Quo Vadis

Това не е нищо! Наистина! В сравнение с всичко, което се случи пред очите ни през последните десетина дни.

Българската журналистика наистина много пъти е надминавала всякакви граници на мизантропията и безпринципността, но и този път спокойно може да татуира на челото си поредната си низост. Думите са леки всъщност – опитвам се да бъда нежен…

През последните десетина дни имената и бъдещето на четири най-вероятно напълно невинни момчета бяха опетнени, омерзени и нахлепани с всички сили от безумието на една (може би добре организирана) черна журналистическа PR кампания.

Какви са фактите всъщност?

Като част от международна кампания против детската порнография в Интернет (едно наистина гадно явление, което заслужава крути мерки!) служители на НСБОП нахълтват в сградата на един български Интернет доставчик по сигнал за наличие на такова съдържание на един от сървърите във фирмата. Изземват сървъра и призовават за свидетели тримата налични в офиса системни администратори и един мениджър-продажби. Те доброволно се съгласяват да съдействат на следствието, но в последствие са им предявени обвинения. Четиримата бяха освободени едва вчера, когато мярката им за неотклонение бе променена от „задържане под стража“ на „подписка“. При предишното обжалване на тази мярка злите езици твърдят, че дежурния съдебен състав ги е оставил в ареста с аргумента, че са твърде интелигентни и умни за да са в състояние да прикрият следи или да попречат на следствието. Искам!!! Искам това да го видя написано, за да се подредим всички с IQ над-средното направо пред пандиза… какво да се занимаваме с глупости. Сега разбирам защо всяка мутра излиза часове след ареста си – няма IQ – няма проблеми… Основен принцип на родината… И на родната журналистика, но затова след още мъничко факти…

Вчера редовен съдебен състав позволи на момчетата да се приберат в къщи, те все още са обвиняеми (за нарушаване на авторски права), но не и за разпространяване на детска порнография или педофилия, каквото беше тиражирано из медиите повече от седмица на пълни обороти, шумно и напълно безпринципно!

КОЙ ЩЕ ТИРАЖИРА СЕГА ТОЧНО ТАЗИ – ИСТИНСКАТА ИСТИНА – ДАМИ И ГОСПОДА БЪЛГАРСКИ ЖУРНАЛИСТИ?? ТЕЗИ МОМЧЕТА НЕ СА ОБВИНЕНИ В ТОВА, В КОЕТО ВЕЧЕ ГИ ОБВИНИХТЕ ВИЕ С МОЩТА НА ПРОПАГАНДНАТА СИ МАШИНА, ПУСНАТА С ПЪЛНА ПАРА!! ФАКТ!

QUO VADIS?…

Кое е срамното? Всъщност толкова много са срамните неща…

Хайде да погледнем трезво фактите и да поумуваме над тях. Атакуван е български доставчик. По сигнал. Дали наистина е имало детско порно е факт, който няма как да бъде проверен в момента, но това е машина за така наречения free-хостинг, където всеки може да качи всякакво съдържание. Та с такива машини е пълен българският интернет и дори там се рекламират разни асоциации и кандидат-кметове дето уж са против тая работа. Това е бизнес-модел, нека си говорим истината в очите, всички знаем, че той същестува и се консумира. Администраторът на една такава машина просто няма как да е в състояние да контролира съдържанието на подобен сървър. Практически е невъзможно – от едната страна стоят двама-трима души, а от другата хиляди потребители, които във всеки един момент от време свалят или качват някакво съдържание, включително и на практика почти винаги нелегално. Това е въпрос на етика на потребителите, у нас тя не е висока, не е висока и по улиците, и в магазина, навсякъде – няма как да бъде по-различна в Интернет.

Аз дълги години бях системен администратор – в банка, в интернет-доставчик, в телекомуникационна компания. Системните администратори са служители на заплата в една организация – те не избират бизнес моделите и машините, които да администрират – те са професионалистите, които трябва да се грижат за машината да бъде жива и да обслужва потребителите. Те не могат да носят отговорност за действията на всякакви идиоти, които могат да решат да потребяват предоставените им ресурси за какво ли не. Нима ще обвините MTel ако някой кретен взриви ЦУМ чрез бомба, задействана от мобилен телефон?

Прецедентът е абсурден! Точно в този момент всеки един от нас е заплашен от това да бъде арестуван, само защото някой е подал сигнал срещу него. Само защото е умен и е администратор на някакъв компютър? Та това са хората, чийто експертни познания могат да са полезни да се залови престъпника, те не са престъпниците!!…

Колеги, системни администратори! Помислете! Нека да защитим тези момчета иначе ще превърнат професията ни в подготвително за затвора! Днес са те! Утре ще нарочат някой друг! Що за безумие?

