Телец: Аз мога

Телец: Аз мога

Трябва да изпълниш обещанието си! Знаеш… един намордник за овцата ми… аз съм отговорен за това цвете!

„Малкият принц“, Екзюпери

Стихия: земя
Планета: Венера
Плюсове: постоянен, верен, самостоятелен, мислещ, разумен, стабилен
Минуси: инат, муден, лаком, чревоугодник
Мании: уют и комфорт
Камък:тюркоаз
Любима UNIX команда: /usr/games/fortune

Кога последния път сте били в някоя голяма компания или на фирмено парти в някой ресторант? Забелязахте ли онези спокойни и уверени в себе си хора, които тихо разговаряха, подпирайки някоя колона с гърба си, или пък излъчваха добронамереност по някакъв свой начин, без да се натрапват. Мда, това най-вероятно са били Телците. Те рядко се стараят да изпъкнат с нещо, кротки са (поне в общия случай) и дори при първи контакти с тях всяват някакъв необясним респект.

Всъщност пишейки това, няма как да избягам от себе си и да не представя телците откъм отвътре. В крайна сметка съм 100%-ов Телец и всякакви опити да го скрия рискувам да се провалят и затова, типично по телешки, предпочитам отрано да сваля всички карти на масата. Такива сме си ние телетата – откровени и честни 😉

Та за респекта… Нямам идея наистина, защо се получава така. Веднъж гаджето на един мой приятел, след като ме видяла за първи път, му обяснила как била напълно сигурна, че не съм я харесал или нещо не одобрявам връзката им (сякаш е моя работа това последното). А едно момиче, за което без особени колебания мога да кажа, че навярно е най-добрата ми приятелка към днешна дата, с която споделям доста съкровени тревоги и проблеми, също съвсем скоро ми обясни, как преди да ме опознае, е усещала някаква категорична дистанция и респект, и никога не би предположила що за човек съм от пръв поглед. Сигурно, защото съм почти два метра… Всъщност много Телци признават същото, някои от тях с доста по-скромен ръст. Истината е, че Телецът, колкото и приятелски да е настроен по подразбиране, обикновено рядко го показва недвусмислено. Даже, напротив, обикновено е сдържан, не говори много и нерядко това бива изтълкувано като темерутско поведение.

Не – Телецът не е тежкар – просто, както и за много други неща, той подхожда разумно и обмислено – дори за такова дребно нещо като ежедневната любезност. Телецът цени смисъла на нещата и го търси и в най-малките детайли. Иначе казано – преди да е осъзнал и да е събрал достатъчно впечатления за това кой или какво стои насреща му, той няма база, на която да изгради отношението си. А след като няма – той просто не го прави, а събира данни, обработва ги и временно се държи сдържано, докато си сглоби някаква представа. Разумно решение, нали? В момента, в който този период на опознаване премине, вие ще го почувствате. При първия удобен повод. Телецът всъщност много рядко прави сам първата крачка на сближаване. Навярно вие трябва да го провокирате някак…

Телецът не обича да се натрапва и обикновено е особено внимателен в това си отношение. Не обича и натрапниците. Всъщност всеки Телец си има някакво свое ъгълче, в което обича да си остава насаме с мислите или хобито си, за да релаксира и да подреди нещата в главата си. И тъй като много уважава това си право, той с огромно уважение го делегира и на останалите.

Телецът е рационално животно – колкото и емоционален да е по характер, той никога не игнорира разума си и ако неговият разум и сърце не са в консенсус по някоя тема, за него това е достатъчен сигнал, че нещо не е наред и е в състояние да обмисля и търси решение докато го постигне.

Ако някой слънчев знак от зодиака изобщо знае какво иска от живота си, то това в най-голяма степен важи за Телеца. Той винаги е наясно със себе си – дори ако някой много сериозен проблем или емоционален срив го катурнат временно извън релси – това в никакъв случай не означава, че той е загубил посоката си. Навярно просто малко е спрял, да си поеме въздух. Телецът почти никога не се отказва! Дори и да ви изглежда другояче! Освен, когато нещо наистина няма смисъл. Даже и временно да ви се струва, че той е забравил някоя стара борба или преследвана цел, това наистина е само временно. Ако нещо е важно за един Телец, той някой ден рано или късно, дори и след години, ще го има. Без изключения! Иначе не би било толкова важно. Склонен е да отстъпи няколко битки, ако ще спечели войната. И за него като, че ли времето няма значение.

