Смешен плач

Няколко дни вече конвенционалните медии надават вопли по темата защо подрастващите не знаели кой е Дарвин, но пък всички били наясно с детайлите от битието на Азис. Темата никак не си заслужава вниманието (както повечето теми, които разтърсват емоционалното равновесие на конвенционалните медии), но се дразня на куртоазната изненада с някаква такава, чак розовееща като бебешко дупе невинност. Кой всъщност е изненадан? Колко пъти същите тези медии написаха или споменаха Дарвин, и колко време дискутираха пишката, задника, сватбата, китаеца и к’вото там друго е свързано с Азис. Че те подрастващите попиват каквото им се завре под носа. Азис ли ни е виновен или манипулативната роля на медиите, жаждата за жълтичко, рейтинг, клюки, пари?…

Дарвин пари не носи – поне не у нас. Възпитаваме инертно консуматорско общество. Резултатът е този. Азис е cool, а Дарвин не е…

В този ред на мисли, добре че има Интернет – известна част от тези – влечугите в Мрежата, които сами избират какво да четат имат реален шанс да са научили кой е Дарвин (макар и случайно). Да знаят и други неща, и да мислят… Да провокират другите да знаят и мислят. И да избират какво да знаят и мислят…

За мен може ли Дарвин да е ядро на една операционна система – маймуните да го духат…

21 коментара за “Смешен плач”

 1. И все пак законът за еволюцията на Дарвин е още валиден, макар все по-често да важи регресивната му форма – регресивен дарвинизъм, т.е. оцеляване на идиотското. От Албена Вулева през Бате Бойко до милиционера Явор Колев, все примери за регресивен дарвинизъм. Дарвин е невероятен късметлия, че е смъртен като всички хора и вече не е сред живите. Така няма да се чувства нещастен в откритието си, което при горните примери би било смазващ житейски товар.

 2. Не е „Закон на Дарвин“, а Теория за еволюцията.

  И на мене ми се струва, че по-младите поколения много затъпяха и медиите с все по-тъпанарски неща се занимават, ама не е ли било винаги така? Не е ли и това нашето смешен плач по променящите се времена?

  Каква образователна отговорност на медиите, какви пет лева? Медиите са компании и целта им е печалба…

 3. Много уместен коментар. Медиите носят определена образователна отговорност, от която бягат. Нищо чудно, че липсва каквато и да е прилика между BBC, CFI/RFI, DW от една страна и БНТ/БНР от друга.

 4. Да, отново, как добре си го казал, Йовко, пестеливо, с няколко изречения – а казваш всичко с тях…

  Темата е дълга, и аз бих могъл доста да добавя (навярно), но не ми се иска… Като малък отраснах с книги, четях много, с интерес, докато учебниците (написани скучно и сухо) в повечето случаи предизвикваха при мен желание за сън;-)

  Сега е различно. Книги все още има, но пресата се е влошила сякаш, от първите страници на вестниците те гледат само жълти и черни заглавия… Някога при социализма всъщност почти нямаше какво да се чете (вестниците бяха дирижирани от партията), и все пак, по-добре може би инфо глад, отколкото вестникарска помия колкото щеш… Знам ли.

  Работя с компътри от повече от 5-6 години, но все още чета книги, винаги, когато мога. Ако не чета, липсват ми. Вестници се отказах да си купувам, преди доста време. Чета и блогове онлайн, на български и на английски… А новините избягвам. Е, не съвсем, но доколкото мога…

  Давам си сметка, че времената са се променили много, но на моменти ме натъжава това, че младите като че ли започват да забравят, какво е книга, и как се чете… (а някои млади като че ли забравят и как се пише…)

  Хайде, да не ставам дълъг и пространен… а нещо се замислих и натъжих малко:)))

 5. Longanlon, нищо наше няма тук. Има едно мое мнение (дето се вика затова ми е блога) и то е всичко друго, но не и сълзливо. И никого не ангажирам с него. 🙂

  Медиите да се занимават с каквото искат, но преди да циврят е хубаво да погледнат и себе си… и ако успеят да се видят ей тогава вече ще стане наистина влажно от сълзи…

 6. Йовко, този път изобщо не съм съгласен с теб.

