Протест ли бе да го опишеш

Протест ли бе да го опишеш

Опитвам се да събера мислите си във връзка с вчерашния ден и не ми се получава. Аз закъснях за началото на протеста и очевидно съм пропуснал най-оптимистичната му част. Това което видях най-напред бяха групичките полицаи и жадармерия във всяко ъгълче или пресечка. Автобуси с полицаи около Невски… Не се сещам за друг протест напоследък, с толкова много „охрана“. Тактически разположена, въоръжена с палки и готова за реакция. Поредното доказателство за страхопъзльовците, които ни управляват. Но то за да се запиташ защо този народ идва да ти се обяснява в „любов“ се иска малко връзка с действителността и главния мозък.

На площада напрежението вече витаеше във въздуха. Уж нямаше да има партийни знамена и обозначения, но разни табелки с думички „национални“ и „радикални“ и „партия“, заедно с по десетината им привърженици не бяха трудни за забелязване. Но те не бяха основния проблем. Поне не на пръв поглед. Понеже гаменчета, прикрили лицата си с шалове, маски и качулки, щъкаха навсякъде, с неприкimg_9573th440](/content/images/2009/01/img_9573th440.jpg)

Снимката е на Мишел Бозгунов под Creative Commons BY-NC-SA договор за използване.

Хората на площада ми се видяха много малко. В представите ми трябваше да има (много) повече, но напрежението вече ескалираше, полицията направи едно изтласкване и определено ставаше по-разумно да се изнесеш. Всъщност срещнахме доста разотиващи се хора, още като отивахме към Парламента, възможно е преди това да е имало повече хора. От депутатите видях само Атанас Атанасов от ДСБ вън на улицата.

По-късно прочетох, че организаторите са поискали от полицията да отстрани маскираните гаменчета, но не е имало реакция. Защо ли? Кому е изгодно… би се запитал мислещия човек, а онези, дето си падат да говорят с празни фрази ще прехвърлят проблема от болната глава на здравата.

Ми ходете на очен лекар, г-н министър – черна качулка върху тъпа кратуна означава дошъл съм да създавам грижи – иначе защо ще си крия лицето? Останалите се усмихваха, имаше хора с костюми и вратовръзки…

Нямаме правно основание да предприемаме действия срещу „агресивни групи“, които са компрометирали гражданския протест в сряда.

Думи на българския МВР министър?!… Ами те и затова хората са на площада. Понеже нямате основания да се преборите с мутрите, с корупцията, убийствата на невинни хора по улицата… И защото дори нямате усет да не говорите глупости…

Това, което стигна до мен, пречупено през погледа на медиите бе мега-неадекватно в огромната си част. И фокусът отново бе върху гамените… А фокусът беше другаде – хей, опомнете се… Това не е сензация от риалити шоу, а съдбата ни, и тази на следващите поколения.

След побоя вчера е лошо едно – наежено ми е… А съм кротък човек… Няма друго съвременно българско правителство, което да си позволи да насъсква толкова полиция срещу гражданите си и да бие така!! Спомнете си еко-протестите от лятото… Това управление ни върна години назад в морален смисъл, вчерашния побой поне две десетилетия… И се крепи на силата на полицейска палка!

Пак ще трябва да започваме отначало… Но наистина ли само на 2000-3000 хиляди хора им пука?…

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България