Журналистите се нахвърлиха в случая с идеята за бърза слава! Помпозни заглавия! Глупави анализи (поне да се бяхте консултирали с някого преди да пишете за неща, които не разбирате), абсурдни коментари и… много злоба, ярост и болни амбиции за сензационни новини заляха пространството. Чест прави единствено на специализираната IT преса, която мислещо отрази фактите, но за жалост разполага с най-тесен кръг читатели…

Изключително се радвам, че срещу медиите, които се оляха най-много вече са заведени дела и искрено се надявам да не им се размине, защото някои наистина прекалиха и се самозабравиха.

И понеже отново само няколко души решихме да се опълчим срещу помията, заляла колегите, която никой няма да се напъне да изчисти, и понеже така и така сме умни и може някой ден да вземат да ни арестуват заради това, то поне докато сме на свобода да зададем някои неудобни въпроси, поне аз моите, които ми се въртят из главата, и които може би са пропуснати от тъпоумните потребители на казионната преса:

– Защо емисиите на БТА си позволяваха да цитират информация от следствието? Как тя е изтекла навън? И защо това никому не направи впечатление? Защо няма наказани? Нали имаше такова нещо като следствена тайна? Откъде накъде журналисти разполагат или четат материали от следствието?
– Защо се разпространиха имената на задържаните и името на доставчика online.bg? Когато П.Х. от М. убива три баби и две внучета по особено жесток начин, той остава анонимен, но този път очевидно някой имаше интерес това да се разчуе?
– Журналистическата кампания се раздуха с такава сила от няколко медии, че дори надмина слуховете в Интернет, обикновено за такава тематика повечето неща си остават в мрежата. Дали някой не се постара да го организира нарочно? Кой е следващият неудобен? Вярно е, че журналистите като глутница гладни кучета са в състояние да се самонасъскват много качествено, но това не прилича на случаен ефект…
– Защо никой не зададе въпроса „Колко трудно е да подхвърлиш детско порно на free-сървър?“? Навярно, защото отговорът е „Много е лесно“.
– Защо никой не запита колко гот е да прибереш всички администратори на един Интернет доставчик за десет дни? Та това е 200% анихилиране на бизнеса…
– Защо никой не запита дали НСБОП няма изгода да си понатрупа активи точно в този момент? И защо никой не си спомни как по подобен начин беше анихилирана Матрицата преди време? Пак с помощта на НСБОП…
– Дали е случайно, че всичко това съвпадна във времето с появата на това
– Не е ли това отмъщение за един доклад, който организация близка до пострадалите публикува?…

Всъщност в момента така шумно обявената акция за разбита международна мрежа за детска порнография се свежда до някакви си двама арестувани, единия в София, а другия в Пловдив. Страшна мрежа е разбита ‘начи. Голяма работа са това нашите! Евала! Нали?

Всъщност това е истинската порнография!

33 мнения за “Quo Vadis”

 1. Подкрепям оценката и съм готов да защитя колегите си. Не може де се позволи позоренето на хора, без да е доказана тяхната виновност и съсипването на реален бизнес в желанието за тираж и имидж в общественото пространство.

  Както зад Матрицата преди, така и зад БГ Онлайн стоят хора, които си изкарват заплатата от реален и легитимен бизнес.

  За съжаление хора, които не могат да си настроят сами електронната поща, са компетентни за всичко в информационните технологии. Журналистите мога да се държат като глутница, но възможностите за свободни и платени неанонимни публикации в интернет простраството не са малки.

 2. Като човек с опит в случването на най всякакви неща, нямаш ли идея за нещо по-структурирано, което можем да направим – тези, които сме омерзени от гадостта, освен да линкваме по блогове?
  Аз си признавам, че нямам идея, но ще участвам, ако има нещо по-структурирано.

 3. Ами за самата истина е добре, тя да бъде казана и написана. Защото онази първата истина не беше съвсем вярна… Дали бяха използвани или не – това не променя факта, че медиите излъгаха читателите и зрителите си и злепоставиха момчетата. Въпрост на чест е да направят и обратното ако държат поне малко на себе си.

  А дали може да се направи още нещо – навярно може, но доколкото момчетата са следствени и все още дълго време ще бъдат не е много ясно какво ще им е от полза и какво може да им навреди, а колкото и могъщи да са враговете им, истината е това, което не им върши работа, щом се напънаха да я изопачат…

 4. това ми се вижда като брутален опит за притискане и изнудване на трудноконтролируеми индивиди. по някакъв начин съм се чувствала в подобно положение, така че и аз – с к`вото мога.

 5. Кога _нещо_ в тази държава е било нормално? Не ми стига ума за да измисля и предприема нещо, което да обърне вниманието на обществото към всичко това, а ми се ще. Към безумните, налоумни и неграмотни медии, към следствие, което „за едни майка, за други мащеха“… Да са едно и две, че да ги напиша всичките.

 6. Дългите години опит в областта – както в Интернет, така и в МВР, са ме научили да изчаквам известно време, преди да правя категорични изявления.

