Светлините на града

Прибирайки се в мъглата към София преди малко повече от час реших като забавление да броя каква част от шофьорите бяха включили фаровете си за мъгла – само в мъгливата отсечка, която ме хвана някъде около двадесет минути преди да вляза в града. За жалост въпреки сериозната мъгла процентът на такива коли по магистралата за въпросният интервал от около двадесет минути беше едва около 15%. Любимецът ми бе един Opel, чийто водач беше решил, че габаритните светлини са повече от достатъчни. Редовно виждам подобни икономични решения и по улиците на София.

Аз се движа със запалени къси светлини откакто съм шофьор – преди дори настоящата задължителна мярка за използването им през зимния сезон да е в сила. Чувал съм всякакви легенди – че това нямало смисъл през деня, че автомобилът харчел повече гориво, и какво ли не още. Дори, че харчейки повече гориво, не съм се грижел за околната среда. Истината е, че има ситуации, в които единствено благодарение на някакъв отблясък светлина можеш да прецениш задава ли се някакъв автомобил от някоя затулена пряка и така както не ми се свиди да използвам климатик в колата си, смятам да не пестя от светлини и занапред. А и отказвам да разбера с какво нечия смърт помага на опазването на околната среда?…

Кошмарно непознаване на правилника за движение по пътищата по отношение на светлините, обаче забелязвам ежедневно срещу себе си.

Масово се шофира на габарити (явно за отбиване на номера). Всъщност движението на габарити не е позволено! Габаритни светлини се използват само за обозначаване на СПРЯЛО превозно средство (в комбинация с аварийни светлини евентуално) и то само извън населени места през нощта и при намалена видимост (за справка чл. 134 от ППЗДвП).

Когато автомобилът се движи трябва да са включени къси или дълги светлини (което автоматично включва и габаритите), но няма опция да се движиш на габарити (чл. 133(1) от ППЗДвП). Дългите светлини се изключват ако пред теб се появи автомобил на близко отстояние (правилника казва 50 метра) – примерно си го застигнал или те е изпреварил. Изключват се и ако се разминаваш с насрещен автомобил преди да сте се доближили на по-малко от 150 метра. Не се използват и ако мястото е достатъчно осветено.

При мъгла или намалена видимост благодарение на снеговалеж или дъжд се включват и светлините за мъгла и се спират веднага щом няма нужда от тях за да не заслепяват без нужда. Което означава, че е абсолютно забранено да се използват през деня или при нормална видимост. Очевидно някои много се кефят да карат на халогени (погрешното название на предни допълнителни светлини за мъгла), но те са забранени освен при намалена видимост.

ЗДвП: Чл. 74.(1) ДОПЪЛНИТЕЛНИ светлини за мъгла може да се използват САМО при значително намалена видимост поради мъгла, снеговалеж, дъжд или други подобни условия. Тези светлини не може да се използват самостоятелно.

ППЗДвП: Чл. 138. При движение през нощта и при намалена видимост е забранено използването на светлини, непредвидени в правилника.

Жалко е, че дори ченгетата очевидно не знаят всичко това… А то е част от взаимното ни уважение на пътя…

17 коментара за “Светлините на града”

 1. За да се разпишеш толкова обстойно по такава банална тема може да има само една причина – имал си „ситуация“. Радвам се, че си се измъкнал ОК и си останал само с „вдъхновението“ да пишеш по темата. Дано всеки път да става така – да си оставаш само с едното вдъхновение за писане.

  В България незнанието е издигнато в култ. Колкото повече „знаеш“, толкова си по-зле и биваш третиран съобразно това. Ако знаеш ППЗДП само губиш, защото имаш [основателна] причина да се ядосваш. Ако не го знаеш – животът е по-добър за теб, защото никой не ти търси отговорност за това – както сам споменаваш, дори полицията не го знаят – те знаят само как да се крият в шубраците зад поредното ограничение от 30 км/ч.

  Мога да пиша още, ама ще вземе някой да реши, че се „изрязвам“ (т.е. попръцквам) в дневника ти. Все пак – важното е, че си жив и здрав, и в състояние да пишеш. Дай Боже все да е така.

