Приключи PMA 2006

Приключи PMA 2006

Тазигодишното изложение на Photo Marketing Association (PMA) приключи на 1 март. Според повечето коментари и анализи то е било изключително полезно за бизнеса и ще се запомни с големия брой нови продукти от почти всички производители – над 100 на брой – обявени по време или малко преди PMA 2006.

Най-коментиран се оказа първият цифров SLR апарат от Panasonic, който след Samsung е поредният играч на този пазар. Интересното в случая е и това, че всъщност около този продукт има цели три имена, а именно Panasonic, Leica и Olympus. С въпросният Lumix DMC-L1 Panasonic заема и страна във войната на форматите при DSLR апаратите. Докато Canon вече дадоха сигнал, че усилията им са насочени към класическия 36x24mm full frame формат след като внедриха такъв сензор и в тяло под професионалната си серия, каквото е 5D, а Nikon засега изглежда, че се придържат строго към DX-формата си, то Panasonic предпочетоха 4/3-формата, подкрепян от група фирми, сред които освен Panasonic са и Fuji, Sigma, Kodak, Sanyo и разбира се Olympus. За първи път върху тяло на Panasonic липсва името на производителя като вместо него е оставена само търговската марка Lumix, която очевидно ще бъде налагана занапред и има всички шансове зад това име да има още интересни изненади, доколкото зад него стои легендарен производител на оптика като Leica, електронен гигант като MATSUSHITA (Panasonic) и опитен играч в бранша като Olympus, който заедно с Panasonic разработва Live MOS сензора използван в камерата.

Новината от лагера на Canon се появи няколко дни преди откриването на изложението и се наричаше 30D – новото им тяло в подпрофесионалната им DSLR серия. Този път предварително раздуханите големи очаквания изиграха лоша шега на Canon тъй като почитателите на марката очакваха нещо кардинално различно, а се оказа, че новото тяло е просто подобрен наследник на 20D, без обаче да провокира текущите притежатели на 20D да го заменят за 30D, а тялото по-скоро е прицелено към новите потребители на Canon, които тепърва ще купуват такова.

Заедно с 30D Canon обяви и два обектива EF-S 17-55mm F2.8 IS и EF 85mm F1.2L II, както и девет компактни цифрови апарата в масовия клас, включително и наследник на популярния S2 IS, означен според очакванията като S3 IS.
Nikon обявиха своя D200 още в началото на ноември миналата година и тялото вече е в продажба по магазините. Не се очакваше да има големи изненади от техния лагер. Nikon обявиха само един обектив AF-S 105mm F2.8G VR Micro, който обаче заслужава специално внимание. Nikon е традиционно силен при макро-обективите, а този обектив освен редуцирането на вибрациите (VR) е и с макро 1:1, разбира се за DX-формат цифрови тела. Освен него Nikon се разписаха с нова версия на софтуера Nikon Capture NX и седем нови компактни цифрови фотоапарати.

Ново (второ поред) DSLR тяло обяви и Samsung, наречено GX-1S. Sigma представи пет нови обектива, четири от които за формата 4/3. Tamron нови три, а всички останали презентираха предимно продукти в масовия компактен клас.

Lexar обявиха бърза (90x) професионална Compact Flash карта с обем 8GB още в първия ден на изложението. Същото направи и SanDisk заедно с още една 4GB Memory Stick Pro Duo карта и 2GB Ultra II SD Plus.

Засега от лагера на Sony е тихо, доколкото се задоволиха с представянето само на четири компактни камери, въпреки ангажимента им с поемането на бизнеса на напусналите бранша Konica-Minolta, които разбира се отсъстваха.

Без да участват пряко на PMA и Carl Zeiss се вместиха в новините през седмицата, с оповестяване на цените, на които ще приемат поръчки за обявените в средата на януари обективи за Nikon. Поръчки ще започнат да се приемат на сайта на Zeiss от 1 април. Planar T* 1.4/50 ZF ще струва 499 евро, a Planar T* 1.4/85 ZF – 999 евро.

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България