Телецът не вярва в съдбата – той вярва, че сам я кове. Работлив е, не се плаши да броди в непознати води, въпреки че твърде динамичния живот и промени го уморяват. Като човек, който сам гради света около себе си няма как случайните непредвидени събития да не го дразнят. Телецът е прецизен и адски държи на обещанията си. Няма как да го разочаровате повече от това да не спазите някое дадено му обещание.

Телецът е упорит, а някои разправят че сме грандиозни инати! Не е вярно! Само кофти слухове, моля ви се! 😉 Просто защитаваме нещата, в които намираме смисъл. Компромисите са част от живота, но с някои неща компромиси не бива да се правят. Добре де, не сме много лесни! Ама има толкова много начини да ни омилостивите – с хубава вечеря, целувка, албум с класическа музика или всяко друго нещо, което не можем да откажем. Хубаво вино и стриптийз също вършат работа в определени ситуации, особено в комбинация. Но все пак, не искайте твърде фундаментални компромиси! ;-P

Ако се опитвате да пришпорвате един Телец, за да го накарате да свърши нещо по-бързо или да вземе някое решение с по-малко премисляне, отколкото той счита, че трябва… не искам да ви притеснявам особено, но… не ви очаква нищо хубаво. Предупредени сте! Представете си Телеца като една огромна планина – стабилна е, вечна (почти), внушаваща респект – е колко лесно е да я побутнете малко и тя да заподскача весело. Няма начин! Съобразявайте се – това е нещо, което не може да промените, защото това е същината на телцеизма като житейска философия.

Всъщност нали се сещате за онези симпатяги тореадорите, дето размахват едно червено парцалче под носа на някой разярен бик. Горе-долу си търсите белята по подобен начин. Всъщност Телците сме много кротки и добродушни животинки, докато някой келеш не вземе да се развърти с червения парцал. Рядко ни се случва да избухнем или да загубим самообладание, но като се случи Терминатора, Заличителя и Рамбо в комбинация могат само да се анихилират самосиндикално преди да ги обгорил гнева на Телеца.

Телецът има значимо чувство за справедливост и адски държи на точността и обещанията си. Ако един Телец ви позволява да закъснявате на среща с него или да ви прощава едно и също забравяне повече от трети път, да знаете, че много държи на вас. Телците са в състояние да вземат такси за две преки, само защото, ако не го направят, ще закъснеят с цели 3 минути. Е, затова са склонни да изтраят злия поглед на таксиджията и ще му оставят 100%-ов бакшиш от чувство за вина за малкото разстояние, но ще са на мястото на срещата поне 5 минути по-рано. Обратно – ако един Телец си позволява да закъснява на срещите си с вас, това е повече от признание за доверие и приятелство, но не унивайте ако не ви се случи. В крайна сметка някои Телци просто никога не закъсняват 😉

Телецът е земен знак и като такъв определено е здраво стъпил на земята. Често ни обвиняват, че сме твърде материални. Да, има достатъчно такива телета, но това всъщност не е точно смисълът, който обикновено ние сме свикнали да влагаме. Едни Козирози, или дори Раци, например, са много по-практични от нас. Всъщност Телецът е по-скоро земен. За него е важно да усеща с някое сетиво това, което иска да получи или е получил. Той в никакъв случай не е сребролюбец, просто както и за другите неща е разумен. Дори мечтае разумно – в реални граници. Мечтатели са – дори големи – но не от тези дето се реят в облаците. Обича да купува скъпо, ако е уверен в качествата на това, за което плаща, но не е прахосник, нито стиснат. Просто за него нещата често имат повече от остойностен смисъл. Привързват се към вещите си, особено ако ги натоварят със сантиментален смисъл. Може би единствено Телец е в състояние да даде половин състояние за винилова плоча от 70-те – само, защото е решил, че някоя вечер трябва да прави любов с момичето си точно на тази музика. Това дали е романтично? Не знам… Но със сигурност не е прахосничество – просто за Телеца думата цена има понякога по-различен смисъл от обикновеното остойностяване във финикийски знаци.