 2. Може би няма смисъл от този коментар, защото почти повтаря казаното по-горе, но все пак…

  Ползата от запалени фарове и през деня е очебийна. Запалените фарове насреща „хващат“ окото доста по-отдалеч, дори при ясен слънчев ден. Освен това, когато има в далечината кола на къси светлини в платното за насрещно движение, много лесно се различава дали тя идва насреща ти или всъщност изпреварва някой движещ се в твоето платно. Едно е просто да видиш силуета на кола, а доста по-полезно е да знаеш в каква посока се движи. Да не говорим пък за мрачните дни, през които видимостта е намалена. Тогава направо си е престъпление (не само според закона) да се кара с изключени светлини, но уви има и такива пестеливци…

  Аз също откакто се качих зад волана започнах да карам на къси и през деня. В началото обаче карах ладичка седмичка, а на нея горката при ниски обороти на двигателя (около 1000/min), алтернатора й не зареждаше акумулатора. Това в градски условия означаваше бавно, постепенно изтощаване на акумулатора. След няколко случки с невъзможност да запаля, зарязах този навик и включвах на къси само нощно време и през деня при намалена видимост. Разбира се, извън града си карах на къси при всеки случай.

  Откакто смених ладичката тази пролет пролетта, гледам да карам на къси светлини по всяко време на денонощието, но понеже съм много разсеян, понякога забравям да ги включа. За щастие още не са ме спирали по тоя повод 😉

  В мъгла, пускам само задния фар за мъгла, просто защото предни такива нямам… А и последните са полезни най-вече за водача на съответното возило движещо се в мъгла през нощта. Насрещните ще го виждат със същия успех и ако той е само на къси. За ползата от задните фарове за мъгла не говорим. Проблем е обаче, когато те се използват в ясна нощ, особено в тъмен участък, направо бодат очите на движещия се отзад.

  Когато някой кара срещу мене с включени предни фарове за мъгла дори ако е ясна нощ, в общия случай не ми пречи – щом му е кеф да се прави на интересен, да кара както си знае. Друга мода има, която е много глупава и смешна – да се кара само на предни фарове за мъгла, докато основните светлини са изгасени или най-много на габарити. За карането само на габарити си го казал много добре и аз по-съгласен няма как да съм.

  В крайна сметка не ми е ясно какво пестят хората, които карат с изключени светлини. Ток да е – акумулатора се зарежда от алтернатора при работещ двигатели, значи не е това. (Освен може би при по-старите автомобили, като ладичката, за която споменах, но и там не е чак толкова фатално.) Не знам каква е тая щуротия с по-високия разход , и да има такъв, той ще да е пренебрежимо малък. Остава да са лампи. Да, те ще горят и ще трябва да се сменят по-често, например веднъж годишно една-две. Надали са чак толкова скъпи – какво е тяхната цена в сравнение с цената горивото, което ще купиш за толкова време каране? А в сравнение с цената на живота?

  Та така, не знам дали има много смисъл от този коментар, защото всичкото си си го казал, но темата ми се вижда важна и реших да ти затвърдя позицията. Убеден съм, че карането на къси светлини и в най-ясните дни (особено, но не само, извън града), може да предотврати не една или две катастрофи и да спаси не един или два човешки живота. Дори съм на мнение, че шофьорите трябва да бъдат задължени да карат на къси светлини целогодишно. Както е в Швеция например. Чувал съм, че там колите нямат копче за включване на светлините – палиш и те се включват, независимо дали искаш или не. Последното не знам колко е вярно, не съм бил в Швеция…

 3. Не съм имал ситуация, Дончо – поне не вчера, но не е там работата. Преди година и нещо един идиот – шофьор на камион се движеше по магистралата в тъмното даже без никакви задни светлини. Познай с над 100км/ч кога го видях и колко време имах за реакция. По-лошото беше, че плътно зад мен имаше друга кола (Мишинев) и той съвсем нямаше никакъв шанс да го види – добре, че ме последва сляпо в безумната ми маневра.

 4. Йовко веднъж беше писал по темата с фаровете. Аз също се присъединявам към мнението, че то прави шофирането по-сигурно.

  Една вечер тази есен за малко отървах сблъсък с друг колелоездач, който караше без светлини. Наложи се да набия много силно спирачки, при което не можах да се задържа на седалката и изхвърчах през кормилото напред. Приземих се за щастие невредим на земята.

