Плесник за Буш

Плесник за Буш

Федералният съд в Детройт е обявил за незаконна програмата за подслушване, която администрацията на Буш е въвела тайно още след атентатите на 11 септември 2001 и която бе разкрита неотдавна. Според съдията, Буш е надвишил правомощията си, нарушавайки Конституцията на САЩ точно три пъти – по отношение на правото на свобода на словото, личните свободи, както и правилото за разделение на властите.

Програмата позволяваше на щатското правителството да подслушва международни телефонни разговори и електронната поща на всички американски граждани, без издадена съдебна заповед, само при допускането на някаква (дори и хипотетична) връзка с някаква терористична групировка. Правителството не отрече, че използва активно програмата, но уж само срещу терористи и се оправда, че пази ли пази своите граждани…

Добре, че понякога стават чудеса и навирените носове биват шибвани както трябва с дебелата тояга, иначе тази администрация отдавна няма нищо общо с никакви демократични замисли на Америка. Браво на съдия Анна Тейлър!

Иначе, разбира се, администрацията на Буш щяла да обжалва… Ех, кой ще пази пазачите…

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България