ми е муле на покупките… Иначе в amazon.de, който горе-долу е добър ориентир за цените в EU (и донякъде в BG) продават Photoshop за около хиляда евра… Ето още по темата

  Отговор

 14. На мен ми допада LightZone. Върху моята Fedora седи много стабилно и работата със суровите файлове от никона е истинско густо . Но ми се струва, че имат много работа за вършене. За пример, ще дам RAW Adj, Там си върша 98 % от работата, а това меню е много бедно и зле ориентираното. Надявам се в близкото бъдеще, че го подобрят. Така окончателно, ще мигрирам към Fedora.
  За GIMP не искам и да чувам – не ми допадна от самото начало. А, въпросните Photoshop Elements бих ги ползвал с голямо удоволствие, стига да имаше начин.

  Отговор

 15. йовко, кое е това което най-много ти липсва в елементите 6? аз си го инсталирах вчера и докато свърши демо периода ще умувам дали да не го закупя. още повече имам възможност да ъпгрейдна досегашните си елементи 2, които пристигнаха с канона?

  Отговор

 16. Ами, Жоре, от версия 4 насам на практика прогрес почти няма – може би най-вече това ме разочарова. А аз ползвам 4.0 за PC, който си купих преди година или малко повече… Иначе ACR с Elements е доста скопен, толкова, че не го ползвам… Самото приложение е тромаво, интерфейсът неудобен. Аз съм с 2G RAM на лаптопа си. Бъгляво е доста тук-там. Поне на мен ми стои недодялано. Работата в повече от 8bpc е силно ограничена, поне чувствително повече в сравнение с големия брат. Така или иначе досега не бях намерил причина за upgrade. Надявах се сега да имам повече поводи да си купя 6 за Mac, но за жалост май няма. Така или иначе имам Capture NX, лиценза на който работи и за Mac и за PC и ще си го ползвам за специфични RAW-конверсии, заради U-points и другите екстри. Основният ми софтуер ще бъде Aperture, на който поверявам цялото си workflow и стандартната обработка в RAW, но така или иначе ми трябва и нещо за прецизна пост-обработка след RAW, за което се колебая между Pixelmator, който се развива много добре, но все пак е още зеленичък в някои посоки и се надявах новият Elements 6 да ме спечели, но това, което чета е просто… нищо… Та не знам още какво ще си избера…

  Пробвай – ако си нямаш Elements няма лошо да си имаш – поне разликите с 2.0 са огромни :-) Само провери дали наистина upgrade от 2 до 6 е възможен (особено в БГ). Имаше май и разлика, когато старата версия е OEM с хардуерен bundle или си е чиста. На мен иначе четворката ми стои на лаптопа, когато трябва да свърша нещо на коляно и ще си го ползвам, но ми трябваше и нещо като него за Mac-а, където занапред основно ще си работя фотографиите. При мен upgrade от PC-версия към Mac е невъзможна, макар да не съм питал или проверявал.

  За жалост още няма trial на шестицата за Mac за да имам реални впечатления и ще решавам когато го видя с очите си, но което прочетох просто не ме хвана… Дано след другата седмица, когато се очаква Adobe да го покажат на MacWorld експото в Сан Франциско да има trial за download. Така или иначе PC-версиите повече не ме интересуват. А и честно казано не съм сравнявал подробно дали PC и Mac версиите са идентични.

  Опитай сам и си прецени дали те кефи – за 30 дни ще имаш много прилични впечатления дали сделката си струва.

  Отговор

 17. явно аз от версия 2 на версия 6 виждам голяма разлика. и си мисля реално, че при наличие на дпп, който е един перфектен конвертор (макар за някои неща да предпочитам ацр), може с елементс 6 почти напълно да заместиш скъпо струващия цс3. реално това, което ползвам понякога, но засега не откривам в елементс 6 са селективните цветове и цветния баланс. но ще ги преживея. да, за жалост роу конвертора е бая орязан спрямо цс3, а би било добре да е пълен.

  проверих на едно място вече, понеделник ще ми се обадят от второ място, засега имам вариант да ъпгрейдна елементс 2 към елементс 6, поне на думи.

  може да инсталирам и лайтруум, че от бета версията не съм го гледал повторно. и неговата цена е относително сносна за про процесинг на фотография. която после ако се налага лека обработка и лейъри няма никаква грижа да се свърши от елементс (2 обаче е орязана версия, значи поне версия 4).

  аперчър е само за мак. като човек който практически го е ползвал, как го намираш спрямо лайтруум?

  Отговор

 18. Lightroom и Aperture макар и прицелени в едно и също нещо са доста различни като мислене и начин на работа с тях. Lightroom сякаш по-стриктно и подредено те води по стандартното workflow докато Aperture в типичния артистичен стил на Apple те оставя да не се съобразяваш с него и да работиш както ти е кеф – разхвърляно ако искаш – отзад-напред ако щеш – програмата се грижи всичко да се озовава където и както трябва и да се случва подредено в крайна сметка. Спираш да мислиш за директории, версии, копия, архиви – напълно ако искаш – и след като си конфигурираш нещата поне веднъж, разбира се. Това ме спечели, макар мисленето ми по принцип да е по-близко до това което предлага Lightroom. По отношение на редактиране на файловете Aperture като че ли дава повече. По отношение на управлението им са горе-долу равнопоставени, но все пак има разлики – чисто специфични за двете приложения.

  Малко съм ползвал и двете – колкото да преценя кое си избирам – нямам претенции за много опит – тепърва ще се задълбавам в Aperture, но това е моят избор в крайна сметка. Иначе цената на двете в момента е напълно еднаква – до долар. Поне щатските – тук зависи кой познаваш и откъде пазаруваш ;-)

  Ако някой ден Adobe измислят смислена цена за Lightroom + Photoshop или поне Elements може да започна да мисля различно.

  Отговор

Ако искате да споделите нещо