RIAA: rip-ването е пиратство

Според асоциацията на звукозаписната индустрия на Америка RIAA – rip-ването на CD било пиратство, понеже било без разрешение и водело до „заразно“ нарушаване на авторски права и потенциално разпространение в милиони копия. С тази декларация направо затворихме iTunes, всичкия entertainment Internet, бизнеса с MP3-плейъри и т.н. Очаквайте скоро създаването на музика без разрешение от RIAA също да е пиратство, да слушате собственото си CD заедно с гаджето си, без тя да си е купила своя бройка също да е противозаконно… да не пускате радио в колата ако не сте сигурни, че спътниците ви са си платили годишната такса на RIAA за използване на ушите си за слушане и… понеже това намалява потенциално покупките на „тяхната“ музика.

И си намерете отнякъде стар, запазен грамофон…

10 мнения за “RIAA: rip-ването е пиратство”

 1. Аз имам няколко наистина красиви грамофона с фуния, ако някой си търси 😉
  И по тези празници да внимавате като минавате покрай магазините да не забравите да си запушите ушите, че голямата част от коледната музика не сте си я платили със сигурност.

  Весели Празници

 2. Това са пълни глупости и никога няма да издържи в никой съд, даже и американски, колкото и RIAA да се напъват. Правото на ползване на даден продукт след като си го купил, е базисно в съвременната законодателна уредба, защото директно произлиза от правото на неприкосновена собственост. След като си платил за нещо, то е вече твоя собственост и може да го правиш каквото си искаш – да го продадеш, да го счупиш, разглобиш, модифицираш.

  Е, не може да го копираш и продаваш копията, защото самият продукт е твой, но идеята за него не е, но докато рипваш за лично ползване законно закупени от тебе неща, то това си е само и единствено твоя работа. Като гледам как трудно и с колко лобиране и натиск се случват единствените в света присъди за пиратство в САЩ си мисля, че точно това няма да мине и след милион години.

 3. Дааам…защо си мисля, че всичките тези корпоративни интереси ще доведат до революционни промени в интернет!? Няма начин ще се случи нещо идните няколко години. От една страна интернет трябва и ще остане място на свободна обмяна на информация, знание и музика дори. Това е невъзможно да бъде спряно или поне не с адекватни и „демократични“ мерки. От другата страна са корпорациите и техният конник на апокалипсиса – RIAA. Мнооого пари и влияние. Какво ще последва?

 4. Всъщност статията в macnn е доста заблуждаваща, както и повечето отразяване на този случай. Разбира се че трябва да мразим всички, които си искат авторските права, но в случая проблема не е просто рипването а слагането на файловете в shared folder на kazaa:
  „Once Defendant converted Plaintiffs’ recording into the compressed .mp3 format and they are in his shared folder, they are no longer the authorized copies distributed by Plaintiffs. Moreover, Defendant had no authorization to distribute Plaintiffs’ copyrighted recordings from his KaZaA shared folder.“
  Странното в случая е, че преди трябваше да докажат че някой е теглил от тебе за да те осъдят, докато вече е достатъчно да са достъпни нещата за да те осъдят. RIAA въобще не твърдят, че рипването, само по себе си, е нелегално.

 5. OK – вярно, че заглавието е малко жълто, а и аз иронизирайки нарочно го преекспонирах, но нещата наистина по много неприятна тенденция отиват все по-дълбоко и все в по-странна посока. Та RIAA според мен нищо не ги спира да започнат да твърдят и по-страшни неща… Мен лично това изречение силно ме притеснява:

  Making copyrighted sound recordings available for distribution to others on a peer-to-peer network without authorization from the copyright holder violates the copyright holder’s distribution right.

  Тук никъде не става въпрос за споделени директории… Rip-ването също може да е making available for distribution… най-малкото като част от процеса… Средния абзац на стр. 17 също ме изправя на нокти…

  Всъщност защо да мразим някого, че си иска авторските права – напротив и аз си ги искам, но не се оливам – проблема е, че сме кривнали от пътя много сериозно чрез парадоксални концепции, налагани от RIAA и сие…

 6. @Longanlon

  След като си си купил нещо то е твое… така ли?
  Помисли си пак, човече. Спомни си инцидента с творението на Роулинг – как съда забрани на хора, купили си книгата по-рано, от колкото трябва, да я четат.

  http://www.timesonline.co.uk/article/0,,2-1691805,00.html

 7. Същноста проблема, струва ми се, не е (и никога не е била) в авторските права а в правата за разпространение (тиражиране). Случаите на присвояване на авторство не са толкова много. А това че индустрията калкулира евентуалните продажби и съответно пропуснати ползи за огромни суми си е стъкмистика. Факт е, че въпреки спада в продажбите на дискове, печалбите на компаниите растат. 🙂
  А за шерването първо да се обадят в Редмънт …

 8. „След като си платил за нещо, то е вече твоя собственост и може да го правиш каквото си искаш – да гo … разглобиш, модифицираш.“
  @Longanlon
  Ти май не си чувал за Digital Millennium Copyright Act и не си чел лицензните споразумения (EULA) на производителите на „затворен“ софтуер, нали?

Вашият коментар