Всъщност Телецът бавно гради империи. Не бърза за никъде, както вече споменахме. Любимата му скорост е равномерната. Ако сте се разбързали занякъде, можете да го прескочите или заобиколите – той не смята да мърда повече от нужното. Само, че когато вашите кули от пясък се сринат и се втурнете да почвате отново, той ще има изградено нещо малко, но здраво и истинско. След година-две това ще порасне, и така кротичко и тихо, Телецът може и да ви е подминал, а това което е изградил, обикновено е непоклатимо като него. Нали вече споменахме, че Телецът знае точно накъде отива? Не е за вярване, но идеите и проектите, в които някак си е замесен Телец просто се случват – не винаги лесно, не винаги бързо, но сякаш самото му присъствие кара нещата да станат.

Дано не си помислихте, че Телецът е скучен добитък? Е, навярно има и такива, но иначе мозъкът му щрака доста пъргаво, интересува се от много неща, любител е на изкуствата, рови се в историята и миналото и като цяло е интересна личност, ако не се откажете да си общувате с него още от пръв поглед. Така си е – първоначално наистина е малко странен. Вие се опитвате да се запознаете с него – а той (макар и приветливо) само мълчи и вие се виждате в чудо какво толкова му има, или пък измучава някое „Ъхъ!“ в най-добрия случай. Спокойно – теле имате насреща – едър рогат добитък! Като стопите леда, ще видите, че не е толкова страшно. Даже е приятно, интересно и весело. А и Телците се дават относително лесно – няма да се наложи да побелеете преди да стигнете до душата му.

Телецът носи добро сърце и добронамерените хора лесно стават негови приятели, а той се грижи адски всеотдайно за хората, на които държи. Както си е кротък и тих, може да предизвика опустошителна буря, само защото някой е наранил негов близък приятел.

Телецът е хедонист в червата си – в речниците пише, че това означава любител на удоволствията, а всъщност би трябвало да е просто синоним на Телец. Телецът обожава комфорта и уюта, както вече бе загатнато неотдавна, дали не и защото ги вижда като удоволствия. Поради съвсем същите причини харесва усмихнатите хора, ведрите настроения, опияняващия и продължителен секс (ако може близо до камината или на плажа под лунна светлина), добрата кухня, милите и красиви момичета, пролетните цветя, слънцето, морето и какво ли още не…

Не всички Телци са добри готвачи, но повечето от тях си го мислят. Сигурно е поне едно – чревоугодници са – като подмножество на хедонизма си. Обичат добрата кухня и хубавите вина. Не всички са дебели лакомници, но със сигурност познават по-добре от всеки друг какви ли не естетски хапвания, за които може и даже да не сте чували.

Телецът е интересен, често има много хобита и знае много неща, при това до фундамент (орисия, какво да го правиш) и понеже никога не оставя мозъка си да тиктака на празни обороти, винаги можете да научите нещо ново от него, нещо, което сте пропуснали или пък никога не ви е минавало през ума. Той е наблюдателен и се вглежда в детайлите, които доста хора пропускат – и като факти и като настроения.

Телецът, често е прикрито много дълбоко чувствителен. Рядко ще забележите треперене на ръце или нещо явно видимо, но сърцето му често преживява много дълбоко дребни на пръв поглед проблеми. Ако сте го опознали ще се научите да улавяте, кога е развълнуван – по тембъра на гласа или затварянето в себе си. Ако нараните Телец, той често не си признава – нищо чудно да ви декларира равнодушно, че всичко е наред – навярно, ако е станало случайно, бързо ще го забрави, но само ако не повторите… Тогава ще си спомни и предходния път и дори отново да не каже нищо, ще започне да си колекционира болките. Ако го уловите, ще видите как се умълчава и дистанцира някак, но ако не се усетите навреме, може да го загубите. А при Телеца завинаги, обикновено означава точно това. Често добрината му позволява на околните да се качат на главата му, но ако прекалят и чашата прелее, следва изпръхтяване на разярен бик и нещата със сигурност отиват по-дяволите. Рядкост е Телец да загуби самообладание и ако се случи, то със сигурност има за какво…

