Принципна безпринципност

Default featured image
ИТ и интернет експерт, инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Основател на OpenFest, съосновател на Trakia.Tech, няколко технологични компании и сайта за независима журналистика „Тоест“. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.
 1. Вие твърдите, че „МВР предпочита да следва принципа, че всички са виновни до доказване на противното“ – а от твоят текст си личи, че според теб със сигурност „МВР е виновно до доказване на противното“.

  Извинявам се, но аз като обикновен гражданин за собствената си сигурност разчитам на структурите на МВР. И тъй като не мога сам да проверя всичко, за някои неща просто се доверявам. Предполагам, че нещо такова правите и Вие, независимо с какво се занимавате. Всъщност не знам, Вие за своята собствена сигурност може би разчитате на някакви други структури. Те може би и разкриват, и осъждат, и изпълняват наказанията и правят всичко останало във Вашия свят.

 2. Г-н Сирков, прав сте – по правило считам, че МВР е виновно до доказване на противното. И отдавна очаквам МВР да го докаже, но не би… сигурно цял живот ще го чакам. Защото така са си постелили. И защото аз съм обикновен човек, а МВР е институция.

  МВР е в дълг на това общество – огромен. Да докаже, че работи добре, че спазва закона, че няма връзки с мафията, че служителите му не взимат подкупи… Много неща трябва да бъдат доказани – и знаете ли защо – защото съмненията за обратното са ежедневие… И за да започна да им вярвам.

  Много бих искал за своята сигурност да разчитам на МВР, но не разчитам много. Плащам на СОТ, в къщи и в офиса е пълно с датчици. Приятели, познати и партньори правят същото. Вратите ни стават все по-скъпи и все по-блиндирани, с все по-сложни и скъпи ключове. За българина е съвсем нормално да отглежда децата си с решетки на прозорците… вече да не ги пуска на улицата. Но явно вас това не ви тревожи. Вярата ви е достатъчно силна да сте щастлив, красив и прекрасен. И това е чудесно, но не е по темата – тук не си говорим дали вие или аз харесваме МВР, а за едни промени в ЗЕС, които не трябва да се случат – или поне не точно по този начин, по който се случват.

  А намеците в последните ви две изречения излизат напълно от тона на вежливия разговор, но за да не слизам на вашето ниво ще се въздържа от коментар.

 3. Напълно подкрепям Йовко, а не г-н Сирков, който очевидно живее в някакъв свой идеален свят, където полицията си върши работата, а не дреме по колите и в задимените си кабинети, като българската. И се опасявам, че рано или късно чугунените глави ще успеят да прокарат този (или подобен) закон през парламента. В Европа или даже в в Румъния може и да не минава, но тук, в България, в царството на чалгата, ще мине, защото т. нар. Гражданско Общество е много слабо. Успокоението ми е, че нашите полицаи са толкова зле горките (примерно два месеца след като ми взеха талончето на шофьорската за нарушение в Ловеч, още не е дошло до София), тези същите хора, дето не могат на две магарета сламата да разделят, ще ми следят Интернет. Ами те товарен влак от София до Ихтиман не могат да проследят, ще ми следят Интернет. Виж да пуснат информация на някой бандюга с дебела пачка, може и да се справят, проверено е вече.

 4. Йовко напълно съм съгласен с теб, нещо повече не бих се съгласил с този закон при никакви уточнявания и прочие. МВР и съдебната система са абсолютни длъжници на българските граждани. Тук е мястото да попитам какво стана с разпечатките с разговорите на прослувутия Красю, с които и МВР и съдебната система разполагат….
  Това правителство има най – комфортните условия да възстанови държавността в България, ако наистина това желае. Мястото от където трябва да започне са МВР и съдебната система. Не са им необходими никакви нови закони, а ясни и конкретни действия. В противен случай много скоро ще заприличат на поредните шоу гърли на родната политическа сцена.

 5. Г-н Ламбрев, разбирам неприятното чувство, което сте изпитали от последните ми две изречения, които според Вас излизат извън тона на вежливия разговор – но всъщност тези две изречения са напълно в тона, който и Вие самият използвате.

  Ето, Вие пишете, че МВР трябва … „да докаже, че няма връзки с мафията“.

  Замислете се за момент как Вие самият бихте реагирали, ако пред Вас застане един човек и Ви отправи същите думи:“Вие, Йовко, трябва да докажете, че нямате връзки с мафията. Седнете тук и почнете да доказвате. Слушам ви.“ Предполагам, че най-малкото няма да сте преизпълнен с уважение към такъв човек.

  За да не ме упрекнете отново, че правя някакви намеци, заявявам: не съм проверявал и няма да проверявам – просто приемам, че нямате връзки с мафията.
  След като пишете „Плащам на СОТ, в къщи и в офиса е пълно с датчици“ – приемам и Ви поздравявам, че сте успяли да намерите за себе си едно свое, индивидуално решение на един обществен проблем.

  Приемам също, че с искрено съжаление констатирате, че „Вратите ни стават все по-скъпи и все по-блиндирани, с все по-сложни и скъпи ключове“. Ако действително е така, би трябвало да се замислите това ли е тенденцията, която искате да продължава за неограничен период от време напред.

  Това ли трябва да е съдбата на гражданина – постепенно все повече да се напъва да бъде по-голям полицай от полицая и в по-изпечен престъпник от престъпника. Да се съревновава и с полицая, и с престъпника, на тяхна територия.

  Полицаите си имат своите методи, престъпниците също си имат своите. Методите и на едните, и на другите са по-скоро не-граждански, не отиват на обикновените граждани.

  Ние, обикновените граждани трябва да имаме своите методи за борба в тази ситуация. И тези методи са ясни: повече откритост и повече публичност във всичко. Ако това стане общоприета норма, на престъпника ще му стане по-трудно да имитира, че е обикновен гражданин.

 6. Пропуснали сте ключово изречение от моята теза по-горе – аз съм обикновен човек, а МВР е институция, призвана да е облечена в доверие, спазваща правилата, зачитаща правата и т.н. Защото ако аз имам връзки с мафията това се доказва, наказват ме според „заслугите“ и всичко се нарежда, а ако МВР има връзки с мафията това означава, че със справедливостта и възмездието в тази страна е приключено – за всички. И дори съмнение в тази посока не трябва да се допуска… а то не е така. Аз не искам да се пазя сам, не искам да се лекувам сам, не искам още много неща, които като редовен данъкоплатец следва да се подразбират, но… държавата е абдикирала от много свои ангажименти…

  Нямам нищо против МВР да си върши работата, но с професионализъм, а не със сила, като не виждам защо трябва да ги притеснява въпроса „Кой пази пазачите“…

Коментарите за затворени.

Read Next

Sliding Sidebar

Архиви

Бюлетин

Получавайте новите публикации всяка събота сутрин по електронна поща: