С'тинки за Натурата

С'тинки за Натурата

Следващият press-release ми бе изпратен от човек, чието име предпочитам да запазя в тайна, а и със сигурност не го е изпратил само до мен. Иначе съобщението е подписано с имена и телефони дори. Ето всичко в оригинал… Браво на момчетата и момичетата за идеята!

На днешния 19-ти редовен протест за Натура 2000 пред Министерски съвет – този път с мото „С’ТИНКИ ЗА НАТУРАТА” събралите се граждани и представители на медиите събраха над 7 кг. монети, като в левова стойност това бяха 59,30 бг лева, 1,19 евро цента, 1 USA долар, унгарски форинти, турски лири, и стотинки от 1974, излезли от обръщение.

След удържането на близо 10% от събраните пари за банкови такси и превод на това скромно дарение, горепосочената сума бе преведена по сметка на централния бюджет на Р. България към Министерство на финансите.

Това бе символична форма на този пореден граждански протест в подкрепа на приемането на Натура 2000 в пълния й обхват, тъй като миналата седмица страната ни получи официално предупреждение от Европа за неизпълнение на ангажиментите си по еко-мрежата.

Напомняме, че целта на събирането на тази скромна сума бе да започне символична кампания за дарения и събиране на жълти с’тинки от гражданите на България – за каквито се продава уникалната ни природа, нашето „безценно” национално богатство – в помощ на осигуряването на финансовите ресурси, необходими на българското правителство, заради информацията от миналата седмица, че Европейската комисия чрез Европейския съд ще наложи глоба на България в размер на милиони евро еднократно и на 10-ки хиляди евро ежедневно за неизпълнението й по задълженията към договора за присъединяване, а именно – неприемането на цялата предложена мрежа от защитени зони по европейската екологична мрежа Натура 2000.

Въпреки че протестът се организираше за 19-ти път, органите на реда заявиха, че не са запознати с информацията, че граждани се събират редовно всеки четвъртък за протести, за които имат съгласувано уведомление от Столична община и не пожелаха да допуснат гражданите да изразят своята форма на протест пред МС. След намесата на присъстващите журналисти и уверението от протестиращите, че няма да блокират движението и няма да застрашават живота на министрите, гражданите бяха допуснати да упражнят конституционното си право да изразят свободно волята си.

Настоящото дарение от физически лица към сметката на Централния бюджет на Министерство на финансите бе първото по рода си такова за тях до момента, заради което имаше затруднения при превеждането на сумата от 52,30 лв. Искрено благодарим на счетоводния отдел на Министерство на финансите заради оказаното любезно съдействие и подадената информация.

Това е сканирано копие на обмяната на стотинките, а това банковия превод към бюджета.

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България