Sekonic L-358

Sekonic L-358

Още си пазя първия експонометър „Ленинград-6“ – тогава по детски си му казвах светломер. Май даже второто име е по-точно… Всъщност играчката още работи макар и да мери малко изместено в едната посока на скалата поради факта, че вече не се произвежда батерията, с която се захранва и вместо нея използвам един полуаналог на батерия на Kodak, която обаче е малко по-различна, което оказва влияние на отместването на стрелката по аналоговата скала. Отдавна се канех да си купя цифров, но понеже аналоговия, който сигурно сега не струва и 10 лева, си върши работата и до момента все се ослушвах. Ослушвах се и защото цените на цифровите флашметри не са особено скромни, а на всичко отгоре в България са и тотално неадекватни. Някак си няма да дам почти два пъти повече пари за същото нещо отколкото струва в US. No way…

И когато преди три седмици един приятел се засили към щатско за няколко дни, му се примолих да ми прибере наобратно един Sekonic L-358, който си поръчах от B&H с кредитната си карта. Това е всичко, което очаквам от един флашметър и на най-добрата от конкурентните марки цена. Всъщност даже малко повече. По-малкият модел L-308s всъщност е всичко, което обикновено ти е нужно, но предпочетох следващия модел заради добрата американска цена, водоустойчивостта срещу дъжд и опционалния радиомодул, който безжично пали студийните светкавици. Иначе L-358 може да мери и в EV режим, освен подразбиращия се shutter-priority има apperture-priority и cine режими, кумулативно мерене, средностатистическо мерене, две ISO стойности, спрямо които отчита светлината, допълнителна глава за отразено мерене – все неща, които са си повече глезотии отколко ежедневна нужда, но пък за сметка на това удоволствието при работа с новата играчка си е велико.

L-358 мери както околната ambient светлина, така и тази от светкавиците (студийни или не) посредством кабел, радиомодул или безкабелно с изчакване за ръчно задействане на светкавиците. Преценява също и каква част от общата светлина се пада на светкавиците и каква от ambient светлината в проценти. Всичко това с елементарен и удобен интерфейс. Препоръчвам Sekonic играчките на всеки, който има нужда от подобна джаджа за студийна или каквато и да е друга работа. Още не съм го пробвал в студио, но тези дни ще опитам – едва ли ще ме разочарова.

За жалост цената на цифровите флашметри в България, включително на Sekonic е алчно висока. Най-добрата, която намерих (за L-358) в София е 505 лева без радиомодул или sync-кабел. В същото време отвъд голямата вода можете да го купите от B&H за $215 (или за 260$ заедно с радиомодула).

P.S. Внимание – радиомодулите в US и в EU съгласно съответно FCC и CE работят на различни честоти, което следва да се има наум за радиоресивърите на светкавиците или да се ползва sync-кабел – оригиналният Sekonic е около $20 за 5 метра. В БГ не смея да предполагам колко ще ви поискат.

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България