The Opinionist

Като ученик и тийнейджър, изкушен от света на технологиите, мечтаех някой ден да работя за някоя от големите компании. Няколко години по-късно се случи да бъда част от екипите на Siemens и IBM, като съм отказвал не лошо предложение от Motorola и формално на HP. Работих за клиенти като Coca-Cola (в цели 27 държави), Telekom Austria и ми е по-лесно да изброя българските банки, които не са ми били клиенти, отколкото тези, които са били. Имал съм проекти във всеки един от трите мобилни телекома у нас. Случи се да съм един от хората, които събрахме, инсталирахме и пуснахме българския суперкомпютър, за което някой ден трябва да напиша един адски забавно-смешен пост, но може би ще оставя темата за мемоарите си.

Не съжалявам за всичко това, но след малко повече от десетина години из корпоративния свят на големите гиганти, реших да го напусна и избрах да съм част от малък и фокусиран екип на една много малка технологична компания, която оцелява всеки ден, борейки се със зъби и нокти за съществуването си и правото да случва нещата както трябва. Не е лесно – никак. Но не съжалявам, защото все повече се убеждавам и вярвам, че бъдещето на всеки един от човеците на планетата, и бъдещето на света изобщо, е да преоткрие себе си – чрез малкия и средния бизнес, чрез гъвкавост и лично отношение към всеки клиент, като застава с лице пред ежедневието и проблемите си, като приема бизнеса като партньоство между две страни от първия до последния ден на всеки проект и дори след това. Дори чрез завръщане – към занаятчийството (и в това няма нищо смешно и ретро), към истинските неща, произвеждани качествено, трайно, с любов и внимание… Завръщане към природата и хубавите храни и продукти. Към качественото, изоставяйки ширпотребния трескав свят на fast food, конфекция и безполезен стрес.

Знам, че не казвам нищо ново. Няколко от последните ми текстове споделяха подобни мисли.

Затова с още няколко души решихме да стартираме един проект – сайт-агрегатор, който да събира на едно място публикации за хора, места, услуги и продукти, които са различни. Които произвеждат и творят, борят се и оцеляват, създавайки неща, в които са вложили много усилия, мечти, време и лично отношение. Хора, които са решили, че е по-важно нещата да бъдат направени както трябва.

Текстове, разказани от хора, които също емоционално и напълно пристрастно са ги харесали и ги препоръчват – хора с изявено мнение и позиция. Тези разказвачи ще стават все повече с времето, надяваме се всички, с които днес започваме The Opinionist. Преди броени минути свалихме завесата и пуснахме попътния вятър в платната.

[blockquote]Защото за хубавите начинания и сбъднати усилия трябва да остава по някоя добра дума някъде.[/blockquote]

13 мнения за “The Opinionist”

 1. Много уважавам начинанието ви, знам, че ще го направите страхотно, и се надявам да четем за хора, които се стараят да носят качество в живота ни, въпреки трудностите. Трябва хем да им отдадем признание за усилията, хем да покажем на самите себе си, че още ги има. Успех!

  Защото за хубавите начинания и сбъднати усилия трябва да остава по някоя добра дума някъде.

 2. Харесвам ви Много. Убедена съм, че the Opinionist ще е успешен и полезен проект, точно защото е измислен и поддържан със „сърце“.

 3. И от мен – поздравления и пожелания за успех. Харесва ми идеята за този вид завръщане и обръщане към нас си, към важните неща. Ще го следя редовно този нов проект, май. 🙂

 4. Много добра идея, ще се радвам ако успее да донесе на малките и средни бизнеси достатъчно публичност и реклама.

  Ще имате доста работа със досадни спамъри и може да ви трябва екип от модератори, за да реализирате всичко.

  Още веднъж: Успех!

 5. И от мен пожелание за успех с новия проект! Със сигурност ще го преглеждам редовно (както и другите Ви блогове досега) и отсега знам, че информацията ще ми е от полза 🙂 Хубаво е, когато някой се сеща и за нас, ценителите на „хора, места, услуги и продукти, които са различни“.
  Вероятно и ще се възползвам от опцията да споделя за нещо, което ще представлява интерес за екипа.
  Успех!

 6. Пожелавам ви успехи в новото начиание! 😉
  П.П. Ще си позволя един цитат…

  Хвърчащите хора

  Те не идват от Космоса, те родени са тук,
  но сърцата им просто са по-кристални от звук,
  и виж – ето ги, литват над балкона с пране,
  над калта, над сгурията в двора,
  и добре, че се срещат единици поне
  от рода на хвърчащите хора.

  А ний бутаме някакси, и жени ни ни влекат,
  а ний пием коняка си в битов някакъв кът
  и говорим за глупости, важно вирейки нос
  или с израз на мъдра умора,
  и изобщо, стараем се да не става въпрос
  за рода на хвърчащите хора.

  И е вярно, че те не са от реалния свят.
  Не се срещат на тениса, нямат собствен фиат,
  но защо ли тогава нещо тук ни боли
  щом ги видим да литват в простора –
  да не би да ни спомнят, че и ний сме били
  от рода на хвърчащите хора?

  текст: Валери Петров

 7. Вероятно няма да е лесно. Разбрах, че вече във Facebook е имало искри и напрежение, но винаги по-важни са хората, които виждат смисъл – защото те сбъдват 🙂

  Още веднъж благодаря на всички, за подкрепата и пожеланията! От името на целия текущ екип на новия сайт!

 8. А как това, че „текстовете ви да бъдат много лични, силно субективни и написани по добра воля“ ще помогне на малкия и среден бизнес? 🙂 Може би по-скоро темите трябва да са ориентирани към startup процеса и развитието на бизнеса по принцип…

 9. Ще помогне с това, че още някой ще чуе за едно или друго начинание – а това евентуално е нова публика, потенциални клиенти, популярност. Побутване е. Текущият екип няма нито ресурс, нито капацитет да съветва един или друг бизнес (освен това в сайта ще има и изкуство и всякакви други теми) – самите ние не всички сме предприемачи. Отделно, че у нас – и куцо, и сакато съветва другите как да правят бизнес – дори хора, които никога не са правили 🙂

  Аз лично мисля да споделям свой опит – дори и грешките си – но всеки трябва да си извърви неговото. Много неща са приложими в един или в друг контекст, други не са правилният избор за всеки.

  Иначе аз лично бих приветствал съавтори, които също споделят свой опит или изводи от техен житейски или експертен опит като предприемачи.

Вашият коментар