Един вчерашен trackback в моя блог ме подсети за нещо, върху което отдавна умувам, а именно да добавям в RSS емисията си copyright бележка или по-точно creative commons бележка. Не само като малка пречка за SPAM блоговете, недобросъвестното вършеене на съдържание и още какво ли не, за което пише oggin, ами и най-вече като маркиране на моето съдържание като свободно. Защото, тези които го потребяват през сайта може и да видят избраният от мен CC договор за използване ако се понапънат, но тези които четат RSS емисията ми директно или чрез планети и агрегатори нямат никакъв шанс да разберат че това е свободно съдържание под Creative Commons.

Плъгинчето за WordPress, което си харесах и прави това възможно, се нарича RSS footer и се инсталира елементарно.

RSS footer

Написано от Йовко Ламбрев

IT и Интернет експерт, инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.

 1. За хора, които нямат Feedburner account, намирам, че е полезно. От друга страна, тези, които все пак ползват услугите на Feedburner, биха могли да активират Creative Commons, както и други опции, директно през техния поток.

  Screenshot

  Отговор

 2. Добра идея, но защо не преведеш низа със съобщението? Съдържанието ти е на български, защо не и декларацията за договора?

  Отговор

 3. Feedburner не ме кефи иначе съм съгласен, че е опция. Аргументите срещу него са сходни с тези на Ясен.

  Kaladan, прав си – адски рядко пиша на английски, ще го преведа. Някак си съм свикнал тези декларации да са някакъв international стил и по инерция го нащраках…

  Отговор

 4. Интересна статия, тази на Ясен. Честно казано, не се бях замислял особено много над услугата на Feedburner. Стори ми се, че е удачно решение, тъй като мога да добавя няколко неща (blog, flickr, delicious и т.н.) в един поток, а не съм си поставял за цел да мога да отделя даден етикет, например, в отделен поток. Да, но докато четях ми хрумна „по-интелигентен“ начин за RSS, а с FB очевидно няма да стане. Явно трябва да сменя тактиката.

  Йовко, ти описал ли си твоите аргументи някъде или е достатъчно това, което е писал Ясен?

  П.П. Този Anonymous съм аз, но не видях полетата вдясно, а само Submit, та реших, че ми е запазило бисквитките.

  Отговор

 5. Не съм писал нищо за FeedBurner, но споделям мнението на Ясен. Иначе разбрах че си ти по картинката ;-)

  Отговор

 6. Чисто технически е преодолимо, емисиите могат да бъдат манипулирани по всякакъв начин. Един регулярен израз и целият този текст от полето description или съответно content отива в (не)познатия ни /dev/null. Но иначе идеята е хитра, наистина. :)

  За маркиране на съдържанието с лиценз има и един друг, по-стар и предвиден в спецификацията на RSS2 начин. В RSS2 има незадължителен елемент „copyright“, принадлежи към „channel“ и заявява лиценза на цялата емисия.

  Споменавам го, защото може би е нещо добро за машинното откриване на лицензите и съответно маркирането и категоризирането на емисиите. Нещо като RDF-а за заявяване на лиценза в HTML-кода. Ти го имаш, но много хора съвсем го пропускат и само слагат банерче или линк. А всъщност RDF-ът е този, който машинно заявява лиценза на блога.

  Отговор

 7. Много добра идея, може би и аз по някое време ще го направя. Харесва ми новата тема на блога ти.

  Отговор

 8. Ясене, новият генератор на лиценз на Creative Commons произвежда код без RDF вече… Разчитат само на rel=license, а по-апокрифните като Freedom license generator пък вкарват machine-readable декларациите в span tags и кодът не е валиден XHTML Strict, поради което аз си ползвам собствени old-fashioned RDF декларации.

  Само, че простосмъртните потребители как да си ги сътворят? Дори и при добро желание. Според мен задачата на Creative Commons към решение на проблема с маркирането на съдържанието никак не е лесна – хем се пънат да я опростяват, хем така не стои достатъчно чиста или ефективна…

  Иначе ясно, че всякаква маркировка принципно е технически преодолима. Въпроса е, че повечето автоматични смукачки ще приемат тази декларация като съдържание, ако не са положени специални грижи да бъде филтрирана, което все пак си е нещо…

  Отговор

 9. Тъкмо щях да пиша, че преди време беше писал, че ще промениш лиценза на нещата тук към версия 3.0, а връзката в RSS емисията води към 2.5, но сега виждам, че и на самият сайт пише 2.5… Леко се обърках, но така или иначе няма особено значение, BY си е почти един и същ.

  Отговор

 10. Бях го променил. Причината да се върна към 2.5 е решението ми да ползвам българския порт на договора, а 3.0 все още е unported.

  Отговор

Ако искате да споделите нещо