  При нощно каране из диви местности ползвайте дълги светлини! Миналото лято заради това, че карах на къси не успях да видя стадо глигани, които пресичаха пътя на път за близкия нудистки плаж. Понеже имаха сива козина ги разпознах чак когато практически минавах между тях – нямах никакво време за реакция, за щастие не закачих нито едно. Челни колизии с животни тежащи над 100-200кг могат да бъдат много опасни!

  За София също така бих препоръчал да се кара с подводен радар. Миналата година при преминаване през една „безобидна“ локва счупих джанта. В резултат на такива БГ дупки една миналата година съм дал 600лв. за ремонти по ходовата част. Най-неприятно е, когато след една такава дупка останеш с две криви джанти и две спукани гуми на някакъв забутан междуселски път 🙁

  В София някои от новите подземни гаражи са направени прекалено тесни. В такива гаражи, особено при виражите между нивата следете да не остържите някоя бетонна колона. Виражите на подземния на х-л Родина са осеяни с купчини счупени мигачи и халогени. Ако сте с по-голяма кола по-добре не влизайте там.

  Из Европа има стотици подземни гаражи които са проектирани с престъпна икономичност: подземния на автогарата в Люксембург, където след като си паркирал установяваш, че не можеш да се измъкнеш от колата (освен ако нямаш люк); подземния на операта в Марсилия, където практически няма вентилация – при най-ниските нива все едно си слязъл в ада, главата ти се замайва от насъбраните изгорели газове при пъклена горещина от 40 градуса; подземния гараж на х-л Верери в Кан, където от тавана тече морска вода от близкия залив!!!

 5. @Иван: В Швеция, Дания и Норвегия шофирането със запалени фарове е задължително. Правилото е просто – ако работи двигателя на автомобила, фаровете трябва да светят. Ако не светят и мине полицай, може да имаш проблеми. Няма лято, няма пролет или зима – целогодишно, за целия живот на автомобила.

  Да, лампите им горят понякога. Но една лампа е нищо в сравнение с удобството да знаеш, че ако не виждаш светлини от фарове, с голяма вероятност колата е с изключен двигател (т.е. не се движи).

  @Йовко: Аха, ти започна с фаровете за мъгла. Ами виждат хората, бе, за какво да ти помагат на теб :). Научи се и ти, като тях, да виждаш през мъглата.
  Имал съм почти аналогична случка с камион без работещи задни светлини. На всичкото отгоре в сравнително мъгливо време и идиотът беше в стандартното платно, а не в това за аварирали коли (защото без задни светлини си е авария отвсякъде!). Любимата ми магистрална случка обаче беше, когато се наложи да задминавам комбайн, тръгнал да жъне незнам за къде. Лошото на тези машини е, че са големи, заемат доста повече от едно платно, и се движат много бавно. Затова им е забранено да се движат по магистрала, но познай дали на някой (и особено на българската полЮция) му пука за това.

 6. Това е странно.
  Така и не разбрах защо през деня, когато е около 15 градуса и грее слънце, та чак те заслепява, масово се караше с включени светлини, а сега, когато не виждаш на две крачки, почти никой не е „сетнат“.
  Хъъъм!

 7. Аз ли съм единствения, който смята, че да караш на фарове през деня е същата простотия като тази полицаите да се движат с включени „буркани“ непрекъснато? Не споря за черезвичайни ситуации като намалена видимост, мъгла и т.н. Но ако в един ясен слънчев ден не можеш да видиш цял автомобил, значи с много зле. Трябва да си изядеш книжката и да отидеш да си искаш направление за очен. Освен това имам наблюденията, че човек е склонен да се адаптира към външните дразнители. Първият път когато баща ми видя полицейски буркан зад себе си така се стресна, че за малко да се качи на тротоара. Днес на някой да му прави впечатление? Май не. Ами тогава? Може би ченгетата трябва да почнат периодично да стрелят във въздуха, та да ги забелязваме?? Аналогично след време народа ще почне да не забелязва и коли с включени светлини. Тогава какаво? Ще слагаме мигащата украса от коледната елха по колата ли?