  Тъй-като ме бяха поканили миналата вечер да коментирам случая в една телевизия, аз звъннах в МВР да проверя за какво точно става дума. Тяхната теза е, че FTP-сървърът не може да се приравни на free-сървър по няколко причини. Ако се окажат прави, то сисадмните ще бъдат обвинени, че са знаели за незаконното съдържание (основно на музика) и което е по-важно – участвали са в неговото подреждане и класифициране. Разбира се, говорих и с Центъра за изследване на демокрацията (едно време бяхме съдружници в това, което после се раздели на Online.bg и Bol.bg)

  Основната теза на МВР е, че съдържанието е класифицирано, подредено, дублираните файлове са изтрити и са оставени само тези с най-добро качество. Ако примерно е имало пет mp3-ки с дадена песен, 4 от тях са махнати и е оставена само тази с най-голям битрейт. Филмите също са били подредени. В един фри-сървър всеки потребител разполага с лично пространство и си отговаря за него, но никой няма правя да трие или мести файлове на други потребители. Това може да се прави само от сисадмините.

  Тезата на Онлайн.бг е ясна и като цяло я подкрепям напълно – доставчикаюът не носи отговорност за действията на потребителите си.

  Аз не се наемам да коментирам дали това подреждане на информацията от страна на сисадмините за което говори МВР е факт или не – нито съм виждал тези сървъри, нито съм се интересувал от тях. Това предстои да бъде доказано с експертизи, разпити и т.н. Ако е вярно, значи момчетата действително са виновни. Ако не – значи са невинни.

  Така че е малко рано да се иска извинение за това, че са били несправедливо обвинени – все още не се знае дали е било така. Но също така беше рано да бъдат заклеймявани като участници в педофилска мрежа. Преди няколко гонини ние също бяхме накиснати от един конкурент в подобен скандал и преди той да се изясни (с изрично писмено решение на прокуратурата, че не сме виновни), бяхме шумно изключени от БАИТ. „Извинението“ и поканата отново да станем членове обаче съвсем не беше така публична (просто ни звъннаха по телефона и ни казаха да си подадем молба за членство, което аз разбира се отказах да направя – не съм подавал молба за напускане и няма да подам нова молба за членство) … Трябва да се научим да си сдържаме нервите и да не реагираме така истерично на всяка „сензация“, защото после наистина е доста конфузно да си посипеш главата с пепел и да кажеш, че си сгрешил. Ама не можем – ние сме програмирани „силно да любим и мразим“, средно положение няма.

  митко@бол.бг

 7. Митко, най-неприятното във вашия случай бе, че дори беше ясно кой точно е „подхвърлил“ необходимото, за да гръмне скандала. И този факт не се разчу достатъчно… 🙁 И гилдията не реагира адекватно тогава.

  Всъщност и в момента се чудя – има ли гилдия – по-малко от десетина души са написали нещичко по повода за защита на момците…

 8. В случая е важно че момците бяха шумно заклеймени като участници във педофилска мрежа (нещо което потриса всеки който го чуе). Друг е въпросът че момците може да имат някакво участив във потдържането на така наречените free-сървъри (нещо което е също е отватително и вредно, но обществото ни е свикнало, ползва се от него, търси го и никой не би се впечатлил). Тук наистина изниква въпросът „КОЙ ИМА ПОЛЗА ОТ ТАЗИ ПОМИЯ?“ Защо на хора които може би имат един грах (недоказан все още), грах от който се ползват огромна част от Internet потребителите, им беше приписан друг грах, отвратително, потрисащо действие като детската порнография. На тези хора беше лепнато петно което никой до момента не си е направил труда да свали, не вярвам че ще се появи опровержение.

 9. Откровено казано, като за 6 месечна работа по случая на НСБОП и ФБР, взети заедно, резултатите ми изглеждат твърде мижави – де факто двама арестувани действително по обвинение в педофилство, останалите ЧЕТИРИМА арестувани само за бройка и защото били твърде умни?! Определено не си е струвало даже командировъчните на човека от ФБР. За 6 месеца при добра организация можеха да изловят всички сайтове с детско порно в България, барабар с ползвателите им. Само че начина не е този – да вземеш някой компютърен специалист с теб в полицията за свидетел, и после да го задържаш там като арестуван (по подозрение в педофилия), понеже бил твърде умен.

  На мен този случай с Онлайн БГ ми прилича на постановка, а нас, читателите, медиите се пробваха да ни изманипулират много яко, залагайки на нормалното ни чувство на отвращение към издевателствата върху деца. Опитаха се да ни пробутат още един „враг“ в суматохата – в случая един по-известен интернет доставчик, който е имал „наглостта“ да се занимава и с ред други проекти. Ако беше по-скромен и незабележим, злобата на медиите май нямаше да я има…

  За мен (а и за всички) неизяснени останаха следните важни моменти:

  – от кога съществува там този сайт с детско порно? Колко активно е бил допълван?
  – колко голям е бил де факто – в MB или GB? (защото глупостите с двата „арестувани“ фрии сървъра нищо не значат)
  – защо е качен точно на онлайн БГ, а не другаде? Заради скорост, заради неограничен обем на сайта, или заради нещо друго?
  – колко посещения е имал сайта дневно, седмично, месечно; от България или и от други страни?
  – как така го откриха точно на 6тия месец от началото на работата по случая? Да ви прави впечатление, че повечето си случаи НСБОП и МВР ги приключват с бляскави публични акции точно на 6тия месец?

