Таблетни размишления

Това е първият текст в моя сайт, написан изцяло с таблет – в случая iPad. От известно време се пробвам доколко мога да работя само с таблет и благодарение на няколко приложения и две cloud-базирани услуги (макар реално и само едната да ми е достатъчна) това се оказва изненадващо лесно и напълно възможно. Единствено психологическата бариера, че имам нужда от пълноценен компютър се оказа трудна за преодоляване – имам предвид за мен и моят mindset. Предполагам, че един нормален потребител, ненатоварен с моят технологичен background и предразсъдъци, би превключил далеч по-непринудено и лесно.

Работата само с таблет, дори ми се струва, по-ползотворна и резултатна, доколкото се улавям, че съм по-концентриран, за разлика от времето прекарвано с пълноценен компютър, понеже там все се изкушавам да върша повече от едно нещо едновременно и едно или друго приложение успява да ме разсейва все някак. За щастие или нещастие iОS вече също е многозадачна платформа, но доколкото екрана е зает от точно едно приложение, някак е по-трудно на тези оставени във фонов режим да привличат толкова брутално вниманието ти, както на истински десктоп, където могат да мигат, мърдат, да си присвояват екрана или какво ли още не.

Типичното ми workflow е базирано на Documents To Go, където чета PDF-и и работя с офис-документи (електронни таблици, презентации или текстове), като приложението е вързано и с две облачни услуги – Dropbox и Google Docs.

Dropbox предоставя пространство за файлове и документи, които могат да бъдат достъпни от всеки браузър или ваш компютър, таблет или смартфон, на който сте инсталирали Dropbox приложение и сте го оторизирали с вашия акаунт. Така можете да държите файлове, които често ви трябват в облака на Dropbox, като десктоп или лаптоп компютрите ви ще се синхронизират при всяка промяна на тези файлове, а когато имате нужда от тях върху таблет, мобилен телефон или друго устройство с ограничен ресурс ще можете да получите копие на нужния ви файл от Мрежата, когато ви потрябва да работите с него.

Dropbox също позволява да споделяте документи с други потребители на облака или дори публично с тези извън него, на които изпратите линк от такъв вид: http://dl.dropbox.com/u/3337263/ZHI_overview_philoxenia.pdf

Имам инсталирани Documents To Go и Dropbox и на телефона и върху таблета си. Двете неща в симбиоза са чудесно решение за мобилен офис. Между другото самото мобилно приложение на Dropbox е и чудесен бърз viewer за някои базови файлови формати като PDF, txt или JPEG.

Реално обаче Google Docs може да е напълно достатъчно за повечето хора, доколкото предоставя базова функционалност на web-офис и пространство за съхранение на файлове. Особено от няколко дни насам, когато Google предоставиха и десктоп-функционалност в мобилното си приложение в web.

В допълнение ползвам MindNode (и в десктоп, и в мобилна версия) понеже стигнах до извода, че най-практичния начин да си водя бележки и записки от разни срещи или представяния е mindmaping-а. За своите презентации ползвам Keynote и след него не искам да чувам за нищо друго. Иначе да – започнах да правя и презентации на клиенти от iPad – изключително удобно (и впечатляващо) е.

Напоследък обичам да пиша в обикновен неформатиран текст – правя го и с десктоп/лаптоп машини, но най-естествено ми идва с таблета. И сега пиша това, ползвайки PlainText за iPad. Единствено поща пиша директно в съответното приложение. Никога не съм харесвал офис-пакетите, където отделяш повече време да се бориш с менютата, интерфейса или форматирането, отколкото да пишеш, а откакто открих OmmWriter и WriteRoom за Mac и PlainText за iOS нищо друго не може да ме спечели. Офис-пакетите останаха на въоръжение само за форматиране като последна фаза (ако изобщо е нужна).

iPad има и чудесното предимство да ми осигури десетина часа работа с едно зареждане, което покрива напълно един работен ден, без да се тревожа за зарядно или електричество. И това все още е недостижимо предизвикателство за повечето днешни лаптопи.