  Иначе идиотите, които карат на фарове и халогени през деня обикновено са перковци, надувки и камикадзета. Включат ли „халогенките“ и те са царете на пътя – ако им се паднеш пред предния капак, побързай да влезеш в канафката, че лошо ти се пише. Преди две години (струва ми се) прибирах приятелско семейство от Сандански. Преди да стигна до Благоевград, в най-големите завои един тъпанар (извинявам се, но да имаш регистрация от Кюстендил, светнати халогенки и да караш ауди общо взето означава че си такъв и че дори не си чувал за закона за движение по пътищата) взе да ме изпреварва точно пред десен завой. Влизайки в завоя явно осъзна, че някой може да го изненада и реши да се прибере в дясно. Е, скочих на спирачките, обрах прахта покрай пътя, изпищя жената… сига толкоз.

  За мен тази разпоредба се нарежда в същата категория в която са закона за авторското право и закона за наборната военна служба – катогария „нарушавай по целесъобразност, ама не се оставяй да те хванат“

  Въпрос за домашно: за какъв дявол в колите има *отделно* копче за включване на фаровете, щом трябва да се включват още с даването на контакт??

 8. Andro, хайде следващият път като ще класифицираш някак си хората като перковци, камикадзета идиоти или тъпанари да го правиш някъде другаде или поне не без конкретен повод или причина!

  Иначе само ще те репликирам, че след въвеждане на мярката за движение със светлини във всички държави се отчита сериозен спад на пътните произшествия. Процента е различен навсякъде, но тенденцията е категорична – спад (без изключения)…

 9. Andro, като го гледам така, ще да е от онеправданите царе-пъдари на пътя. Оплаква се от всеки и от всичко, но предложат ли нещо ново, което евентуално може да помогне, то (новото) веднага се оплюва, като се пренася вода от 0x10 кладенеца, както е в по-горния случай.

  Да, преди основно на фарове през деня караха:

  * мутрите със скъпите коли
  * чужденците, които идват от държави, където това отдавна е практика (и да, Andro, нямам копче за включване на късите светлини в колата, защото те се включват в момента в който завъртя ключа на „контакт“)
  * автомобилите със специален режим на движение

  Поради наличието на първата точка от по-горе, мутрите наистина си мислеха, че като пуснат фаровете и стават императорите на пътя. Сега обаче, когато всички трябва да са на фарове, тези „императори“ загубват поредния отличителен белег, защото всички отдалеч започват да изглеждат като тях. Т.е., малко „императорството“ им ще понамалее.

  Късите светлини трябва да са задължителни. Точка. Дори и заради такива като Andro. И още нещо – полицията трябва да глобява „икономичните шофьори“. Да ги спира и глобява безмилостно, така че да пищят. Защото като пищейки ще служат за пример на останалите!

 10. @Андро: само искам да те попитам как се вижда сива кола на прашен междуселски път, в момента в който слънцето се скрива. Отговора е (не се мъчи да отгатнеш) – само и единствено по фаровете, или когато е на 10 метра от теб. Да, знам че ТИ виждаш по това време.И АЗ виждам, но не виждам ТЕБ. Което е май по-важното.

  @Йовко: съгласен с всичко казано – аз също карам на фарове постоянно, само за фаровете за мъгла не съм съвсем. Да, знам правилника и са ме спирали, че карам с пуснати фарове за мъгла, но съм забелязал, че тъй като са доста по-ниско от късите, по нашите „прекрасни“ пътища това ми дава допълнителна видимост за … дупките. И не, не мисля, че те пречат, поне на мен никога точно тези фарове на която и да е кола не са ми пречили. Виж идиоти, които карат на дълги по магистралата в насрещното ми пречат. Много.

  Твърдо „ЗА“ да направят фаровете задължителни през цялата година. Никой нищо не пести – а разхода на гориво заради тях надали е и 10 литра за цялата година. Всъщност имам съмнения, че е доста по-малко. Надявам се да почнат да се пишат солени глоби за шофиране без пуснати фарове, дано да понамалеят малко стелтовете по пътищата.