В любовта са адски верни и стабилни партньори. Никога няма да ви предадът, но и вие не го правете. Искат само преданост и отдаденост – до край! Или сте техни, или не сте – няма средно положение. Ако сте си харесали девойка Телец, ще трябва да се постараете – упорита е и очаква много от вас. Разправят, че си струвало – аз лично не знам. Но пък съм от другата страна – знам какво очаква мъжът Телец – нежно и усмихнато мило момиче, което цени именно него и безграничната му любов. И го уважава искрено – това е важно за него. Безгранична любов според Телец се печели с преданост. И колкото по-обаятелно ги обсипвате с нежност, толкова повече тя се връща обратно към вас.

Телецът не е точно ревнив, но… не си струва да се експериментира с доверието му. Принципно то е безкрайно и делегирано a priori, но… до първата грешка. Хващат лъжата още във въздуха! И ако нещо се спречкате, не опитвайте да играете номерата с „обратно при мама“ или „за малко при някоя приятелка“. Вие завинаги негова ли сте или само временно… Рискувате всичко! Важи и за обратната комбинация на половете!

Всъщност наистина не сме ревниви, но злите езици разправят, че сме имали чувство за собственост… Само гадове някакви може да разпространяват тези слухове! Ама нали си говорехме за отдаденост… доброволна при това…

Сексуалността на Телец е пряма и естествена – а сексът, разбира се, уютен и комфортен. За тях това си е още едно прекрасно преживяване, на което обичат да се наслаждават пълно и продължително. Не си падат по припряни изпълнения и авантюри за една нощ. Може би тук двата пола Телци се различават в някакъв смисъл – жената Телец понякога може да изглежда като сексуален консуматор и е взискателна към партньора си откъм качество на преживяванията. Мъжът Телец по-скоро търси своето удоволствие в това на партньорката си и дава толкова повече от себе си, колкото по-отдаваща му се е тя. Телецът в това отношение е най-раздаващата се зодия – склонни са дори да пренебрегват собственото си удоволствие.

Жените Телец са привлекателни и земни дами, с особен зрял сексапил. Трудно е да пренебрегнете мнението им и да не забелязвате желанията им. Те имат прекрасна визия какво искат от живота си и ако вие не смятате да потвърдите тези им намерения, нямате много шансове наоколо. Не тръгвайте на среща с момиче Телец, ако не смятате, че можете да си позволите качествени питиета, качествени разговори, на качествени теми. Не, че тя ще ви зареже, ако и поръчате водка Savoy (както навярно би направила величествената Лъвица), но със сигурност е добре за общото ви бъдеще да предпочетете Finlandia, Jim Beam или поне малко Johnny. Тя просто обича хубавите неща, меките завивки, чистите чаршафи, закуската в леглото, декларираното внимание. Не се вързвайте, ако ви твърди обратното! В замяна ще ви отговори с много нежност и ще създава около вас омагьосващ уют.

Майчинските и инстинкти са изключително силни и децата ви много ще обичат понякога строгата си, но много любвеобилна и грижовна майка. Тези жени са в състояние да не мигнат с дни, само защото хлапето има лека температура.

В леглото си не очаквайте да е драматична актриса като Везни или различна като Близнаци. Но все пак това е страстта на Бик! Макар и дама преди това, в леглото може да се превърне в тигрица. Любовта и е пряма, честна и топла. Тя не си играе игрички (или ако го прави няма как да я хванете). Рядко е екстравагантна, облича се практично и удобно, като разчита на сексапила под дрехите, а не на този от тях.

Мъжът Телец е мъж до мозъка на костите си. Не правете грешката да му взимате панталоните. Всичко, което е нужно е да бъдете неговото предано момиче. Лесно е… нали това и искате?