  Чудно ми е, другите интернет доставчици не се ли страхуват, че утре ще открият детско порно на техните сървъри и ще арестуват половината им персонал, защото били твърде умни?! Или са толкова доволни, че един конкурент е дискредитиран, че изобщо не се сещат, че утре и на тях може да се случи?

 10. Разбира се, че беше ясно – Битекс и лично собственикът му Христос Мурутис, както и ведомственият журналист на Майкрософт Добри Божилов

  Но на мен вече не ми се занимава с тях – на умряло куче нож не се вади. Такъв Интернет доставчик вече няма, няколко пъти ги обявяват в несъстоятелност, съдят се дори със собствения си управител и т.н.

  Иначе ако някой иска да види как авторите на стария скандал сами правят връзката с новия, може да прочете поредната статия на Добри Божилов в личния му сайт:
  {линкът е редактиран за да не се трупат активи за въпросния сайт!}

  митко

 11. Интересно четиво има дадено като link във изявлението на България онлайн http://home.online.bg/news/Media-1.pdf От въпросното четиво става ясно че Бъгария онллайн е ангажирана с изграждането на гореща линия за сигнали за нелегално съдържание в Internet. Този факт ми дава основание да смятам че акциата срещу Българиа онлайн най-вероятно е поръчана от операторите на големите така наречени free-сървъри data.bg, bubu.to, evro.net, arenabg.net … които биха били притеснени от подобна гореща линия.
  И както наркобосовете които бяха изтрепани през последните няколко месеца така и собствениците на гореизброените free-sървъри са пионки в ръцете на истинските злодеи които седят по парламентарни и министерски кресла.

  Нали никой не се заблуждава че може да се продава наркотик или warez трафик без политически чадър. И от куде партиите в България ще получат милионите които харчат за предизборна кампания.

 12. Преди малко в разговор с Йовко споменах, че основният проблем в създалата се ситуация е, че нито една обществена организация не застана зад администраторите. Например у нас гилдия на администраторите няма и няма и защита на техните права.

  Ще си позволя да цитирам Здравко Здравков, че в България няма гражданско общество и именно това е една от причините за подобни неприятни случки.

 13. Абе незнам дали някой е поръчал нещо или не. Без доказателства всичко е, и си остава само в сферата на конспирацията. Най-жалкото и същевременно смешното е, че отново личи огромната некадърност и ниска образованост на хора, които се опитват да предоставят информация и да дават мнения за нещо, от което не разбират. Най-лошото е, че посредством медиите, които се явяват един вид разпространител на цялата тази глупост, оглупява и средностатистическия българин, а с това и нацията ни като цяло.

 14. Прочетох статията на Добри Божилов: „Детското порно – шоуто да продължи“

  Ако проблемът е бил нелегалния софтуер, музика и филми, нямаше защо медиите да оплюят служителите на Онлайн БГ като педофили. Според тази статия айде сега да им дадем медали на медиите, защото добре, че те били вдигнали шум около случая. Верно, че това им е работата, ама много зле я свършиха, при това май не го и разбират.

  А и ако проблемът е разкриването на подобни нелицензирани софтуер, музика и филми, не са им нужни още 6 месеца на НСБОП, ФБР, софийската и пловдивската следствени служби, ами нека направо да „арестуват“ фрии сървърите на всички интернер провайдери, които предлагат безплатен хостинг. 100% сигурно е, че ще намерят същото, че и повече. Ама уви, подобна новина за нарушени авторски права няма да продаде достатъчно вестници и медиите няма да дадат същото рамо на събитието, както в последния случай…

  Което пак ме навежда на мисълта за инсценировка с нарочно подбран обект – online.bg и с нарочно подбрана тема – педофилски скандал.

 15. Йовко,

  отново подкрепям позицията ти на 100%.

  Поредната милиционерска PR кампания, поредната журналистическа инсинуация!
  Не ми се мисли кому е нужно хвърлянето на толкова прах в очите и с каква цел.
  Ако МВР се опитва да покаже, че освен да убиват хора при арест могат и да вършат някаква работа – печелят въхищението ми.

  Приветствам новината за заведени дела срещу медиите, дамгосали хора обвинени в нарушение на Закона за авторски права, като педофили и част от „мрежа“ такива. Трябва да бъдат съдени до дупка, за много пари и за морално удовлетворение.

