Стандартизирането на смешната фонетична клавиатура пропадна

След отворена обществена дискусия проведена през изминалата седмица БИС няма да одобри проекта за стандарт БДС 5237:2006, който щеше да превърне в стандарт една недомислица – а именно някаква нова фонетична клавиатурна подредба, с достатъчно разменени символи спрямо тази, с която сме свикнали.

Фондация „Отворени проекти“ се противопостави на тази идея още преди повече от две години. Предварителна реализация на тази клавиатурна подредба се появи вече във Vista под влияние на създателите на пропадналия стандарт, което дано бъде поправено възможно най-скоро за да не се възпитават безполезни умения у неориентираните компютърни потребители.

18 мнения за “Стандартизирането на смешната фонетична клавиатура пропадна”

 1. И аз не съм съгласен да има фонетична клавиатура, трябва също така да се положат усилия младите хора да пишат в Интернет на Български език…

 2. Сашо, не разбирам за какво…

  Верислав, аз също използвам фонетична клавиатура (по исторически навици), но иначе с две ръце бих препоръчвал младите да ползват БДС подредбата. А фонетична клавиатура реално си има – който иска да я ползва, но да се твори изкуствено втора, която няма никакъв смисъл и значение си беше глупаво.

 3. Дали на някого тази нова подредба няма да е по-удобна? Все пак v-ж например е малко странно сътоветствие (с което аз съм свикнал). По отоношение на Vista просто не е трябвало да изключват класическата, а новата не пречи. Времето би показало коя е по-популярна. Аз си пиша с тази класическа от Правец 82 🙂

 4. a.tanas, класическа фонетична клавиатура в Windows не е имало никога… а клавиатурна подредба теоретично всеки може да си направи – даже собствена – в крайна сметка хората имат различни виждания за „удобно“ – стандартизирането обаче е друга бира… особено на такива изсмукани от пръстите (мъртви) вариации…

  И понеже се долавят негативни настроения към Microsoft в по-предните коментари, не че страдам от излишни симпатии към тях, но в този случай нямат особена вина, просто бяха подведени да подкрепят предварително проекта за стандарт. Явно някой от „творците“ на новата фонетика не си е вярвал достатъчно и е разчитал, че след като нещо вече е реализирано в Windows то ще бъде гласувано и за стандарт постфактум и като свършен факт. Е, оказа се, че тази стратегия не винаги работи.

 5. Интересно е, че същите хора (авторски колектив?!) бяха предложили и проекто-стандарт за нова БДС подредба. Чиста проба самореклама. Когато тези хора вдигаха врява отговарях за Mac OS X bg support. Самодоволно мога да заявя, че съм архивирал не един техен мейл в една по-кръгла папка 😉

 6. Aз пък пиша и на БДС и на фонетична подредба и мога да ги превключвам в рамките на едно изречение. Чудно ми е изказването на Verislav защо фонетичната трябва да бъде забранена. На мен тя ми се струва по-бърза.

 7. За мен основният въпрос в момента е само един:

  А сега накъде?

  Ще се опитват да я прокарат пак? Ще постъпят мъдро и ще признаят текущо установената фонетика за стандарт (запазвайки и БДС)?

  Лично аз се надявам много на втория вариант – аз използвам изключително фонетика и съм много доволен от нея, но за сметка на това чувам само добри отзиви за БДС и съм склонен да се съглася, че е много добър стандарт. Също така фактът, че хиляди чиновници са запознати само с БДС е неоспорим, така че според мен запазването на двата стандарта (които за мен са „чиновническият“ и „интернетският“) е най-добрият възможен избор.

 8. Адаш, само ти се струва че е по-бърза.

