Quo Vadis

Quo Vadis

Това не е нищо! Наистина! В сравнение с всичко, което се случи пред очите ни през последните десетина дни.

Българската журналистика наистина много пъти е надминавала всякакви граници на мизантропията и безпринципността, но и този път спокойно може да татуира на челото си поредната си низост. Думите са леки всъщност – опитвам се да бъда нежен…

През последните десетина дни имената и бъдещето на четири най-вероятно напълно невинни момчета бяха опетнени, омерзени и нахлепани с всички сили от безумието на една (може би добре организирана) черна журналистическа PR кампания.

Какви са фактите всъщност?

Като част от международна кампания против детската порнография в Интернет (едно наистина гадно явление, което заслужава крути мерки!) служители на НСБОП нахълтват в сградата на един български Интернет доставчик по сигнал за наличие на такова съдържание на един от сървърите във фирмата. Изземват сървъра и призовават за свидетели тримата налични в офиса системни администратори и един мениджър-продажби. Те доброволно се съгласяват да съдействат на следствието, но в последствие са им предявени обвинения. Четиримата бяха освободени едва вчера, когато мярката им за неотклонение бе променена от „задържане под стража“ на „подписка“. При предишното обжалване на тази мярка злите езици твърдят, че дежурния съдебен състав ги е оставил в ареста с аргумента, че са твърде интелигентни и умни за да са в състояние да прикрият следи или да попречат на следствието. Искам!!! Искам това да го видя написано, за да се подредим всички с IQ над-средното направо пред пандиза… какво да се занимаваме с глупости. Сега разбирам защо всяка мутра излиза часове след ареста си – няма IQ – няма проблеми… Основен принцип на родината… И на родната журналистика, но затова след още мъничко факти…

Вчера редовен съдебен състав позволи на момчетата да се приберат в къщи, те все още са обвиняеми (за нарушаване на авторски права), но не и за разпространяване на детска порнография или педофилия, каквото беше тиражирано из медиите повече от седмица на пълни обороти, шумно и напълно безпринципно!

КОЙ ЩЕ ТИРАЖИРА СЕГА ТОЧНО ТАЗИ – ИСТИНСКАТА ИСТИНА – ДАМИ И ГОСПОДА БЪЛГАРСКИ ЖУРНАЛИСТИ?? ТЕЗИ МОМЧЕТА НЕ СА ОБВИНЕНИ В ТОВА, В КОЕТО ВЕЧЕ ГИ ОБВИНИХТЕ ВИЕ С МОЩТА НА ПРОПАГАНДНАТА СИ МАШИНА, ПУСНАТА С ПЪЛНА ПАРА!! ФАКТ!

QUO VADIS?…

Кое е срамното? Всъщност толкова много са срамните неща…

Хайде да погледнем трезво фактите и да поумуваме над тях. Атакуван е български доставчик. По сигнал. Дали наистина е имало детско порно е факт, който няма как да бъде проверен в момента, но това е машина за така наречения free-хостинг, където всеки може да качи всякакво съдържание. Та с такива машини е пълен българският интернет и дори там се рекламират разни асоциации и кандидат-кметове дето уж са против тая работа. Това е бизнес-модел, нека си говорим истината в очите, всички знаем, че той същестува и се консумира. Администраторът на една такава машина просто няма как да е в състояние да контролира съдържанието на подобен сървър. Практически е невъзможно – от едната страна стоят двама-трима души, а от другата хиляди потребители, които във всеки един момент от време свалят или качват някакво съдържание, включително и на практика почти винаги нелегално. Това е въпрос на етика на потребителите, у нас тя не е висока, не е висока и по улиците, и в магазина, навсякъде – няма как да бъде по-различна в Интернет.

Аз дълги години бях системен администратор – в банка, в интернет-доставчик, в телекомуникационна компания. Системните администратори са служители на заплата в една организация – те не избират бизнес моделите и машините, които да администрират – те са професионалистите, които трябва да се грижат за машината да бъде жива и да обслужва потребителите. Те не могат да носят отговорност за действията на всякакви идиоти, които могат да решат да потребяват предоставените им ресурси за какво ли не. Нима ще обвините MTel ако някой кретен взриви ЦУМ чрез бомба, задействана от мобилен телефон?

Прецедентът е абсурден! Точно в този момент всеки един от нас е заплашен от това да бъде арестуван, само защото някой е подал сигнал срещу него. Само защото е умен и е администратор на някакъв компютър? Та това са хората, чийто експертни познания могат да са полезни да се залови престъпника, те не са престъпниците!!…

Колеги, системни администратори! Помислете! Нека да защитим тези момчета иначе ще превърнат професията ни в подготвително за затвора! Днес са те! Утре ще нарочат някой друг! Що за безумие?

Журналистите се нахвърлиха в случая с идеята за бърза слава! Помпозни заглавия! Глупави анализи (поне да се бяхте консултирали с някого преди да пишете за неща, които не разбирате), абсурдни коментари и… много злоба, ярост и болни амбиции за сензационни новини заляха пространството. Чест прави единствено на специализираната IT преса, която мислещо отрази фактите, но за жалост разполага с най-тесен кръг читатели…

Изключително се радвам, че срещу медиите, които се оляха най-много вече са заведени дела и искрено се надявам да не им се размине, защото някои наистина прекалиха и се самозабравиха.

И понеже отново само няколко души решихме да се опълчим срещу помията, заляла колегите, която никой няма да се напъне да изчисти, и понеже така и така сме умни и може някой ден да вземат да ни арестуват заради това, то поне докато сме на свобода да зададем някои неудобни въпроси, поне аз моите, които ми се въртят из главата, и които може би са пропуснати от тъпоумните потребители на казионната преса:

– Защо емисиите на БТА си позволяваха да цитират информация от следствието? Как тя е изтекла навън? И защо това никому не направи впечатление? Защо няма наказани? Нали имаше такова нещо като следствена тайна? Откъде накъде журналисти разполагат или четат материали от следствието?
– Защо се разпространиха имената на задържаните и името на доставчика online.bg? Когато П.Х. от М. убива три баби и две внучета по особено жесток начин, той остава анонимен, но този път очевидно някой имаше интерес това да се разчуе?
– Журналистическата кампания се раздуха с такава сила от няколко медии, че дори надмина слуховете в Интернет, обикновено за такава тематика повечето неща си остават в мрежата. Дали някой не се постара да го организира нарочно? Кой е следващият неудобен? Вярно е, че журналистите като глутница гладни кучета са в състояние да се самонасъскват много качествено, но това не прилича на случаен ефект…
– Защо никой не зададе въпроса „Колко трудно е да подхвърлиш детско порно на free-сървър?“? Навярно, защото отговорът е „Много е лесно“.
– Защо никой не запита колко гот е да прибереш всички администратори на един Интернет доставчик за десет дни? Та това е 200% анихилиране на бизнеса…
– Защо никой не запита дали НСБОП няма изгода да си понатрупа активи точно в този момент? И защо никой не си спомни как по подобен начин беше анихилирана Матрицата преди време? Пак с помощта на НСБОП…
– Дали е случайно, че всичко това съвпадна във времето с появата на това
– Не е ли това отмъщение за един доклад, който организация близка до пострадалите публикува?…

Всъщност в момента така шумно обявената акция за разбита международна мрежа за детска порнография се свежда до някакви си двама арестувани, единия в София, а другия в Пловдив. Страшна мрежа е разбита ‘начи. Голяма работа са това нашите! Евала! Нали?

Всъщност това е истинската порнография!

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България