Red JBoss Hat

Пред три дни Red Hat обяви, че придобива JBoss. Application сървъра на JBoss има славата и куража да бъде вероятно най-читавия open source J2EE application сървър към момента, покриващ изцяло J2EE 1.4 и EJB 3.0. Никаква тайна не е и фактът, че служителите на JBoss са в ядрото разработчици на Apache Tomcat. Сделката е на стойност около 350 милиона долара и ако някой се интересува от подробностите ето и цялото съобщение за пресата.

Това не е първото сливане на компании, дори не е първото сливане на open source компании, дори не е първото сливане на много големи open source компании, но това придобиване на JBoss от Red Hat е поредната размазваща стъпка в бизнес стратегията на все по-безапелационния лидер в open source света Red Hat. Всъщност това, което не трябва да се пропуска в горния press release е абревиатурата SOA. Превръщайки се отдавна във фактор на enterprise IT пазара Red Hat заговори най-напред за Open Source Architecture. Неизбежно – това е най-силният им коз. Алтернатива като базис (софтуер с отворен код), същото мислене и методология като на големите в бранша (за да получат доверието на големите клиенти, разбира се).

И доверието не закъсня – първите големи клиенти, борси и банки, после и военни и правителствени поръчки. Red Hat занесе техния Enterprise Linux на нива, където можеха да стигнат наистина само големите – разбира се те не малко помогнаха (Oracle, IBM…)

В същото време Red Hat тухличка по тухличка градиха своята Open Source Architechture (OSA) – най-напред с модификации и залитания като Red Hat Application Server, Red Hat Database (модифициран PostgreSQL) и т.н. Сега ако отидем на адрес http://www.redhat.com/choice/ ще видим едно чудно селектирано портфолио от компоненти на тази архитектура. Операционна система с много силнa development общност, построена на почти корпоративни принципи и услугата Red Hat Network, представляваща прекрасен и адски гъвкав инструмент за поддръжка и мениджмънт на сигурността и софтуера за корпоративния пазар. И около това вече директориен сървър (стария Netscape – най-добрият), от който Microsoft с Active Directory-то си много сериозно трябва да се страхуват. Следват Global File System, Cluster Suite, Certificate System, Eclipse-базирания Developer Suite, съществуващия досега Application Server, който вероятно ще бъде подменен от JBoss. Към всичко това да не забравим обучението, сертификационната им програма и консултантските услуги. Някой може ли да познае каква ще бъде следващата стъпка, имайки наум факта, че Red Hat вече профилират продуктите и услугите си в различните индустрии – финансов сектор, правителствен сектор, академичен сектор…

И ако се вгледаме в JBoss ще видим, че Red Hat не купуват простo някакъв application server, пък бил той и най-добрият. JBoss отдавна имат своята OSA, която обаче наричат Enterprise Middleware Suite, а ако се вгледаме там откриваме портално решение, business process management, corporate messaging – една друга насочена към day-to-day office services бизнес архитектура, отново отворена. Което като визия е точно това, както я и наричат Service Oriented Architecture (SOA) не случайно това е нещото, съвсем не мимоходом споменато в press release-a на Red Hat.

На практика Red Hat не купува само поредната тухличка за своята OSA за да има по-добър Java Application Server – Red Hat слива два сходни модела, засилвайки своята OSA към SOA. И това което се получава в резултат (ех, какво съкращение ми хрумна – SOOSA – Service Oriented Open Source Architecture) е безалтернативно и революционно явление на enterprise пазара още сега, в този момент, а все по-силно, ще се чувства в идните няколко години.

Това, което Red Hat направиха е равносилно на чудо – име равносилно на бизнес – за само 12-13 години те вече са нов млад корпоративен великан – с адски модерно мислене, огромен заряд от креативност и ясна визия за бъдещето, което само може да обещава нови изненади, дано повечето от тях са приятни както досега.

3 мнения за “Red JBoss Hat”

  1. Днес чета за краят на Fedora Foundation и прехвърлянето на проекта изцяло към community site. Интересно ми е как ти би коментирал това – за мен, честно казано, това хвърля едно малко черно петно в/у RedHat (мръсни капиталисти, ей 🙂 )…
    Аз, честно казано, малко съм се откъснал от тази вълна, но следя новините (даже Федора 5 инсталирам, понякога). Но ми е интересен твоя поглед в/у тази новина. Или е кьорфишек?

  2. Не съм сигурен, че точно онзи сайт е мястото, където да четеш за края на нещо, дето още не е започнало откъм началото, но нейсе. Ей това четиво е далеч по-ползотворно.

    Иначе откакто има Red Hat някой дебне да хвърли някое черно петно срещу тях. Не съм адвокат на RH за да ги защитавам, но към момента техният модел е повече от жив, работещ и абсолютно честен. Нито за миг не са излъгали общността или пък са злоупотребили с нещо. Да, винаги са казвали, че ще правят пари и искат да правят много пари. Нещо лошо? Аз не виждам…

    Позицията им по отношение на неродената Fedora Foundation също е открита и честна – прочети горния текст. Освен това не виждам къде е проблема? Нима Fedora не продължава да бъде това, което е и до момента…

  3. А, и понеже това хептен не е по темата, ако някой очаква тук да последва flame за и против RedHat/Fedora… тц, няма да стане – объркали сте URL-а…

Вашият коментар