The Blue Apple

Няма грешка. Знам, че зелена ябълка звучи някак по-близо до действителността, но в случая иде реч за съвсем истинска синя ябълка.

Когато вчера се прибирах към къщи и през ум не ми минаваше, че днес ще си напазарувам още един компютър за вкъщи, но от един словесен дуел във Фото форум стигнах до apple-bg.com, а там пък попаднах на изгодна обява за един старичък iMac.

Първият ми сблъсък с компютрите бе с един Apple II, а когато преди години първият iMac се появи на бял свят си бях казал, че някой ден ей така за личен кеф и заради прощъпулника, ще си купя и такава машинка. Гърбушкото iMac винаги ме е привличал и заради някаква външна естетика, която новите iMac-ци някак не наследиха. За манията да имам около себе си различни хардуерни платформи (макар и стари) за тестове и проби няма да говоря – тя се подразбира. Калоян сполучливо го нарича хардуерна геронтофилия.

Когато Apple решиха за изоставят PowerPC процесорите заради Intel-ски – пак си казах – май трябва да си намеря някой second hand Mac на прилични пари докато още се намират такива с PowerPC.

Е, речено сторено – цената ми хареса, животинчето също – 15″ iMac G3/500 – писах на човека, че се интересувам и още преди обяд ябълката се озова в багажника на колата. А следобеда дори успях да я разглобя за да сменя диска вътре с по-голям. И затова… синя е ябълката – индигово синя…

Иначе денят не беше предвиден за компютри, не успях да стигна и до WebTech, но пък се запознах и вечерях със Salle, Kaj Arnö и компания. Кай се оказа запален фотограф, който се интересува от портретна фотография. Веселбата беше, че когато насочи към мен своя Canon 20D това, което видя през лещите на своята Sigma 18-50/2.8 бе как аз вадя своя Nikon D70s със Sigma 24-70/2.8 срещу него и възкликна „Охо, класическият дуел Canon срещу Nikon“ 🙂

Във вторник пък ще се запозная и с Vint Cerf, Brian Cute, Fred Baker и останалите от делегацията. Така, че предстоят интересни дни. Хубаво е, че в България вече идват не само рок-звезди, а и Интернет-величия, което всъщност е смисъла на Мрежата, на отворения свят без граници и бариери пред общуването.

4 мнения за “The Blue Apple”

  1. Ще поживеем ще видим… Тя си дойде dual boot с 9.1 и 10.3, пробвах и 10.4, но на новия диск така или иначе вече заделих парче за Linux – не съм смогнал обаче още да я преинсталирам с Fedora 🙂

    Най-впечатляващото е друго, че това е машинка на около 5-6 години и въпреки това последния Mac OS X направо си хвърчи върху нея. Искам да видя Vista-та на Майкрософт как ще върви на машина от 2001-ва година…

  2. Адаш, има ли възможност да направиш една снимка на машинката. Не, че няма откъде да видя други снимки на подобни машини, но след толкова писане за нея, предполагам, че си заслужава загубата на няколко килобайта интернет пространство.

  3. Може… Ама ние така и така имаме много несбъднати уговорки за бира – вземи да ми дойдеш на гости 🙂

Вашият коментар