  Исторически погледнато QUERTY е създадена с цел по-бавно писане (да не засичат първите пишещи машини). А фонетиката е производна на Querty-то, очевидно е че поради различията в езиците няма да е най-бавната подредба, но БДС все пак е оптимизирана за скорост и ергономичност (Ако ползваш повече от един пръст за писане де 😉

  Популярността на фонетиката се дължи предимно на факта че първата клавиатура която се научава е латинската, тоест Querty. След това научаването на фонетиката е еквивалентно на писането на шльоковица.

  Жсе пак иска6 или не схлоковитсата с кирилски бокви е това което определиа модерниа правопис, и никои не може да иа спре.

 9. @Иван
  Извинете моето невежество, но към подредбата по БДС, не трябва ли да се отнася същия аргумент за забавяне скоростта на писане? Все пак този стандарт не е измислен с появата на компютрите, така че възможността за засичане на пишещите машини би трябвало да е била аргумент при проектирането му.

  По принцип бих приветствал възможността да ползвам фонетична клавиатура out of the box в някои операционни системи, които работодателите ми много обичат. Но това което се опитаха да направят си беше за мен чисто безумие. Мерси, ама по-добре сам да се спасявам.

 10. Ще си призная – попаднахна тази статия / мнение случайно. Не се сдържах обаче и искам да коментирам малко гореизложеното мнение.

  Първо приемам за доста неправилно да се нарича фонетичната подредба на клавиатурата „смешна“. Ще ми е интересно да чуя аргументирания отговор за такова определение от автора на статията. Дразнещо и крайно …

  Второ – понеже знам в България как се провежда „обществена дискусия“ и как се взима решение за стандартизиране на каквото и да е искам да кажа, че резултатът от цялото това занимание ми се струва крайно компроментиран.

  Достатъчно е да изтъкна, че от стотиците познати, които имам по изключение съм виждал няколко да пишат на БДС, докато останалите (не бързайте със заключенията, става дума за професионалисти, а не лапета на по 15 години) използват фонетичната клавиатура.

  Въобще много ми е интересно каква би била разумната причина да се учи ново, различно подреждане на клавиатурата, освен съществуващото(било то добро или лошо). Какво става с хората като мен (и всички други които познавам всъщност) които пишат на латиница и кирилица почти по равно? Каква е великата мисъл зад това да се поддържа една остаряла комунистическа система? Впрочем мое лично мнение е че единствената причина да съществува въобще е да бъде различна от „западната“.

  Прочее Виста само отразява това, което масово се иска и използва. Вие специалистите дето мислите стандартите можете да си я ползвате колкото искате БДС. За мен това е мъртъв стандарт, и времето само ще докаже кой е прав и кой крив а не решенията на разни „смешни“ институции и фондации …

 11. Господин Матеев, следващият път преди да атакувате с бутонките напред и да определяте даден текст като дразнещ и краен поне се опитайте да го прочетете целия и да вникнете в предисторията му (за мен продължаваща от около две години). Ако го бяхте направили щяхте да разберете, че авторът защитава фонетичната кирилица именно такава, каквато е и нарича смешни именно необмислените промени в нея – нещо повече – самият автор използва фонетична кирилица откакто се помни, но обикновено в комбинация с допълнителен придружаващ мисловен процес.