  Относно ‘Основната теза на МВР е, че съдържанието е класифицирано, подредено, дублираните файлове са изтрити и са оставени само тези с най-добро качество’.
  Не вярвам че задължение на системните администратори в тази компания е да преглеждат, класифицират, изтриват дублиращи се файлове.
  – Преполга се наличието на автоматизация с достатъчно високи права за да извършва гореспоменатото.(Иска ми се да видя как МВР обвинява някакъв perl script например)
  – Предполага се и наличието на съглашение/условия при регистриране на потребител в подобен род сайт. Какво е законно да се уплоадва и какво не, и кой носи отговорност.

  Отвратен съм от всички „кафяви носове“ – били те журналисти или милиционери!

  @Алиена: съчувствам ти че си загубила време за прочитане на подобни писания.

  @Йовко: знам че блогът ти се чете от много хора. Позволявам си да те помоля да изтриеш линка от поста на Митко към сайта на „знаеш кой“.

  Поздрави,
  Павел Кънев

 16. Останал съм с впечатлението, че нивото на осмисляне на всичко, свързано с IT в българската полиция е отрицателно. Неколкократно са ми идвали разни официални и неофициални запитвания от разни институции и всеки път съм си бил главата колко зле са хората отсреща.

  Не ме учудва никак това 🙁 А може да се случи на всеки…

 17. Ако някой мисли, че само журналистите в България бълват помия и очернят хората нека да прочете това. Става дума за Питър Куин, човекът, който застана зад отворения OpenDoc формат и приемането му като основен за съхраняването на офис документи в щата Масачузетс, САЩ. Историята накратко: вестник Бостън Глоуб надълко и нашироко разказва за разследването на „съмнителните“ пътувания на въпросния радетел за свободен офис формат, „спонсорирани от технологични и информационни компании“. Съмненията за корупция породени от малки несъответствия при обявяването на пътните разходи, са достатъчни за да се подбуди разследване на дейността на г-н Куин с очевидната цел дискредитиране на репутацията му. Впоследствие разследването е прекратено, но медията така и не се извинява публично по подходящ начин. Забележителното в случая е отразяването на новината в Groklaw – сайт известен с критичните си (законово обосновани) коментари. Мисля, че това е още един пример за назряващата сила на новите медии. Дерзай Йовко, това е начинът. Имаш подкрепата на все повече хора и мисля, че това е начинът да променим нещата, които не ни харесват.

  Оригиналните линкове към въпросните статии в Groklaw:
  Бостън Глоуб хвърля кал върху Питър Куин – калта падна върху Бостън Глоуб (на английски)
  Питър Куин реабилитиран (на английски)

 18. Снощи поговорих с разни хора, далеч от интернет бизнеса, интернет инфраструктурата и изобщо Интернет и това ми позволи да се потопя в масовото мислене, което винаги ме е отвращавало. У масовия човек е насадена идеята, че Интернет е нещо опасно и това е среда, в която върлуват хора, чиято единствена цел е извършване на креминални деяния. В масовата психика е заложен образът на „хакера“, който може да ти „влезе“ в компютъра без никой да си задава въпроса „а как ще влезе“. Негативният образ на Мрежата се създава едновременно от медиите, полицията и съдебната власт с техните изявления, тълкувания и внушения. Снощи чух как към всичко лошо се прибавя и това, че Интернет е основно среда за разпространяване на детска порнография. Имайте предвид, че масовият човек не разбира какво е Интернет и той възприема тази гледна точка, която е най-лесно смилаема за него – тази на полицията и съдебната система, особено ако е поднесена чрез медиите. За него Интернет е достъпа до безплатно пиратско съдържание (главно порно филми – основно ги гледат хора, които иначе клеймят порнографията и биха пребили детето си, ако то има нещастието да види дори едно голо дупе), малко IRC (в паузата между тегленето на порно филми, кьочеци или последните хитове на изваяни от силиконови полимери „девици“), която да оформи аграрското поведение и в редки случаи електронна поща или обмен на съобщения по протокол от рода на ICQ или Skype (което пък в случай на използване от масов потребител, е продължение на IRC трагедията).

