The Blue Apple

Няма грешка. Знам, че зелена ябълка звучи някак по-близо до действителността, но в случая иде реч за съвсем истинска синя ябълка.

Когато вчера се прибирах към къщи и през ум не ми минаваше, че днес ще си напазарувам още един компютър за вкъщи, но от един словесен дуел във Фото форум стигнах до apple-bg.com, а там пък попаднах на изгодна обява за един старичък iMac.

Първият ми сблъсък с компютрите бе с един Apple II, а когато преди години първият iMac се появи на бял свят си бях казал, че някой ден ей така за личен кеф и заради прощъпулника, ще си купя и такава машинка. Гърбушкото iMac винаги ме е привличал и заради някаква външна естетика, която новите iMac-ци някак не наследиха. За манията да имам около себе си различни хардуерни платформи (макар и стари) за тестове и проби няма да говоря – тя се подразбира. Калоян сполучливо го нарича хардуерна геронтофилия.

Когато Apple решиха за изоставят PowerPC процесорите заради Intel-ски – пак си казах – май трябва да си намеря някой second hand Mac на прилични пари докато още се намират такива с PowerPC.

Е, речено сторено – цената ми хареса, животинчето също – 15″ iMac G3/500 – писах на човека, че се интересувам и още преди обяд ябълката се озова в багажника на колата. А следобеда дори успях да я разглобя за да сменя диска вътре с по-голям. И затова… синя е ябълката – индигово синя…

Иначе денят не беше предвиден за компютри, не успях да стигна и до WebTech, но пък се запознах и вечерях със Salle, Kaj Arnö и компания. Кай се оказа запален фотограф, който се интересува от портретна фотография. Веселбата беше, че когато насочи към мен своя Canon 20D това, което видя през лещите на своята Sigma 18-50/2.8 бе как аз вадя своя Nikon D70s със Sigma 24-70/2.8 срещу него и възкликна „Охо, класическият дуел Canon срещу Nikon“ 🙂

Във вторник пък ще се запозная и с Vint Cerf, Brian Cute, Fred Baker и останалите от делегацията. Така, че предстоят интересни дни. Хубаво е, че в България вече идват не само рок-звезди, а и Интернет-величия, което всъщност е смисъла на Мрежата, на отворения свят без граници и бариери пред общуването.

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България