Всъщност ако трябва да съм честен, с iPad мога наистина да свърша почти всичко ако се огранича в амплоато си на sales person, с което съм се натоварил напоследък. И понеже никога не съм бил само чист sales (и няма начин да бъда), естествено е и усещането, че все нещо може да ми залипсва, за което ми трябва истински компютър. Истината е, обаче, че хора, които заемат чисто бизнес позиции и работата им е предимно с документи, електронна поща и интернет, може би занапред изобщо няма да се нуждаят от лаптоп или настолен компютър. Особено ако често са в движение, един обикновен таблет може да се окаже по-разумната платформа за работа. Още повече, че и цената е по-ниска от повечето лаптопи от бизнес клас.

Днес имах удоволствието да пипна на живо и Samsung Galaxy Tab и мога да говоря за него само с възклицания. Може би най-страхотното Android-устройство, което съм виждал досега. Прекрасна играчка. Седемте инча му дават един голям плюс – можеш да го държиш с една разтворена длан, докато четеш или браузваш, но пък по-малкия размер прави писането с него малко по-некомфортно. Е, има и мрън-мрън, разбира се.

Изобщо компютрите не са това, което бяха. Още по-малко пък ще бъдат в бъдещето, което обаче едва ли изненадва някого 🙂

14 мнения за “Таблетни размишления”

 1. Здравейте,

  четейки поста ви и по-специално частта, в която споменавате MindNote, не можах да не направя асоциация с нещо, което ми е грабнало вниманието от няколко месеца и намирам за изключително полезно: http://workflowy.com 🙂

  Исках само да го споделя. 🙂

  Поздрави

 2. Определено нещо, което може да те изкуши пред лаптопа. Но ми е интересно в по-дългосрочен план дали все още ще можеш да разчиташ предимно на iPad-a?

  Нямам таблет, работил съм за кратко с много от вече пуснатите на пазара, но не мисля, че този тип устройства са замислени с идеята да „убият“ РС-тата. Приемам ги повече като за забавление в движение, но… не се знае – развитието на сегмента тепърва предстои 🙂

 3. Това с „убийствата“ са маркетингови (преждевременни) еякулации… но докато миналата година (преди iPad) такъв сегмент на практика не беше дефиниран, сега една година по-късно никой не си задава въпроса има ли нужда от него или не… Определено сегмент има и устройствата си намериха мястото в ръцете на хората. Факт – за по-пасивни дейности (четене, забавления и някой туит) тези играчки са далеч по-подходящи. За по-продуктивни неща като писане, рисуване, чертане, постобработки, програмиране… пак стават донякъде, но с уговорки и според зависи… там класическият компютър е много по-удобен, мощен и т.н. Това обаче произлиза и от текущия PC-центриран модел. В бъдеще обаче такива уж по-скромни устройства (1GHz вече ни е скромно или 16/32GB RAM) зад които стои един или друг application/storage cloud – това напълно различен модел… и той очевидно работи прекрасно още днес – какво остава след още някоя и друга година.

  Таблетите няма да изместят PC-тата, но ще изядът част от пазара им, ще се наместят стабилно в ежедневието ни. Ще стават и по-евтини с времето или ще предлагат повече в тези ценови нива. А PC-тата ще се променят също… MacBook Air е класическия пример – последната му реинкарнация беше промотирана под слогана – какво научихме от iOS…

 4. Ще се опитам да кажа нещо и аз от Samsung Tab-a. Най-много ми липсва фонетична клавиатура. Така, че това е за сега.

 5. за писане на кратки текстове, сърфиране, casual игри, видео и музика таблетите може и да са ок, но за останалото няма как да преборят компютрите. все още

 6. За To Do и аз ползвам Things, лесно, бързо и огранизирано. Освен това синхронизацията с компютър и от там към телефон и пад е много добра 😉

 7. От кога има многозадачност? Доколкото знам, преди нямаше. Да не би да са пуснали някакъв нов фирмуеър? Обмислям вариант да се сдобия с айПад, та за това ми е интересно, мерси.

 8. Сега разучавам моя и си спомних, че бях чела за iPad при теб. Към момента още се опитвам да му намеря приложение 😀 Ако един ден пропиша на него, ще е супер 🙂

Вашият коментар