Питане за тороидална антена

Wave Frontier Toroidal antennaДали някой знае има ли в България вносител/продавач на тороидални антени? Или поне на датските Triax Unique?

Черпя виртуална бира за виртуална информация и реална бира за реална информация. За доставка също бих почерпил…

16 коментара за “Питане за тороидална антена”

 1. Мога да ти купя и изпратя една, ако ти се вписва в идеята за придобиване на това чудо… Ако си навит – знаеш как да ме намериш 🙂

 2. Тороид е пространствена фигура, подобна на пръстен.

  Такава антена не съм чувал – по правило антените са широколентови устройства и усилването им е обратнопропорционално на ширината на диаграмата – така както крушката поставено във фокуса на фенерче свети много по-далече.

  Интересуват те усилване, ширина на диаграмата и честотна лента – с други думи – дали сателитната антена сочи към България или сме в периферията, на какви ъгли са различните сателити и каква им е честотата.

 3. Ха сега де, за какво да кандидатствам – информацията е хем виртуална, хем си е съвсем реална:
  Сателитна антена Triax TD 78 – 40лв
  Сателитна антена Triax TD – 65лв
  Сателитна антена Triax TD 110 – 115лв

  Хич не правя реклама, да не се приема за такава 😉 Интересно ми стана разликата между „реалност“, „виртуалност“ и „действителност“. От студентските ми години имах едно такова казване, че всяка реалност, в която се действа, е действителност, а понеже всичко е реалност (1) и за да бъде осъзната и разпозната, трябва да се извърши действие в нея (2), то значи не съществува нищо извън действителността.

  Извинявай за отклонението, няма вече 🙂
  Тези антени за какво са ти, демек какво правят всъщност 🙂 ?

 4. Дончо, много благодаря, но нямам идея такова чудо как се транспортира от Дания като единична бройка – все пак е метър на метър и отгоре по двата диаметъра. Критично е да не се деформира при транспорта… Ще пробвам дали някой от местните вносители няма да се справи с доставка и ако закъсам може да те потърся.

  hp, ето малко повече информация какво е тороидална (или може би тороидна) антена: http://www.multilnbdish.com/

  Принципно на една обикновена офсет антена може да се сложи и повече от един конвертор, но да речем ако спътниците, които се ловят са на не голямо отстояние един от друг – 3 или да речем 6 градуса направо си работи. Проблем е обаче ако конверторите станат повече или спътниците, които слушаш са по-далече един от друг. Идеята ми е да използвам тороидална или мултифокусната на Triax за статичен монтаж на няколко конвертора без да качвам антената на мотор (на горния адрес има весели снимчици). Примерно Triax Unique ми дава 30-градусов диапазон. За жалост в Дания е много по-използваема отколкото по нашите родни ширини, но ако ми се случи случай бих пробвал.

  Иначе… Да, знам, че моторът е евтин и това се води по-лесното решение. А нито Triax Unique, нито тороидалните (които всъщност също са мултифокусни) са евтини антени. Просто в БГ това не е никак популярно, а на мен ми се играе…

  Моторизираната антена е доста по-евтина, с по-малко тегло, по-опростен монтаж и настройка, голям обхват на дъгата (~80°), което означава и по-голям брой приемани спътници (20 или повече за Европа). Основната драма е дългото време, необходимо за завъртане на антената между спътниците (2 градуса за секунда). Ако пък в списъка на предпочитаните канали в приемника се смесят канали от спътници на различни позиции става особено весело при превключването им докато антената се шматка насам-натам. Другата драма е, че такава антена не дава възможност за разпределяне на сигнали към различни приемници. При насочване на антената към даден спътник, не може да гледаш канал от друг спътник в съседната стая примерно.

  Мултифокусната система е доста по-скъпа (с няколко конвертора, DiSEqC ключове или мултиключове), по-тежка е и по-трудна за монтаж и настройка. Обхватът на нейната дъга е по-малък (~40°), съответно броят на приеманите спътници не е повече от 8-10. Но пък няма мотор, не бръмчи, стои статично и стабилно на едно място, не чакаш да се натутка до другия спътник. И тук много лесно сигнала може да се разпределя между няколко приемника, които да се използват поотделно. Естествено, за тази цел трябва да ползват двойни или четворни конвертори и мултиключове.

  turin, цените които ми цитираш за жалост са за обикновените антени на Triax, аз търся мултифокусна, която Triax продават под серията Unique. Знам за сайта на ЛеоСат, Скай Дигитал също ще продават Triax скоро, но и на двата сайта не виждам мултифокусни модели – само обикновени. Но смятам да им звънна и да попитам дали няма да ми доставят. Anyway, печелиш една реална бира. Licho също, но него не го познавам – ще трябва да ме намери и да се идентифицира 😉

  Иначе на въпроса за какво служи – това е антена за спътникови сигнали – става за всичко, което можеш да си уловиш оттам – за телевизия (DTH и HDTV включително), за радио, че и за Интернет.