  Аз лично не виждам как в непрекъснато изпростяваща среда ние можем да защитим някого, дори да кажем пълната и чиста истина. Медиите са възпитали хората в стил „всички са маскари“. Те са изградили основата, върху която масовият индивид затъпява, черпейки информацията единствено от медиите. Върху тази основа няма истина, защото всяка медия у нас е зависима от някоя финансова групировка. Обществото деградира, защото още от детска възраст всеки индивид е подложен на масовостта – от семейството до училището. От малки децата са свикнали да възприемат за престижно да не учиш, да бягаш от часове, да презираш знаещите и да страниш от тях, защото да си в компанията на зубрачи не е престижно (защото искаш да си „лошо момче“ и защото „лошите не отивали в ада, а където си поискали“ и карали ферарита с цвят червен т.н). Е как в това общество да прокламираш техническо мислене и техническа фактология? Това общество слуша фолк, обича да има безкрайни празници и софри и много спане. Дори ние да кажем по националната телевизия във времето на обръщението на Президента към нацията на връх Нова Година, че администраторите са невинни, никой няма да повярва. Защото никой си няма и най-бледа представа от това с какво се занимават тези хора. Но не това е най-трагичното. Най-трагичното е, че дори да им се каже с какво се занимават, никой няма да иска да го чуе и възприеме, защото ще каже „какво ме интересува мен това“. Хоста са свикнали да оперират с елементарни термини. Кой бензинджия или продавач на пазар ще се замисли защо прихванат трафик, който не е електронно подписан, не може да бъде доказателство? Никой, разбира се. Но тези хора са гласоподавателите и те решават съдбата на вота.

 19. Напълно съм съгласна, че медиите се държаха долнопробно и с огромно удоволствие раздухваха историята за „детската порнография“. Само дето лиги не им покапаха от устата да повтарят имената на администраторите. Възмутена съм, че публично се обявяват имена на хора, без да е ясно, ще бъдат ли обвинени за нещо! За съжаление, медиите са машина, която явно е лесна за използване от някои хора. Ами хайде, като сме толкова умни, да измислим контрамашина, която да въздейства по същия силен начин. Така или иначе, съдбата на тези момчета оттук нататък не зависи от бай Пенчо от Загоре. Съдбата им зависи от умните и предприемчиви хора в страната, които имат връзка в интернет и се интересуват и четат. Може ли да се направи нещо мащабно по сайтовете, нещо, което да излага възмущението ни от такова нарочно оплюване? Защото, ако си оплювал някого без причина две седмици, не е достатъчно да кажеш еднократно – не е вярно. Нужно е поне още толкова време, ако не и повече, за да стигне до хората новото положение на нещата. Само дето никой не му се занимава с това, много по-сочно е да говориш за „скандали“, отколкото за „оправдаване“.

 20. Подкрепям изцяло написаното от Йовко. Следя с интерес всичко около случая. Не разполагам с вътрешна информация, но това, което ми направи впечатление още първия ден е, че атаката е много добре обмислена. Целта й не е само определения интернет доставчик – просто от него най-лесно може да се „стартира процедурата“. Според мен чрез online.bg се цели пряк удар срещу ЦИД и Фондация ПИК. С такова впечатление останах след всичките изявление, уточнения и пресконференции. Предполагам въпросните организации са настъпали с действията си някого по слабото място. Кой е той предстои да разберем. Но най-много ме отврати отношението и пълното невежество на репортерите на една от прес конференциите. Мисля, че глупавите и неуважителни подвиквания бяха на наградената наскоро за най-добър съдебен репортер Миролюба Бенатова – никакво изслушване, никакъв опита за разбиране – просто да си изпее песента. А след това – продължават да злоупотребяват с постоянното споменаване имената на тези момчета във ВСИЧКИ новини за порноканала. Това е безобразие! Защо не подгонят точно за порногравия arenabg например. Там основният трафик се прави от порно филми, като основните им потребители са деца, ненавършили 18 години. Господа журналисти, образовайте се малко и не търсете проблемите там, където ги няма. Или се научете как да отразявате събитията овреме, защото скоро няма да можете да продължавате с безобразията си. Няма да оставим това просто така.

 21. Благодаря на Йовко за това, че има смелостта да зададе въпросите, които аз като служител на „България Онлайн“ нямах право да произнеса на глас – поне докато колегите ми бяха „вътре“.

  Когато преди 10 години завършвах образованието си в Германия и можех да остана там, и през ум не ми мина – казах си, че за мен България и нейните хора стоят над всичко. А ето, че сега някаква шепа нещастници за пръв път ме карат да се срамувам от нея. Благодаря на всички, които помнят и не се боят да задават неудобни въпроси.

 22. Според мен трябва по някакъв начин да накараме медиите да се извинят публично на момчетата. Доказана е вече силата на блоговете 🙂

 23. Щеше да е смешно ако не беше трагично, пак се оплюват не тези които трябва. Поредната платена акция – платена на новите мутри – НСБОП. Смятам, че ако държавата и медиите продължават в същия дух, просто ще принудят още повече ИТ спец. да напуснат България.
  Иовко, малко хора са прочели тази статия, за това и коментарите са малко… не смятам, че има колега който ей така да подмине подигравката с колегите си.
  Митко, когато вас ви изпраха със накисване, никой не реагира – случая още беше екзотика, сега вече е ясно, че щекотливата тема – детска порнография се използва за конкурентни войни.
  Докато файлове с аудио/видео могат да бъдат автоматично премахвани от скрипт в случай, че има същия или по голям файл от същия тип на сървъра, не виждам как може да бъде махан файл според съдържание, без да го изслуша/изгледа някой.
  Тъй като масмедиите са платени мажоретки в случая, информационната кампания за случващото се е най добре да бъде провеждана в интернет, а от там пренасяна оффлайн при възможност.