 12. Г-н Матеев, смешна подредба е тая, при която няма логика, тоест имаме случайно разхвърляни букви по клавишите. Ето и аргументи:
  БДС не е комунистическа, защото е създадена преди 100 години, а по-късно са правени някои конюнктурни промени – вкарани са знаците э и ы. За БДС съгласните са вдясно, гласните вляво, най-често използваните клавиши са на показалците, по-рядко на средните пръсти, още по-рядко на безименните, а най-рядко използваните се натискат с отскачане встрани. Дори и при клавишите, които се натискат с показалците примерно, в основния ред са концентрирани най-често използваните, на долния и горния ред малко по-рядко срещаните. В куерти, съответно фонетичната няма и помен от такова нещо. Докато аз натискам „т“ с десния показалец и „а“ с левия среден пръст, Вие ще натискате „т“ с показалец с отскачане хем нагоре, хем вдясно, а „а“ с кутрето на лявата ръка. Като се има предвид, че това са най-често срещаните букви в българския език, оставям изводите на Вас сам да си ги направите.
  БДС е правена за пишеща машина, но не когато тия уреди са се появили за пръв път. За латиницата също са правени подобни системи, но не са успели да се наложат така, както у нас БДС. И ако те не могат повече от столетие да се справят с тоя проблем и имат професионални клавиатури – Дворак, и любителски куерти, азерти и пр., ние сме имали късмет да решим тоя проблем отрано. Сега поради незнаене много лесно се отхвърля постигнатото.
  Не знам какво имате предвид под „професионалисти“. Аз познавам професионални машинописки, вкл. световни шампионки и много хора, които пишат на ден по 80 и повече страници. Никой от тях не ползва фонетичната подредба, защото е смешна. Това е все едно да си направя радио от пластелин в домашни условия. Освен това не съм виждал фонетикописец, който да може да пише без да гледа изобщо клавиатурата, а само в текст, от който преписва примерно, и да издържи на достатъчно дълго писане. То си има нормативни изисквания за тази цел – удари за определено време, брой допустими грешки и пр., и всеки може да се пробва.
  „Въобще много ми е интересно каква би била разумната причина да се учи ново, различно подреждане на клавиатурата, освен съществуващото“
  Там е работата – съществува БДС.
  Откак е разработена фонетиката в първите й варианти, всеки що-годе програмист, а сега и непрограмист, може да си направи своя клавиатура. Аз съм си направил такава и съм заменил кирилските букви от БДС с латински като втора подредба. Благодарение на това където ми е „л“, там ми е „l“, където ми е „с“, там ми е „s“, където ми е „ш“, там ми е „sh“. Така че нямам проблеми с една клавиатура да пиша на кирилица и латиница и то достатъчно леко, ергономично и удобно на професионална клавиатура.
  Дали БДС стандартът ще умре не знам, но докато има нужда от хора, които да могат да пишат бързо, той ще съществува. Ще съществува и при хората, които искат до ползват нещо ефективно, а не нещо случайно направено, хаотично и неефективно.
  Интересно е например, че на машинописките в парламента не могат да намерят заместници, защото никой не може да покрие изискванията. Дори и хора, учили-недоучили БДС, цъкащи на фонетик, не могат да издържат на изпитите.
  Не давайте така прибързано и лекомислено оценки. Има литература, изследвания и пр., и хора, които са се занимавали сериозно с това. Вие явно не сте запознат.

 13. Чесно казано се чудя в какъв свят живеем, една шепа народ сме и почти толкова клавиатурни подредби, кава е тая надпревара ами той компютъра е вече измислен, и ние трябва само да се нагодим към него а не да се опитваме да го преоткриваме отново. Според мен трябва само от времето на DOS да останат двете подредби на клавиатурата, кто се добавят само липсващите символи за Евро, и не се сещам сега за другите.Всякакви там обяснения за бъзо писане и каквито и да са обяснения, според мен опират само личното его, да не е твоето а моето, пълна бесмислица.

 14. Смешно е ако вместо „в“ пишеш „ж“. Новата подредба е поне аргументирана (виж тук – http://www.metodii.com/Bulgarian_Motivi.pdf). Съпротивата е единствено от гледна точка на „традиционната“ но и апокрифна фонетична подредба. Хайде да ни е честита около 30-годишнината без БДС за фонетична подредба. Още 10тина години и може и да имаме стандарт. Аз дотогава ще ползвам разширените подредби на Балабанов, защото имат руски букви. Поздрави.

 15. Честито, бай Ставри! И следващия път да се понапънете повечко – не само с аргументацията, ами и в предходната фаза – с мисленето. И с по-малко носталгия по ДС и Русия!

Вашият коментар