  Anyway, мерси на всички! Просто реших да попитам, може пък някой да знае…

 5. За протокола – говорих с Емил Славчев от LeoSAT… Каза, че нямам грижи да ми достави каквото искам от Triax. Били внасяли Unique само два пъти по единични заявки, но отзивите не били добри.

  Ще помисля още малко ще посмятам и ще реша дали да пробвам все пак.

 6. При насочване на антената към даден спътник, не може да гледаш канал от друг спътник в съседната стая примерно.

  Хм, аз най-много да съм успявал да слушам високо пусната TV програма от съседна стая, нямам чак такива телевизионни способности 🙂

  Иначе под идеята за мултифокусна система с няколко приемника в различни стаи съзирам мисли на Йовко за задомяване, семейни авантюри и правене на деца. Така ли е? 😉

  Представям си как един ден се обаждам по телефона на Йовко:

  „Йовко, какво правиш?“

  „Ами Владо, занимавам се с безмоторно сърфиране.“

  „А какво прави жената?“

  „Гледа безмоторна телевизия в съседната стая, някакъв филм…“

  „А децата, как са те?“

  „Казаха ми, че ще слушат безмоторно радио в детската, но подозирам че играят на плейстейшъна…“

  Да живеят безмоторните антени!!! :)))

  Дори измислих рекламно мото: „Купете си безмоторна антена! За тих и спокоен семеен живот!“

  Но стига толкова безмоторие, нека сега поговорим за мотори! Миналата вечер количеството шоколад, което разтопих с моите стомашни сокове май се оказа прекалено много. Моторът ми се разхлопа, имах неспокоен сън. Тази сутрин се чувствах като превъртяла пружина и преди да седна на компютъра се наложи да покарам 20-30км с колелото за релакс. После падна едно лудо състезаване с Чавдари и Газ-ки… (повече с кубиците на един бял дроб не може 🙂 Поуката: повече никакви шоколадови изкушения преди лягане!

 7. Баси, колко сложно го каза – а истината се крие в едно изречение от по-предния ми коментар – просто ми се играе с такъв вид антена… К’во ся? Не може ли?…

  Хм, аз най-много да съм успявал да слушам високо пусната TV програма от съседна стая, нямам чак такива телевизионни способности 🙂

  Аз използвам втори телевизор обикновено – опитай… Помага ;-P

 8. Привет Йовко,

  относно отзивите за антените съм сигурен, че много зависи кой я монтира и как монтира конверторите. Не губи кураж 🙂 Щом имаш къде да я бучнеш – действай!

  Но не забравяй, че те са предвидени за места където имаш силен сигнал на всички спътници, а България все закача малко граничните зони на сателитите и сигнала е по-слаб. Допускам, че 100см многофокусна сигурно отговаря на 60см конвенционална чиния по събираемост на сигнала за района на България. (гадая, но някъде сигурно има графики … но и на тях не вярвай много защото ще са рекламни – допълнително снижи „отличните характеристики“ с 10-20% 🙂 )

  Не знам дали е случайно но за Toroidal 55 за Гърция линка не работи (http://www.multilnbdish.com/setupe.htm) Допускам да не препоръчват по-малкия размер поради по-горната причина.

  Реално инфо – в Гърция антената се продава за 200 евро. Не разбирам езика, но ми се стори, че това беше цена без 18% ДДС. Което пределя 200 – 250 евро като граници на цена.

  Кой ли и кога ще започне производството на тороидни чаши за бира? 😉

 9. Мерси, приятелю! Ще поумувам още малко, както казах… В крайна сметка може да се спра и на един обикновен фиксиран 100/90 офсет с два конвертора през 3 градуса за Hotbird (13E) и Eutelsat W2 (16E), което е OK и за един от местните DTH-оператори, и които така или иначе ще гледам преимуществено. Пък отделно една друга Triax TD110 да кача на мотор за забавление вместо мултифокусна…

 10. @Petar: не разбирам каква е връзката с темата на Йовко?!? Доколкото разбирам, ти си от фирмата, която продава въпросните антени. Аз не работя там определено 🙂 Ако наистина се интересуваш от моята дейност, има как да се разбере. Но тук това е въпрос на Йовко за продукти на Triax – виж ако можеш му отговори на човека :)…

Вашият коментар