Телевизия от Megalan

Телевизия от Megalan

От малко повече от месец имам възможността да тествам новия продукт на Мегалан – цифрова телевизия. От два дни вече услугата се предлага и за клиенти в две разновидности – основен и разширен пакет от телевизионни канали. Още от самото начало държа да декларирам, че бях тестер (все още не съм си купил услугата) напълно доброволно, без да плащам такси и никой не е очаквал или изисквал от мен да пиша този текст. Правя го обаче с удоволствие, понеже впечатленията ми са повече от отлични, както и досега от всичко друго, носещо марката Мегалан.

Всъщност говорим за IPTV услуга, използваща текущата свързаност на абонатите на Megalan. Това, което се добавя към оборудването вкъщи е един set-top box (STB) и евентуално switch ако вече нямате такъв, което много не го вярвам. Фирмата предоставя оборудването безплатно (за първия телевизор). STB устройството е малко, елегантно, черно кутийче, което на гърба си има ethernet порт за връзка към LAN и набор от аудио и видео изходи, сред които HDMI, S/PDIF, S-video, компонентен, композитен, иначе самото устройство няма никакви контроли и настройки и е изцяло подвластно на отдалечения мениджмънт на Megalan, включително за обновявания на софтуера, интерфейса и т.н. През дистанционното абонатът може да си подрежда каналите по предпочитания, да ги добавя в личния си списък любими канали, да заключва част от тях с PIN за родителски контрол, да избира по кой аудио/видео интерфейс да получава сигнала към телевизора си – аз използвам HDMI – HD1080i, да избира езика на интерфейса (български или английски), прозрачността на графичния OSD интерфейс и горе-долу с това се изчерпва текущата потребителска функционалност.

При добавяне на нови канали те просто се появяват в списъка, а услугата се предлага и с една от най-добрите, удобни и пълни реализации на EPG (електронен справочник за предаванията), които съм виждал. Във всеки един момент от време можете да видите кратко и пълно описание на текущото предаване на почти всеки канал, плюс следващите предавания през деня по график.

За качеството на картината и звука мога само да кажа, че са на нивото на качествен цифров провайдър (кабелен или сателитен) и даже по-добри за много от каналите. Всъщност качеството варира леко между различните канали, но предполагам, че това се дължи на source-сигнала, който Megalan получават за разпространение.

По време на тестовете имаше проби и с HD-канали, които също бяха на ниво и съм очарован от нещо, което винаги ме е дразнило в много подобни услуги или модели STB или DVB приемници… а именно бавното превключване на каналите… превключването на каналите на Мегалан е мигновено, потребителският интерфейс е адски семпъл и бърз – изобщо добра работа – наистина добре направено.

Колекцията от канали е добра, макар да е още непълна – предполагам, че заради преговори с правоносителите… Мегалан обещават поне 100 канала в разширения си пакет, към този момент от време са 83.

Аз всъщност почти не гледам телевизия, но пък искам да имам читав избор и добър букет от канали, когато реша да гледам нещо, заради което се наложи да инвестирам доста пари във висок клас сателитен приемник, качествена антена с добър мотор, прецизен монтаж и настройка… само защото великите ни сателитни DTH провайдери (и двата!) са под всякаква критика… за жалост имам подписан тригодишен договор с единия от тях, който изтича на Коледа, но с това, което видях по време на тестовете и сега с публичния си анонс, Мегалан току-що обезсмислиха инвестицията ми в сателитно оборудване.

Единствените ми притеснения са свързани с това дали Мегалан са си направили правилната математика за две неща – колко напън може да понесе мрежата им и другата с носителите на права за България. Засега обаче имат всички шансове да ги предпочета и за телевизионен доставчик, особено като имам наум безупречния им support, цената на пакета телевизия + интернет, а от онзи ден отпаднаха и ограниченията им в Интернет доставката по брой сесии…

Браво, Мегалан!

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България