 11. А какво ще кажете за чалгата със светодиодите? За много таксиметрови шофьори те са напълно достатъчно, пък и са „шик“ (според тях) 🙂

  @Андро: преди 5 години посред бял слънчев ден пред „Патиланци“ в Младост ме удариха странично. Като слезнах от колата, оня отсреща ми се заизвинява, че не ме бил видял и затова бил тръгнал да прави обратен завой. Да оставим настрана абсурдността на обратниея завой точно пред „Патиланци“, но колата ми беше чисто бяла. Как мислиш, дали щеще да тръгне ако ми светяха фаровете?

  Откакто станаха задължителни късите, съжалявам че не палят със завъртане на ключа, както е в скандинавските страни.

 12. @yovko
  Е, да аз съм поредния идиот, който не вярва някой политик да се е загрижил за него. И м/у другото нали затова коментарите тук се модерират – за да не бъдат класифицирани хората както не трябва? Което означва, че този или последващи мои коментари от това име/адрес/каквото-и-да-е не би трябвало да минат през цедката.

 13. Фаровете са много важно нещо, особено зимата, при мъгла, в дъжд, при всякакви ситуации с намалена видимост! Така че идеята да се кара през зимата на къси светлини, може би не е толкова лоша…

  Мисля, че е важно също така и да се глобява, обаче, и за следните неща:

  1) За каране в насрещното платно на пътя (всеки ден го виждам това на бул. „Петте кьошета“…).
  2) За неспиране пред пешеходна пътека „зебра“, когато има хора на нея или пред нея.
  3) За преминаване на кръстовище на очевидно червен сигнал на светофара (не жълто, не жълто към червено, а чисто ЧЕРВЕНО).
  4) За каране със скорост повече от 40 км/ч по малките улички на София.
  5) За паркиране на кой където му падне – в градинка, на тротоар, непредвиден за целта, etc.

  За съжаление, очевидно КАТ и Пътна полиция са твърде заети и не им се занимава и с глобяване на гореизброените провинения…

  Колкото до светлините, мисля, че е важно и велосипедистите, които не са тип „карам в парка веднъж на 3 седмици по малко“, а използват велосипеда всекидневно за транспорт, и са на пътя, често и нощем, да имат изправни и достатъчно ярки предни и задни светлини (сега има чудесни светодиодни такива, и не са скъпи, а са икономични при това!) – велосипедист или пешеходец, който се намира на пътното платно и няма светлини, е почти равно на самоубиец! Въпреки това, всекидневно виждам такива или се разминавам с тях… Самият аз карам колело целогодишно, но заден мигащ червен LED габарит CATEYE и преден бял LED фар бяха едно от първите неща, които си монтирах на колелото след покупката му 🙂

  Браво, Йовко, че повдигна темата за (без)опасността по пътищата ни!

  Дано се усетим и останалите важни аспекти – карането на червено и в насрещното 😉

 14. Фаровете при условия на намалена видимост са полезни, но в други ситуации могат да причинят сериозни проблеми от заслепяване, още повече както масово се кара с нерегулирани фарове. Я всеки от вас да се замисли кога за последно си е регулирал фаровете, така че да осветяват пътя, а не да светят в очите на другите шофьори ?
  Както и да е – постоянно включените фарове ( DRL – Daytime Running Lights ) не са наше откритие. За първи път се появяват като изискване в скандинавските страни, след това в Канада ( отбележете местоположението на тези страни – там наистина има по-малко светлина през по-голямата част от годината) и след това и в някои щати в USA. Специално за Andro: в такива държави производителите продават коли, със специалени допълнителни крушки или допълнителна верига, която свети постоянно и не можеш да изключиш. Тези светлини НЕ СА къси, а са с намалена мощност, така че да не заслепяват.
  За съжаление тук закона специфицира къси светлини, което до голяма степен увеличава опастностите от използването им ( повече за противниците на DRL и техните мотиви има примерно на този сайт: http://www.lightsout.org/ Някои мотиви са смешни, други мен лично ме накараха да се замисля )

 15. @Пешо:

  Тези светлини НЕ СА къси, а са с намалена мощност, така че да не заслепяват.

  Имам наблюдения как е в Дания.
  Определено светлините са къси. И определено заслепяват. Което те кара да шофираш с по-ниска скорост. Т.е. пак помага за безопасността на движението :).

Вашият коментар