За техничарския минимализъм

За техничарския минимализъм

Много от фотографите днес не осъзнават колко мощни инструменти държат в ръцете си. Дори най-малките и пренебрегвани с лека ръка любителски цифрови модели напоследък притежават способности, за които дори професионалните фотографи до неотдавна можеха само да бленуват, особено що се отнася до автофокусни системи, детайлност на изображението, богатство и прецизност на цветовете или бързина на работа. Днес можем да експонираме и снимаме в почти пълна тъмнина при това без да е нужно дори да разбираме как работи или се случва всичко.

И вместо да използваме всичко това, което камерата, която държим в ръцете си ни предлага като възможности, често (признавам си, че и аз минах по този път) любителите мечтаят за един или друг апарат или кошница с непосилно скъпи обективи, чиято липса се превръща в оправдание да не отвориш очи за кадрите, които са навсякъде около нас. А най-важният фотографски урок, който всеки начинаещ фотолюбител трябва да научи от самото начало е, че няма добра и лоша светлина за снимки, няма добра и лоша камера или обектив, нито добри или лоши условия за снимане. И че – особено в наши дни – почти винаги можем да направим прилична снимка, ако положим малко усилия да познаваме повече инструментите, които държим в ръцете си и съобразяваме някои, често удивително простички правила и много малко теория на фотографията. Понякога всичко, което е нужно е да си представим как бихме могли да заснемем съответната ситуация по един или друг начин и да изберем предпочитания. Да измислим как можем да използваме моментните светлинни условия, вместо да се борим с тях или да ги изчакваме да се сменят, заедно с отлива на вдъхновението ни. Да се научим да ценим очарованието на сивите зимни дни или дъждовните градски пейзажи. Да видим в една зимна буря или едно заледено утро възможността за уникални кадри, въпреки че изначално това не изглежда като най-добрите условия за създаване на шедьоври.

Затова във фотографския раздел на този сайт ще се появяват публикации с идеи как да снимаме едно и друго нещо от заобикалящия ни свят – често без задълбаване в теорията – просто като побутване, в стил – ето вземи апарата завърти тези две копчета и опитай това. Понякога и по-основни теми, свързани с това защо и как трябва да се снима, как се случва всичко, какво се крие под повърхността и какво трябва да знаем за да постигнем идеите си и да използваме по-широко въображението си. А за вдъхновение отвреме на време ще си припомняме и мисли, идеи и съвети на майстори на фотографското изкуство.

Ще се старая идеите и съветите да бъдат в контекста на съответния сезон или да бъдат повод човек да вземе апарата със себе си при следващата разходка в парка и да опита съответната техника или подход. Ще бъдат представени лесно и в общия случай няма да изискват кой знае какво специално оборудване. Разбира се, няма как да няма такива, които да не изискват специални аксесоари, но ще видим как можем да направим някои неща и с тях и без тях и всеки сам да може да оцени разликата и да реши за себе си – дали това е нещо нужно или не.

Ще правя допускането, че хората, които четат този сайт, разполагат с някаква, макар и непретенциозна камера. Най-добре би било тя да бъде някаква компактна любителска система със сменяема оптика и поне нормален обектив, но не би било проблем да пробвате повечето съвети и ситуации с нисък, среден или висок клас SLR – цифров или филмов, както и дори със „сапунерка“, стига тя да не е пълен автоматик и да можете поне да правите някакви настройки по ваше желание. Иначе казано, ако сте от онези форумни възпитаници, които мислят, че успехът във фотографията непременно е свързан с последния 36-мегапикселов сензор, незнам-си-кой светолосилен обектив или супер-zoom, тези публикации може и да не ви харесат, но пък може да са ви полезни 😉

Моето мнение е, че през последните около 3-4 години в професионалния сегмент не се случва и предлага почти нищо, което да има значение и смисъл за любителя и дори за запаления любител с по-сериозни амбиции, затова много рядко тук ще става въпрос за технически или технологични превъзходства на един или друг сензор или една или друга марка. Нито за актуални модели, особено за надпреварата във високия сегмент. За такива неща ви препоръчвам силно един друг сайт.

И още нещо… понеже филмовата фотография, за добро или лошо, все пак се свързва повече с миналия век, най-често тук ще обсъждаме цифрови фотографски процеси, но ще се старая при всяка възможност да правя паралели, доколкото филмовата фотография възпитаваше различни качества у фотографите, които все още мисля, че имат значение и днес.

P.S. И нещо, което ми подсказаха в twitter – когато човек харесва и обича инструментите си, всичко се получава много по-лесно, затова просто си намерете камерата, с която се разбирате най-добре. Другото е маловажно.

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България