The Power of Six

Преди няколко часа IBM обяви новата генерация POWER процесор, а именно POWER6 заедно с популярната midrange версия на enterprise UNIX машината IBM System p 570. Разликите с предходния модел, базиран на POWER5+ са че честотите скачат от 1,9-2,3GHz на 3,5-4,7GHz с до 48GB памет на ядро или общо до 768GB в цялата машина, в която могат да съжителстват заедно 16 ядра. Производителността на модела нараства с 66-68% съгласно публикувани тестове. Новата машина се поддържа от операционните системи AIX 5L (V5.2 и следващи), както и enterprise Linux дистрибуциите на Red Hat (RHEL 4 U5 или по-нови) и SUSE Linux (SLES 10 SP1 и по-нови) с пълна бинарна съвместимост на приложенията работещи върху AIX или Linux. Машината е в съзвучие и с on demand концепцията на IBM. Позволява да бъде използвана като перфектно средство за виртуализация и динамично преразпределение на ресурси, консолидация на сървъри и гъвкаво логическо паралелизиране, включително micro-partitioning, Virtual I/O server и др. Появата на POWER6 и в другите модели UNIX-сървъри на IBM ще се случва с течение на времето.

Иначе POWER6 е повече от нова генерация процесор – той е в основата на стратегията eCLipz за обща хардуерна платформа за трите enterprise сървърни UNIX фамилии на компанията ipz (т.е. iSeries, pSeries и zSeries).

Та, така… новият звяр е на пазара. Ето и едно забавно флашче за IBM System p концепциите тук.

8 мнения за “The Power of Six”

  1. За мое огромно съжаление стана така, че Apple минаха на процесори от Intel, докато (и тук точно е иронията) MS избраха PowerPC за мега проекта си xbox. Хубаво е, че поне IBM продължават да бутат и тази процесорна линия напред, кой знае, някой ден може пак да работя на компютър с не-интелска архитектура.

  2. За IBM POWER-платформата е фундамент за твърде много неща – според мен няма опция да бъде изоставена – особено с този фокус върху enterprise пазара. Иначе PowerPC-то е малко по-друга тема…

  3. Идея имам, разбира се 🙂 Но подобен сървър може да варира в широки граници в зависимост от това в каква конфигурация е. Ако внимателно прочетете горния линк за модел 570 там пише, че може да бъде с няколко различни честоти на процесорите, с различно количество памет, с различен брой процесори, дискове и много други опционални неща. Ако изпратите запитване за оферта с приблизителна конфигурация до IBM България или бизнес-партньорите на компанията, моите колеги с удоволствие ще ви подготвят оферта с точната цена на конкретната конфигурация.

  4. Пиша, защото този пост малко ме пообърка :). Тези дни прочетох книгата на бившия CEO на IBM Лу Герстнер „Кой казва, че слоновете не могат да танцуват?“. Там останах с впечатлението че системи като System/360 са нещо на което IBM вече не дават приоритет. Явно ще трябва да чета по нови неща. Ако знаеш някоя подобна (по нова може би) книга ще съм благодарен ако препоръчаш.

Вашият коментар