  Въпросът изобщо не в Дарвиновата теория. Има тръвде много други елементарни неща за които 14-15 годишните си нямат идея. Като какво е числото Пи например непознаването на което показва огромно бяло петно по отношение на цялата математика. И такива примери има за всяка област.

  Медиите изобщо не са проблем в случая както не е кой-знае какъв проблем нито създаването на псевдо-елит състоящ се от такива които са известни с това, че са известни.

  Проблемът в тоталното съсипване на образованието в последните десетина години. И тъжното е, че съсипването е съвсем целенасочено и продължава непрекъснато и днес. Със съвсем конкретна държавна политика която между другото не се променя със смяната на правителствата .

  От вековната традиция на българското образование чието качество и достъпност за всеки в края на 19 и началото на 20 век е доста над средното ниво откъдето и да е в Европа вървим към т.нар.“ идеално общество“ според някои социологически теории което се състои от 70% слабо образовани, желателно напълно неграмотни.

  И това е теорията за т.нар. развити държави. Тъй като ние попадаме някъде в 4-тия свят за нас процентът трябва да се докара докъм 100% С дейното участие на нашите родни законотворци.

  Всеки който има някакъв допир с образованието през 2007-ма може да се сети за много примери в тази насока.

 7. Salle, аз пък съм съгласен с теб 🙂 Естествено, че корените на проблема са много и различни. Но аз не дискутирам проблема, а реакцията. Нито казвам, че само медиите са виновни за дереджето в образованието, просто ми е странен този рев точно от тази посока… Не ми стои искрено някак си… Никак…

  Иначе, онзи ден си мислех, че аз май в голяма степен съм се дипломирал в Интернет… Ако чаках университета да ме научи на нещо…

 8. […Не по Ботев, а по Йовко 😉

  От 2-3 дена ме ядосва поредната медийна тъпотия, но толкова ме ядосваше, че се възпирах да пиша за нея (защото в подобни случаи съм склонна да хабя много интелектуален труд за аналитичното й и сериозно „разбиване“, което просто не си струва, тъй като who cares?). Обаче се вдъхнових от злобното клъвване на Йовко:
  …]

 9. Марк Твен: „Don’t let schooling interfere with your education.“ 🙂
  Чудех се как се превежда това най-точно … може би:
  „Не позволявайте на образователната система да попречи на обучението ви“
  А за неискрената реакция на медиите си прав.

 10. За българското училище има нормални неща:

  1. Да не се учи изобщо стереометрия в елитна професионална гимназия в София , а тя да е задача с преобладаваща трудност, съответно принос в оценката във всички кандидат-студентски изпити по математика тази година например. Къде е принципът за равнопоставеност за всички, които имат една и съща диплома за средно образование.

  2. Да имаш уроци по история от 15-20 страници – например чел съм такъв за Италия, при положение, че тази година едно момиче на плажа до нас това лято чете 4 дена ЕДНА книга и не я довърши и до половината. Тогава историята се учи от копията на бележките на учителя.

  3. Да ходиш на училище в 12 клас и да имаш 100-120 отсъствия и да завършиш наравно с другите ?

  4. Учителката ти по физическа култура да слага оценките с хвърляне на зарче, защото няма време да изпитва децата, да не говорим за часове , в които да ги запознае с правила и стил на основни спортове и децата да се раздвижат и изкефят.

  5. Да се явиш на държавен изпит на втора дата, а първите да са ти снимали тестовете на мобилен с хубава камера и ти да ги препишеш ?

  6. Да не влизаш цял срок по някой предмет, а после да се окаже, че имаш по-голям успех от някой, който да изкара петица при инициализирана начална тройка яко се е премъчил да навакса със средно аритметично.

  7. Да се счита за нормално да се плащат частни уроци, за това, което не се учи, но се иска за да те приемат в университет.

  8. Като няма достатъчно приети студенти, за тези с нулев бал – т.е. двойките да обявиш втори изпит.

  От една страна е неприятно, когато деца не знаят кой е Дарвин, но и журналистите казват, че 220 V ТОК е протекъл някъде си – така, че сме наравно.

  Те поне пишат и говорят със самочувствие за себе си.

  Лошата новина е, че има файлове, в които ако пишеш глупости нещата не вървят, напрежение не се мери с амперметър, макар, че по един път всеки инженер е опитвал 🙂 и т.н.

