RSS footer

Един вчерашен trackback в моя блог ме подсети за нещо, върху което отдавна умувам, а именно да добавям в RSS емисията си copyright бележка или по-точно creative commons бележка. Не само като малка пречка за SPAM блоговете, недобросъвестното вършеене на съдържание и още какво ли не, за което пише oggin, ами и най-вече като маркиране на моето съдържание като свободно. Защото, тези които го потребяват през сайта може и да видят избраният от мен CC договор за използване ако се понапънат, но тези които четат RSS емисията ми директно или чрез планети и агрегатори нямат никакъв шанс да разберат че това е свободно съдържание под Creative Commons.

Плъгинчето за WordPress, което си харесах и прави това възможно, се нарича RSS footer и се инсталира елементарно.

RSS footer

10 коментара за “RSS footer”

 1. За хора, които нямат Feedburner account, намирам, че е полезно. От друга страна, тези, които все пак ползват услугите на Feedburner, биха могли да активират Creative Commons, както и други опции, директно през техния поток.

  Screenshot

 2. Добра идея, но защо не преведеш низа със съобщението? Съдържанието ти е на български, защо не и декларацията за договора?

 3. Feedburner не ме кефи иначе съм съгласен, че е опция. Аргументите срещу него са сходни с тези на Ясен.

  Kaladan, прав си – адски рядко пиша на английски, ще го преведа. Някак си съм свикнал тези декларации да са някакъв international стил и по инерция го нащраках…

 4. Интересна статия, тази на Ясен. Честно казано, не се бях замислял особено много над услугата на Feedburner. Стори ми се, че е удачно решение, тъй като мога да добавя няколко неща (blog, flickr, delicious и т.н.) в един поток, а не съм си поставял за цел да мога да отделя даден етикет, например, в отделен поток. Да, но докато четях ми хрумна „по-интелигентен“ начин за RSS, а с FB очевидно няма да стане. Явно трябва да сменя тактиката.

  Йовко, ти описал ли си твоите аргументи някъде или е достатъчно това, което е писал Ясен?

  П.П. Този Anonymous съм аз, но не видях полетата вдясно, а само Submit, та реших, че ми е запазило бисквитките.

 5. Чисто технически е преодолимо, емисиите могат да бъдат манипулирани по всякакъв начин. Един регулярен израз и целият този текст от полето description или съответно content отива в (не)познатия ни /dev/null. Но иначе идеята е хитра, наистина. 🙂

  За маркиране на съдържанието с лиценз има и един друг, по-стар и предвиден в спецификацията на RSS2 начин. В RSS2 има незадължителен елемент „copyright“, принадлежи към „channel“ и заявява лиценза на цялата емисия.

  Споменавам го, защото може би е нещо добро за машинното откриване на лицензите и съответно маркирането и категоризирането на емисиите. Нещо като RDF-а за заявяване на лиценза в HTML-кода. Ти го имаш, но много хора съвсем го пропускат и само слагат банерче или линк. А всъщност RDF-ът е този, който машинно заявява лиценза на блога.

 6. Ясене, новият генератор на лиценз на Creative Commons произвежда код без RDF вече… Разчитат само на rel=license, а по-апокрифните като Freedom license generator пък вкарват machine-readable декларациите в span tags и кодът не е валиден XHTML Strict, поради което аз си ползвам собствени old-fashioned RDF декларации.

  Само, че простосмъртните потребители как да си ги сътворят? Дори и при добро желание. Според мен задачата на Creative Commons към решение на проблема с маркирането на съдържанието никак не е лесна – хем се пънат да я опростяват, хем така не стои достатъчно чиста или ефективна…

  Иначе ясно, че всякаква маркировка принципно е технически преодолима. Въпроса е, че повечето автоматични смукачки ще приемат тази декларация като съдържание, ако не са положени специални грижи да бъде филтрирана, което все пак си е нещо…

 7. Тъкмо щях да пиша, че преди време беше писал, че ще промениш лиценза на нещата тук към версия 3.0, а връзката в RSS емисията води към 2.5, но сега виждам, че и на самият сайт пише 2.5… Леко се обърках, но така или иначе няма особено значение, BY си е почти един и същ.

 8. Бях го променил. Причината да се върна към 2.5 е решението ми да ползвам българския порт на договора, а 3.0 все още е unported.

Вашият коментар