 24. Морфиус, защо въобще някой трябва да бъде оплюван. Работата на журналистите е да правят собствени разследвания и да излагат факти, а не да изсипват помия. В случая за някакви неясни поне за мен все още цели се замесват имената на хора, които нямат нищо общо с цялата работа. Преди малко попаднах на това, което допълнително ме убеждава, че тези момчета са просто невинни жертви на някакъв доста по-мащабен замисъл. Това, което според мен може и трябва да се направи, е всички, които разполагат с блогове да отделят внимание на конкретния случай. И не само на него. Аз ще го направя.
  Морфиус, ако ние, ИТ специалистите искаме да променим нещо, трябва да останем и да работим тук. Ние можем да променим общественото мнение. Заедно. Нека просто го направим.

 25. Има няколко принципни положения в цялата тази история:

  1. Всеки е невинен до доказване на противното с ВЛЯЗЛА В СИЛА ПРИСЪДА. Това е вярно и за системните администратори, и за мениджмънта.

  2. Интернет доставчиците не само не са, но и не могат да бъдат наказателно отговорни. Следователно „България онлайн“ не може да е виновна. Ако има някой виновен, той/те ще си носят наказателната отговорност, но само след като се изпълни т.1, т.е. след като той/те бъде разследван, срещу него бъде повдигнато обвинение, то бъде доказано в съда и присъдата влезе в сила. Всичко останало са кьор-фишеци.

  3. Има редица препоръки на Съвета на Европа, декларации на Комитета на министрите на ЕС и т.н., в които всичките въпроси са разгледани и решени както трябва. Проблемът е, че в България никой все още не се съобразява с европейската практика и затова се появяват някакви хора по някакви медии, които си мислят, че те са съвестта на нацията и могат да раздават определения, присъди, че дори и да се изживяват като морални стожери.

  http://online.bg/news/Media-3.pdf

 26. Колеги, тези от вас, с които се познаваме лично, вероятно няма да се изненадат, че аз ще опитам да систематизирам въпросите, които се обсъждат тук, за да потърсим принципни решения, а не конкретни отговори за конкретните ситуации. Ако нямате нищо против, ще ги номерирам, но не по ред на важност, а за удобство:

  1. Някой от стратезите на фирмите в нашия (ИТ) бранш наистина разбират конкуренцията по странен начин – или са гледали много филми, или в безсилието си да измислят нещо ново са готови на крайности или пък причините да подливат вода се крият в типично българската заблуда „аз съм по-умен от другите“. Може и да е нещо друго, което аз не разбирам, но това не ги оневинява и така или иначе води до въпроса до къде можеш да говориш за бизнес и конкуренция и от къде нататък започва да става твърде грубо, неколегиално, егоистично или направо престъпно. Моето мнение е просто – прави бизнес, рискувай, но не преставай да бъдеш преди всичко човек.

  2. Държавата, чрез нейните инструменти – полиция, прокуратура, спец служби и т.н. подхожда към потенциалните заподозрени от нашия бранш по същия начин, като към най-обикновените улични бандити, мутрите или циганите-кокошкари. Това разбира се е силовият метод, а причините някой от нас да пристъпят линията на закона обикновено е твърде логична, т.е. тук става дума за демонстрация на познания (според мен в повечето случай, в които са намесени най-младите ни колеги), позиция, мнение, идеология, но каквато и да е причината, показването на мускули не е правилният подход за достигане до истината. При всички положения хората в бранша са твърде интелигентни и не бих се учудил, ако някой колега предпочете да си замълчи, вместо да се опитва да обяснява или да се защитава, когато хората срещу него демонстрират непознаване на темата, но в същото време са убедени във вината му.
  Предложението ми тук е просто – добрите ИТ специалисти, работещи за държавните институции са малко и като основна причина за това (разбира се неофициално) се спряга ниското заплащане. Факт е обаче, че идеалистите сред ИТ специалистите са твърде много и ако институциите намерят правилния подход към нас, ще получат много почти безплатно. Ние искаме на първо място признание – не е ли така ?

  3. Медиите във всичките им форми показват учудваща некомпетентност в ИТ сектора – дори ако вземем поръчковите статии, скритата реклама или съобщаването на новини от бранша – пълно е с неточни термини, дори в повечето случай акцентът на една истинска новина погрешно е поставен върху някой явно непонятен за пишещия термин, вместо върху истинската сензация. Личното ми мнение по тази точка – приложимо е предложението ми за предната точка, както и инвестирането от страна на медиите в тази тема – тя е достатъчно интересна за широката публика, стига да се представи по подходящ начин.

