Song of the Crooked Dance

Преди малко по-малко от три години – през пролетта на 2005-та – със Сашо Шопов и Калоян се опитвахме да помогнем на Richard Stallman да си намери автентична българска фолклорна музика, която той много харесва. Малко известен факт е, че Free Software Song всъщност е производна творба от българската песен „Сади мома“. Някои нации само заради това биха ползвали повече свободен софуер, но у нас в най-добрия случай най-много някой ден да чуем този факт, преразказан от Росен Петров в „Шоуто на Слави“. Както и да е, за съвсем друго иде реч…

Хрумна ни тогава, че в Дюкян меломан най-вероятно ще намерим нещичко и заведохме Stallman там. Той прослуша доста музика, прерови много плочи и дискове, избра си няколко, но така и не остана съвсем доволен. Повечето бяха обработени и осъвременени версии, които не докосваха нещо сърцето му.

За щастие случихме Досю Амуджев да бъде зад щанда, но въпреки това нито той, нито някой от нас не можа да разбере какво точно търсеше Stallman, защото всичко това, което ние имахме в главите си и бяхме свикнали да възприемаме като автентичен български фолклор, не съвпадаше с неговата представа за това, което беше слушал и търсеше. Досю дори му подари няколко стари плочи, в добавка към покупката. А Stallman разказа, че е имал, но е загубил диск, с българска фолклорна музика, записвана преди 40-те години на миналия век – технически вероятно на едни от първите магнитни ленти или по-вероятно на класическите плочи на 78 оборота – но обеща да се пробва да намери диска отново.

Малко преди Коледа Калоян ми писа, че Stallman му е изпратил въпросния диск с молба да го предадем на Досю от Дюкян меломан. Днес бяхме в музикалното магазинче, но за жалост той вече не работел там. Въпреки това хората от магазина откликнаха на молбата на Калоян да му предадът диска. Ако случайно някой, който чете това познава Досю Амуджев, може да му подскаже да мине през Дюкяна да си вземе диска.

А въпросният диск се нарича Song of the Crooked Dance и представлява уникална компилация на автентичен – направо суров – български фолклор. Записите са правени в периода от 1927 до 1942 година. На всичко отгоре компилацията се продава online от горния адрес, amazon.com и доста други.

Не знам как стои въпроса с авторските права (и по-скоро издателските) върху тези песни, минали са 70 години от записите на част от тях (компилацията е издадена в Америка), но понеже това е фолклор няма начин да няма и други такива записи наоколо, и тук у нас. А те са класическа свободна култура… И може би мястото им е в Интернет, за да са достъпни за хората. А не само в труднодостъпните Златни фондове на Националното радио и телевизия.

Ако не заради друго, поне за да не се налага американец да ни изпраща автентична наша музика от отвъд океана, която тук, обзалагам се не само ние със Сашо и Калоян, но и още много като нас, малко познаваме и сме чували.

7 мнения за “Song of the Crooked Dance”

 1. хех, да, бях забравил това за Фри Софтуер Песента 🙂

  иначе, ще бъде интересно някой да събере музика, която да е с изтекли авторски права и да я качи на jamendo.com нпр 🙂

  (иначе, абсолютно съгласен с последните два абзаца)

 2. jamendo.com е само за авторска музика ако не греша, но все ще се намери къде да стои, стига наистина да е възможно да бъде събрана и това да не е поредния повод на ГДБОП да тероризира Интернет потребители и доставчици… И този някой трябва да е институция най-добре – Министерство на културата например – или поне с тяхно съдействие и подкрепа. Ако там (както и в цялата ни държава) имаше държавници с мислене за бъдещето…

 3. Леле, Йовко, докъде го докарахме хората отвъд океана да ни показват откъде да намерим нашето си културно наследство. Не за пръв път за жалост.

  В Amazon имаше 3 бройки и моментално си поръчах едната…

 4. Както каза Момчил човек може точно за 3 секунди да си изтегли албума, но не в това е проблема. Йовко много добре си акцентирал върху непознаването на собствената ни култура и традиции, и колко много сме изгубили. Дали ще запазим остатъците от една култура която ни е спасила като народ хиляди години зависи само от нас.

 5. С Досю можеш да се свържеш чрез блога на предаването, което сега води http://fmgroovy.blog.bg/.

  Непреминала през допълнителен аранжимет музика има, но наистина много трудно се намира. С надежда за такава преди години отидох в Съюза на композиторите, където поисках да си купя музика от Македония, предложиха ми записи на ансамбъл Пирин. Единственото им достойнство е, че не пеят на литературен език.

Вашият коментар