В началото може много време да ви трябва да стоплите, че ви харесва повече от обикновеното. Първите му крачки към вас се характеризират с грациозността на слонче в стъкларски магазин. И то е защото той не е стоплил – не че не знае дали ви харесва – това е лесно за него – но просто не е сигурен дали това е достатъчно. Някои момичета може и в чудо да се видят от някакво негово постоянно присъствие наоколо, което все не се развива наникъде. Спокойно – той събира пара… И като напомпа достатъчно за да подкара влака, елате да видите какво се случва. Не вярвате в чудеса ли? Само защото не сте си имали взимане-даване с точно такова говедо! Когато е наясно, че иска точно вас до себе си, ще го разберете адски недвусмислено. Вниманието, с което ще ви обсипе (ако не му се пречкате) няма равно на нищо подобно, което да ви се е случвало някога. Изненадващи цветя, картички, парашутисти, които падайки към земята изписват името ви, тайни бележки, плюшени мечета, обсипани с рози стълбища, анонимно колетче с абсурдно скъпо бельо, вана с истинско мляко, в което да се потопите като Клеопатра, вечери на свещи с вина, за които не сте и чували, а той познава дори историята им и е организирал нелегален канал през границата, чрез приятели от Португалия, само защото преди 6 месеца сте го целунали за първи път, са само нищожна част от арсенала, впрегнат да завоюва сърцето ви. При това достатъчно често го прави и след като отдавна вече ви е спечелил. Казах ли какво означава завинаги? Няма цена, която да не бъде платена или усилие, което да не бъде направено ако той е решил, че вашата особа си струва. Сигурна ли сте, че сте готова за нещо подобно, защото ако не сте, той ще го долови и няма да ви го каже, но пък ще го почувствате като отдръпване и ако не му подадете ръка, може да си тръгне някой ден, толкова грандиозно тихичко, колкото и разтърсващо е влетял в живота ви. Телецът е джентълмен.

Не забравяйте – той е мислил дълго преди да ви избере и знае прекрасно докъде иска да стигне с вас. Излишно е да го разсейвате с претенции за някакви допълнителни доказателства или колебания. Ще ви потърпи известно време, даже отначало ще му е забавно – той обикновено за никъде не бърза, но не прекалявайте. Понякога е адски търпелив – с години. Но го прави само ако си струва! И не го притискайте – ако нещо го кара да не направи нещо, то обикновено не е защото не се е сетил, а защото навярно има причина. Ако го форсирате, може и да отстъпи временно, но няма да остави нещата така и ще се върне в нулева позиция, ако прецени, че е сбъркал. И не го сваляйте вие! Изчакайте го да се реши! Оставете го поне да си мисли, че той ви е уловил! Има смисъл да ме послушате! И аз все пак съм Телец!

В леглото е внимателен и нежен, очаква от момичето си пълна отдаденост, очаква всеотдайна топлина и нежност за да отговори със същото. Може Рибите да знаят какво е това емоционалност, Раците да знаят какво е да чувстваш истински, но ако има някой, който да ви покаже любовта така, че да я усетите наистина, в този същия, реалния свят, то това е Телеца. Няма друг, който да може да ви разкаже всичко с докосване. Той не може да живее без физически допир. За него има значение как сте се сгушили в обятията му, дали тялото ви откликва на ласките му, дали обвивате крака около неговите, дали усеща дишането ви и дали може да се зарови в косите ви. Излишно е да споменаваме, че нямате особен шанс да спите извън прегръдките му и да се събудите извън тях. Той е земен знак – иска да ви усеща непрекъснато – при него представата „до мен“, „заедно“ или „сливане“ означава буквално точно това и нищо друго. Ще се почувства истински добре, само когато му покажете някак, че сте изцяло негова.

Вижда ви се сложно ли? Не е така – просто му създайте уюта, който очаква, докосвайте го често и нежно, къпете се с него във ваната и го оставете да ви прегръща и носи на ръце. И като веднъж ви завие с мекото одеало на любовта си и ви сгуши в обятията си, няма да ви се мърда оттам. Опасно е! Придобива се зависимост! Завинаги!

Е, понякога малко се инати, но ако притежавате сърцето му, няма начин да не се сетите как да го накарате да направи всичко за вас, стига да не злоупотребявате.

Ааа, такова… и без това вече стана въпрос за тореадорите… близо до ума е – навярно сте се сетили вече, но не е особено лесно предвидимо как би реагирал на ярко червения цвят на бельото ви. Ако искате пробвайте – няма официална статистика по повода – в най-лошия случай да си останете без него (не без Телец, а без бельо). Пък и без това без него ще ви обича повече, дрехите в крайна сметка само затрудяват докосванията…

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България