Pixelpost - минутка за реклама

Pixelpost - минутка за реклама

За първи път пробвах Pixelpost преди около година и половина, когато за пореден път прегледах как върви развитието на различните open source проекти предназначени за фотоблогове. Тогава и пренаправих една от темите по подразбиране, които вървят в инсталационния архив, а именно Simple, така щото да се валидира като XHTML и CSS код и да ми пасва естетически на визията за simple нещо. Нарекох я Simple Visions без да подозирам как това име после ще ми хареса за заглавие на фотоблога ми и ще ми подскаже идеята за името Simple Studio. Pixelpost обаче не успя да ми се понрави тогава. А аз съм странна птица – имам странни детайлни изисквания към софтуера, който използвам – и ако той не ми хареса толкова, че да го нарека удобен просто спирам да го използвам. Истината е, че този блог едва ли щеше да съществува толкова време ако WordPress не бе всичко, каквото бих искал от един weblog.

Преди няколко дни пробвах последната версия на Pixelpost и най-накрая след години чакане – аз имам своя удобен софтуер за photolog. Малко мързеливо преместих старите си снимки в новия софтуер, но по-важно е там да има нови, отколкото да губя време със старите. Pixelpost ми дава възможност да дефинирам сам thumbnail-ите ако искам, да ги регенерирам, когато пожелая в нов размер, да модерирам коментарите, да имам анти-спам филтри, да измъквам EXIF-информацията от самият image-файл, вместо да я попълвам ръчно, изобщо всичко каквото може да иска един фотограф за приличен web publishing.

Използвах старата си тема Simple Visions, която малко осъвремених и един от web-проблемите ми вече е решен, благодарение на Pixelpost. Folderblog и всички останали опити да напасна WordPress и за фотоблог са в миналото. Фотоблогът ми продължава да се казва Simple Visions, но реших да го преместя в домейна на Simple Studio, затова си има нов адрес http://simplestudio.org/visions/ (адресът повече не е валиден). Старият адрес пренасочва автоматично към новия, разбира се. Занапред ще публикувам online версиите на снимките си също под някой Creative Commons лиценз и в поне 900px резолюция по дългата страна. Т.е. изоставям 1024×768 органичението… което не прави невъзможно, но определно прави неудобно използването на тази и по-малки резолюции на екрана.

Следващата стъпка е да подакарам и самото Simple Studio – още само малко време ми е нужно…

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България