Светлините на града

Светлините на града

Прибирайки се в мъглата към София преди малко повече от час реших като забавление да броя каква част от шофьорите бяха включили фаровете си за мъгла – само в мъгливата отсечка, която ме хвана някъде около двадесет минути преди да вляза в града. За жалост въпреки сериозната мъгла процентът на такива коли по магистралата за въпросният интервал от около двадесет минути беше едва около 15%. Любимецът ми бе един Opel, чийто водач беше решил, че габаритните светлини са повече от достатъчни. Редовно виждам подобни икономични решения и по улиците на София.

Аз се движа със запалени къси светлини откакто съм шофьор – преди дори настоящата задължителна мярка за използването им през зимния сезон да е в сила. Чувал съм всякакви легенди – че това нямало смисъл през деня, че автомобилът харчел повече гориво, и какво ли не още. Дори, че харчейки повече гориво, не съм се грижел за околната среда. Истината е, че има ситуации, в които единствено благодарение на някакъв отблясък светлина можеш да прецениш задава ли се някакъв автомобил от някоя затулена пряка и така както не ми се свиди да използвам климатик в колата си, смятам да не пестя от светлини и занапред. А и отказвам да разбера с какво нечия смърт помага на опазването на околната среда?…

Кошмарно непознаване на правилника за движение по пътищата по отношение на светлините, обаче забелязвам ежедневно срещу себе си.

Масово се шофира на габарити (явно за отбиване на номера). Всъщност движението на габарити не е позволено! Габаритни светлини се използват само за обозначаване на СПРЯЛО превозно средство (в комбинация с аварийни светлини евентуално) и то само извън населени места през нощта и при намалена видимост (за справка чл. 134 от ППЗДвП).

Когато автомобилът се движи трябва да са включени къси или дълги светлини (което автоматично включва и габаритите), но няма опция да се движиш на габарити (чл. 133(1) от ППЗДвП). Дългите светлини се изключват ако пред теб се появи автомобил на близко отстояние (правилника казва 50 метра) – примерно си го застигнал или те е изпреварил. Изключват се и ако се разминаваш с насрещен автомобил преди да сте се доближили на по-малко от 150 метра. Не се използват и ако мястото е достатъчно осветено.

При мъгла или намалена видимост благодарение на снеговалеж или дъжд се включват и светлините за мъгла и се спират веднага щом няма нужда от тях за да не заслепяват без нужда. Което означава, че е абсолютно забранено да се използват през деня или при нормална видимост. Очевидно някои много се кефят да карат на халогени (погрешното название на предни допълнителни светлини за мъгла), но те са забранени освен при намалена видимост.

ЗДвП: Чл. 74.(1) ДОПЪЛНИТЕЛНИ светлини за мъгла може да се използват САМО при значително намалена видимост поради мъгла, снеговалеж, дъжд или други подобни условия. Тези светлини не може да се използват самостоятелно.

ППЗДвП: Чл. 138. При движение през нощта и при намалена видимост е забранено използването на светлини, непредвидени в правилника.

Жалко е, че дори ченгетата очевидно не знаят всичко това… А то е част от взаимното ни уважение на пътя…

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България