 11. ахахахаха
  и на мен ми харесва това настроение на Йовко :))
  Ти си фактор,дерзай :))
  По моите блондешки сметки Ани Салич е била потресена от това проучване тъй като силно се изживява като загрижена майка. И го е набутала в новините. А Нова – ее те да не останат по-назад от кокуренцията.. Тъпаци. Мразя телевизията. Свидетел съм как лъжат и изкривяват събития и факти.

 12. Обективно погледнато, не е работа на медиите да говорят много-много за Дарвин… Не им е работа, разбира се, и да говорят само за Азис, Слави Трифонов и Бойко Борисов…

  Това си е едно от странните (поръчкови) социологически изследвания в България… Какъв е изводът преди 15 септмеври? Сигурно, че учителите не заслужават по-високи заплати. Може би и, че лошите империалисти ни развалиха хубавата (съветска) образователна система.

  А съм сигурен, че и Кольо Колев не знае каква е точната стойност на числото Пи. Както съм почти сигурен, че не знае какво е браузър; както и че няма да направи изследване колко от хората на неговата възраст имат представа какво е това интернет.

  Младите днес знаят по-практични неща от Дарвин и числото Пи… Голяма част от тях наистина са потресаващо неграмотни, което се забелязва с просто око в интернет форумите, но… общество като цяло си е неграмотно, кво да правим.

 13. За пръв път пиша в този форум и съм много приятно изненадана.
  Не от смешния плач разбира се.
  Вярно е, че образователната система от последните 10-15 години все повече ни приближава към идеала на доматена република от АЗИСЛЕНД тип.
  Но не технологиите и в частност Интернет са ни виновни. Нито (само) медиите. Още по-малко Азис.
  Просто никой не си е на място в тази т.нар. „образователна“система. Когато учител намалява оценка по физика на 14 годишен ученик, защото „ти просто не можеш да го знаеш това“ или ученик си говори по мобилния по време на час без дори да се притеснява става дума за сериозен „system err“.

  Въпроса ми е за една двойка думички. Със съдържание. те са: SCHOOLING / DESCHOOLING. Диада, която аз фриволно и (без)отговорно си превеждам като „институционализирано образование“ / „система за мотивирано обучение“
  Е, при нас страшно липсва второто. А то, система, която провокира (само)обучение точно ни трябва, за да бъдат впрегнати технологиите в полза на „неприлично знаещи“ повече от учителите си ученици или в полза на мизеруващи преподаватели!
  Все пак, при нашите географски ширини да знаеш или не, е въпрос на ЛИЧЕН избор. Ако учителите под влияние на същите медии не го избират, как да очакваме учениците да го правят??!

  Ако случайно някой учител чете това, моля да погледне тук:
  *** http://en.wikipedia.org/wiki/Ivan_Illich ***
  Разбира се и всеки, който желае. Нали това е форумът на свободната култура.

  Съжалявам, ако стана дълго… но това е тема, която е болезнена за мен, която се опитвам все още да вярвам в чудеса… по родната земя.

  И накрая, Yovko, без да Ви познавам лично, виртуално Ви поздравявам за този блог!

 14. Заклевам се, абсолютно същото го казах на майка ми. Тя естествено ме отряза с теорията, че въпросните ми връстници гледали само музикалните канали… Както и да е, и аз съм на същото мнение като теб. Колко пъти ни повториха за удължения член на Азис. Даже не съм сигурна, че някога са споменавали Андора…

  Какво точно е значението на конвенционален? ;O

 15. Какво точно е значението на конвенционален

  конвенция, конвенционален – лат. “договореност, споразумение”; условен, обикновен, общоприет

