Седмица на фотософтуера

Седмица на фотософтуера

Отминава една много интересна седмица за фотографския софтуер. Само за 3-4 дни Adobe пуснаха новата шеста версия на Photoshop Elements 6 за Mac (съвсем неслучайно в същата седмица Scott Kelby извади новата си книга за него), за което вече писах, но още по-интересен беше анонсът на Photoshop Express, което представлява online-приложение за обработка на фотографии, комбинирано с web-пространство за снимки, с възможност за подреждането им в албуми и галерии. Последното не е нещо ново и невиждано, но online-версия на Photoshop определено няма как да не стои интересно.

Днес се появи и новина от Apple. Съвсем скоро появилата се на пазара версия 2 вече е минало. Новата 2.1 всъщност добавя много важна функционалност – нова отворена архитектура, която дава възможност за Aperture да се пишат всякакви third-party добавки. Apple добавят към новата версия и първият плъгин върху тази архитектура – Dodge & Burn – инструмент за изсветляване, затъмняване, контраст, насищане на цветове, изостряне и замъгляване…

Неотдавна Nik Software пусна Viveza за Photoshop. Днес – само час след анонса на новата Aperture 2.1 – те обявиха, че Viveza ще се появи като plug-in за Aperture през месец май. Viveza даде възможност от революционната U-point технология да се възползват всички потребители на Photoshop и Elements. Това досега бе възможно единствено за потребителите на Nikon Capture NX и снимащите с Nikon оборудване. А след два месеца ще е достъпна и за потребителите на Aperture.

В тази ниша започна да става много интересно. Най-накрая…

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България