Протест ли бе да го опишеш

Опитвам се да събера мислите си във връзка с вчерашния ден и не ми се получава. Аз закъснях за началото на протеста и очевидно съм пропуснал най-оптимистичната му част. Това което видях най-напред бяха групичките полицаи и жадармерия във всяко ъгълче или пресечка. Автобуси с полицаи около Невски… Не се сещам за друг протест напоследък, с толкова много „охрана“. Тактически разположена, въоръжена с палки и готова за реакция. Поредното доказателство за страхопъзльовците, които ни управляват. Но то за да се запиташ защо този народ идва да ти се обяснява в „любов“ се иска малко връзка с действителността и главния мозък.

На площада напрежението вече витаеше във въздуха. Уж нямаше да има партийни знамена и обозначения, но разни табелки с думички „национални“ и „радикални“ и „партия“, заедно с по десетината им привърженици не бяха трудни за забелязване. Но те не бяха основния проблем. Поне не на пръв поглед. Понеже гаменчета, прикрили лицата си с шалове, маски и качулки, щъкаха навсякъде, с неприкрита агресия.

img_9573th440

Снимката е на Мишел Бозгунов под Creative Commons BY-NC-SA договор за използване.

Хората на площада ми се видяха много малко. В представите ми трябваше да има (много) повече, но напрежението вече ескалираше, полицията направи едно изтласкване и определено ставаше по-разумно да се изнесеш. Всъщност срещнахме доста разотиващи се хора, още като отивахме към Парламента, възможно е преди това да е имало повече хора. От депутатите видях само Атанас Атанасов от ДСБ вън на улицата.

По-късно прочетох, че организаторите са поискали от полицията да отстрани маскираните гаменчета, но не е имало реакция. Защо ли? Кому е изгодно… би се запитал мислещия човек, а онези, дето си падат да говорят с празни фрази ще прехвърлят проблема от болната глава на здравата.

Ми ходете на очен лекар, г-н министър – черна качулка върху тъпа кратуна означава дошъл съм да създавам грижи – иначе защо ще си крия лицето? Останалите се усмихваха, имаше хора с костюми и вратовръзки…

Нямаме правно основание да предприемаме действия срещу „агресивни групи“, които са компрометирали гражданския протест в сряда.

Думи на българския МВР министър?!… Ами те и затова хората са на площада. Понеже нямате основания да се преборите с мутрите, с корупцията, убийствата на невинни хора по улицата… И защото дори нямате усет да не говорите глупости…

Това, което стигна до мен, пречупено през погледа на медиите бе мега-неадекватно в огромната си част. И фокусът отново бе върху гамените… А фокусът беше другаде – хей, опомнете се… Това не е сензация от риалити шоу, а съдбата ни, и тази на следващите поколения.

След побоя вчера е лошо едно – наежено ми е… А съм кротък човек… Няма друго съвременно българско правителство, което да си позволи да насъсква толкова полиция срещу гражданите си и да бие така!! Спомнете си еко-протестите от лятото… Това управление ни върна години назад в морален смисъл, вчерашния побой поне две десетилетия… И се крепи на силата на полицейска палка!

Пак ще трябва да започваме отначало… Но наистина ли само на 2000-3000 хиляди хора им пука?…

5 мнения за “Протест ли бе да го опишеш”

 1. Но наистина ли само на 2000-3000 хиляди хора им пука?…

  Да прибавим още два пъти по толкова, които не са дошли по много причини.

  Иначе като гледам какво бездушие е и незаинтересуваност…
  Трагедия

 2. В голяма степен съм съгласен с казаното от Йовко. И мен ме възмути твърде големия брой полицаи, в чийто подметнати реплики беше: „кво праиме са?“. Жалко е властта да се страхува толкова. В началото даже полицаите ми изглеждаха повече от протестиращите. Освен това не разбрах защо полицаите решиха да „отговорят“ на провокацията, т.е. че били замерени с няколко снежни топки? Звукът на площада също беше ужасен и едва чувах хората, които говореха, камо ли да разбера какво точно казваха. С две думи лоша организация, подправена с келеши, съснати от някой тиквеник, която обаче опъна изящно поизтънелите нерви на управляващите ни малодушници и показа, че ги е шубе – а това никога не е било белег за нещо добро. А днес нов хит – полицията снимала личните карти на протестиращите! Утре ще ни събират и отпечатъци, та да не би някой да е с чужд документ за самоличност. Полицейска Гатака

 3. Ех,защо не живея в България? Толкова много се надявах, че нещо ще се случи? а то „… сух валог се случи…-Вапцаров.“ нали се сещате в Гърция какво правеха. Разбиваха магазини, палеха коли….цяла Гърция гореше и тяхната полиция не си позволи насилие. Е на това му казвам демокрация. Какво се случи в София? Комунистически произвол. Хак да ви е , като сте страхливци. От 7 милиона недоволни Българи на площада дойдоха 2000 – 3000 души. Какво значи всичко това? Офчедушие и примиреност. Няма да се върна скоро в тази обрулена Родина. Каквото си постелем, на такова ще спим!

 4. http://lex.bg/laws/ldoc/2132284419

  „Чл. 6. (1) В събрания, митинги и манифестации не могат да участвуват граждани, които:

  1. носят оръжие или други специално предназначени или приспособени предмети, които може да се използуват против живота и здравето на хората или за причиняване на материални щети;

  2. са в очевидно пияно състояние;

  3. са маскирани с цел да се затрудни тяхното разпознаване.“

  Или министърът не е запознат със закона (и няма кой да го запознае) и трябва да си ходи, или безочливо лъже в публичните си изказвания, и трябва да си ходи.Как така нямат основания да приберат маскираните, а имат основания да пребиват мирните протестиращи?

 5. Крайно съм разочарован от поведението на организаторите на протеста от 14.І.2009 при срещата със стоманения георги пирински (малките букви не са правописна грешка). Предали са се и са предали протеста, а в частност и мен. Какво значи, че протеста не бил за сваляне на правителството, а само за промяна на системата. Та нали правителството е емблемата и главата на змията наречена “система”.
  Парламентът и правителството щели да удовлетворят исканията на протестиращите и да решат проблемите… Това са само трикове, за да задържат властта, да продължат да ни ходят по главите и да изпразват джобовете ни.
  Млади хора, не се поддавайте на демагогията на комунистите! Явно не знаете колко зловещо цинични са. Когато го разберете ще бъде още по-късно и ще трябва отново да излизате по площадите и отново да ви бият.
  Резултатът от това предателство е, че мен, а вероятно и много други ни губите като подкрепа и присъствие на площадите.
  Моите искания са:
  1. Мигновена оставка на това правителство.
  2. Назначаване на експертно служебно правителство до датата на изборите.
  3. И по възможност никога повече комунисти или техните внучета и издънки в парламента.
  4. Съд за всички отговорни за провала на, така наречения преход, за да може вие, децата и внуците ни да живеете достойно.
  Да сте живи и здрави и успех!

Вашият коментар