Миналата година IDC се пробва да прецени какъв обем данни човечеството съхранява в световен мащаб. За 2006-та година обемът според оценката им е бил около 180 Exabyte-а, а прогнозата за 2011-та е десет пъти повече… 1800 Exabyte-а.

Ако някой не знае какво е Exabyte – това е следващия след PB (Petabyte) порядък. След това идват Zettabyte и Yottabyte… Май е време да свикваме с новите обеми и мерни единици ;-)

Написано от Йовко Ламбрев

IT и Интернет експерт, инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.

 1. сто пъти повече?
  1800 = 180 * 10

  Отговор

 2. Да, грешка – десет е правилно – мерси за поправката!

  Отговор

 3. А колко ли от тези екзобайти са реална, уникална и недуплицирана информация?

  На моя комп само около 10 гигабайта е същинска информация – изпратени от мен електронни съобщения, програми писани от мен, снимки от моята сапунерка. Останалите 50 – 60 гигабайта са файлове, дето сигурно ги има размножени на още на хиляди други компютри – ОС и програмни файлове, музика, няколко филма.

  Та от тази гледна точка количеството същинска информация е само някаква малка капка от всички тези екзобайти :)

  ПС: Напоследък взех да попадам на писания в мрежата, че флаш паметите (SSD) щели да направят следващата сторидж революция. Особено след появата на новите бързи и сравнително евтини MLC устройства на Intel. Крайно време е магнитните шайби да споделят съдбата на магнитната лента. Аз съм против всичко дето се върти и свисти в компа (и нарушава моето спокойствие). Дано след време и вентилаторите станат излишни ;)

  Отговор

Ако искате да споделите нещо