  4. Мнението, че нямаме някакъв вид браншова организация, сдружение, някаква форма на взаимно обединяване около обща кауза е абсолютен факт, но аз бих насочил вниманието ви върху въпроса защо нямаме такава организация. Много от вас сигурно няма да харесат това мое мнение, но истината е, че ние не можем да се преборим с егото си и това ни пречи да се обединим около каквато и да е идея – всеки иска да бъде главният, ръководителят на проекта, шефа. Да ме прощава нашият любезен домакин, но в известна степен смятам, че и той самият залита в тази посока. Колеги, дайте си сметка, че това поведение твърде много ни приближава до политиците, а ние не искаме да се сравняваме с тях, нали ?

  Може би просто е време да погледнем извън границите на собственото ни его и да потърсим сила в обединяването, като алтернатива на сегашната студена война, която водим помежду си. Аз поемам риска и подавам ръка, въпросът е има ли кой да я поеме.

 27. Тончо, тези пък които познават мен знаят, че аз нямам никакви проблеми с егото си. Проблем с него обикновено имат останалите, съответно те да си намерят решението. И аз и егото ми си живеем в чудесна хармония с природата.

  Иначе обобщенията ти са верни и полезни, както и коментарите по-горе, но идеята на този текст беше да се каже нещо, което казионните медии не желят. Оттук нататък няма смисъл да превръщаме този текст в най-коментирания в блога – просто това с нищо повече няма да помогне на момците. По полезно би било всеки от нас да напише нещо, който където може по темата – на други места – а не тук, за да го видят повече хора…

  A propos, една важна добавка към коментара на Вени: http://online.bg/news/Media-3.pdf

 28. Тончо е направил добри обобщения, които се отнасят не само до ИТ бранша.
  1. Във ВСИЧКИ браншове борбата с конкуренцията се води с всички възможни средства и обикновено далече от пазара и нормалните отношения.
  2. Държавата винаги прилага принципа на уравниловката във всички сфери. Що се отнася до правораздаването дори е по-лошо – за открадната кокошка може да получиш година затвор, а за източване на банка награда за бизнесмен на годината.
  3. Медиите рядко са компетентни. Не им е необходимо. Те искат да въздействат на емоциите на хората. За това им трябват гръмки заглавия и изкупителни жертви. Просто днес са наши колеги, но утре ще са други ХОРА.
  4. Според мен не се нуждаем толкова от някаква административна шапка или браншова организация. Важното е да има единомислие. Да има диалог между нас. Винаги ще има някой, който ще иска да е лидер. Въпросът е как да се обединяваме около такива личности и да им помагаме, за да можем заедно да свършим нещо, вместо да ги дърпаме назад.

  Йовко, не се засягай. Предполагам Тончо не е искал да те засегне. В предния си коментар обещах да напиша нещо по въпроса и съм го сторил на моя блог. Не е нещо много по-различно. Но ако всеки напише по няколко реда от себе си мисля, че наистина ще има по-голям ефект.

 29. Аз работя в друга област, но искам да споделя мисли относно връзката между конкурентната война с всички средства и евентуалната ви браншовата организация.

  Едно от предназначенията на такава организация е не само да защитава представителите й от „нападения отвън“, но и от нелоялна конкуренция отвътре. Според мен настоящият случай показва, че вие като бранш имате нужда от такава организация и по двете причини. Иначе колегите ви (както в случая четиримата от online.bg) ще страдат и по двата начина – ще ги унижават медиите и властта, и ще стават жертви на нелоялна конкуренция. Видяхте колко грозен е резултата…

  Ако имахте АВТОРИТЕТНА браншова организация, която да излезе със становище още на втория-третия ден от събитието и да защити колегите ви, медиите щяха да мислят малко повече какво точно да пишат.

 30. Нека не се прекалява със защитата на въпросните герои. Безпорно гнусно е заклеймяването им като част от педофилски канал за разпространение на детска порнография. Но нека не прекаляваме и да убеждаваме света и себе си че нямат никаква вина за пиратското съдържание, хайде да казваме че не е доказано, че е почти невъзможно да се докаже. Нека всички защитници на системните администратори да си сложат ръка на сърцето и да преброят администраторите които познават и които полагат някакви усилия поне за мониторинг на съдържанието на хостинг машините си (в посока на намаляване на нелегалното съдържание а не на неговото класифициране и увеличаване). Нека не се опитваме да убедим света че всички администратори са света вода ненапита и че и идея си нямат какво се хоства на администрираните от тях сървъри. При положение че хостинг сървърите на доставчиците изобилстват от пиратско съдържание, нека не ставаме смешни с твърденията си. Така света и медиите може да повярват и да разберат, че защитаваме истината, а не, че просто отричаме всичко.

  Друг е въпроса, че наистина администраторите не носят отговорност за бизнес модела на доставчиците, при които са на работа.

  Йовко, извинявай че коментираме обществени въпроси в личното ти пространство. Можеш да ни изгониш на улицата или в някой форум, когато си поискаш 🙂

Коментарите са изключени.