 16. Йов, кратко, но ясно си засегнал няколко теми: за образованието, за медиите, за интернет и още нещо – качеството: на мислене, на работа, на действие. Първите две, толкова важни за обществото, както и за отделният човек, за съжаление у нас са на ниво-пошлост, поради липсата на държавническо отношение към проблемите на обществото, от оторизираните с власт, избрани от нас да ги решават. У нас нещата стават като че ли на принципа на „Криво разбраното“ и постоянното „откриване на топлата вода“. Никой няма право да обвинява подрастващите в липса на интелигентност при положение, че министерството на образованието за 20г не е изработило концепция за образаванието в синхрон с европейското. 20г младите са оставени на самотек. Сами да учат, сами да уреждат валидността на дипломите си по света, а това са неща, които се решават от възрастните. Не знам кой е внушил на медиите, че народа ни е толкова тъп, че се интересува само и единствено от „жълтото“ и че вестниците им се харчат именно по тази причина? Хората ги купуват по навик, от потребността да се информират, да се образоват, е да, ама не.
  За мен интернета отдавна измести вестниците и единственото нещо, което ми липсва е миризмата на печатарското мастило, което така обичам рано сутрин, примесено с миризмата на чаша горещо кафе. Не се сърди, синко, че съм така обстоятелствена, но компютъра в моят живот навлезе едва, когато бях на 55 и е радост, и е щастие, че Ви има Вас младите, от които :):):) уча се. Да,в движение, всеки ден, всеки час и е толкова хубаво, че Ви има, че просто нямам думи да ти обясня. Къде другаде, ако не тук, в нета, в блога ти ще седнем на раздумка :). Имам една скромна молба към теб. Ако не те затруднява там, където използваш специализирана терминология, на английски, за комптърни профани като баба 🙂 да туряш скобки и да пускаш по едно кратко определение, че баба както си хортува, тъй се и учи :):):) Майтапа на страна, от Вас се уча. Да сте живи и здрави!

 17. Ружа, благодаря ти за коментарите! Вярно, че наистина са малко по-дългички, от тези, които получавам обикновено, но пък запълниха част от делничния ми предиобед с настроение. Съжалявам, че говоря на някакъв българоанглийски жаргон. Дълго време се опитвах да не го правя, но усилията с времето ставаха все повече и все по-безсмислени. Живея и работя в такава среда, в която езиците все повече стават като религиите – ненужни… 😉

 18. Йов, благодаря че ме приемаш като твой гост. За словесните водопади-съжелявам 🙂 Трудно е да бъдеш кратък, точен и ясен, когато езика е дълъг, но… човек се учи, докато е жив. Не се притеснявай за българо-английската салата, аз съм още по-зле, защото ползвам и арабски подправки като иншалла /да се надяваме/, хамдулюля /слава на Бога/ и още много други в разговорната реч, особено като се събера с хора, които назнайват арабски и английски, а като прибавиш и руски, и турски – ела да струваш сеир. И в това има очарование, въпреки че чистотата на езика е хубаво нещо. Но тук не сме на литературен конкурс, а общуваме. Твоят начин на мислене, на чупене на рамки, както и стила ти на изказ ми допадат страшно и съм впечатлена дотолкова, че се самопоканих. Благодара ти, че не ме гониш 🙂
  Имахме един приятел турчин, бай Невзат, който знаеше малко английски думи, малко руски, чат пат български. Веднъж пристига на гости, бяхме в Либия и при вида на кучето ни, възкликна: „Почему абсолют коса куйрук келп бърра, бе?“, което в превод означава, „Защо всичката козина от опашката на кучето я няма, бе?“
  няма нужда да ти превеждам, но заради другите, които евентуално ще прочетат
  почему – защо /руски/
  абсолют – абсолютно, в случая всичко /англ./
  коса – коса на български, имаше пред вид козина
  куйрук – опашка на животно /турски/
  келп – куче /арабски/
  бърра – вън /арабски/
  С тоя чичо такъв интерлангвич създадохме, че само аз и той си разбирахме какво си говорим и умирах от смях с него :):)
  Едно нещо разбрах в Либия, в болниците, че когато работиш в международен екип от лекари, сестри и пациенти няма никакво значение колко си подготвен с езика,който ще ползваш, а с медицината. Важното е да разбираш какво трябва да направиш за болния, за да му помогнеш и да не сгафиш, а после като се овладее ситуацията почват майтапите с недостатъчността на влаеенето на езика.
  Имах пред вид англ. съкращения, относно интернет и компютърната терминология, които са ми непознати като съкращения и не се сещам как да си ги преведа на английски, с който нямам проблем, но съм аджамия, да не кажа пълен профан с техниката, в частност компютрите, а ми е интересно и искам да знам. Няма нищо лошо да образоваш профани, които искат да знаят. Обратното е губене на време. Значи си полезен. Благодаря ти. А уж щях да бъда кратка… :):):)

Вашият коментар