Tor - шапка-невидимка

Tor - шапка-невидимка

Пейо е публикувал в блога си част от основният текст на сайта на проекта Tor, представляващ въвеждащо запознаване за неспециалисти. Текстът е съвсем пресен превод на български от официалната документация, който направи Ани. В най-кратко резюме Tor представлява технологично софтуерно средство, чрез което можете да останете анонимен в Интернет за определени услуги и при определени условия. Tor е начин да затрудните и попречите да бъдат събирани трафични данни за вас от вашите доставчици на услуги, да прикриете сайтовете които посещавате и още няколко неща. При това използването на Tor е напълно законно и съществуването му се подкрепя от редица организации, защитаващи гражданските права online, свободата и правото на анонимност в мрежата. Tor е вид технологична противоотрова, в отговор на все по-наглия политически и законодателен натиск за ограничаване на Интернет.

Tor е софтуер с отворен код и работи чрез мрежа от временни тунели, която по случаен път препредава данните обменяни между вашия компютър и например сайт, който разглеждате в момента. Мрежата е разпръсната, динамична и анонимна и никоя междинна точка в нея не знае нищо повече от това от коя предна междинна точка идва информацията и към коя друга междинна точка да я предаде, но не и крайната или началната дестинация. Трафикът между възлите е криптиран. И всеки изграден от случайни междинни точки път може да се използва само от серия заявки за определено време, след което за последващите се изгражда нова случайна верига. Тази техника има разбира се, технически ограничения, но реално може да се ползва за всяка мрежова услуга, която може да ползва SOCKS.

Повече можете да прочетете в частта от превода на оригиналната документация на Tor, публикуван при Пейо. Ще последват и инструкции как да използвате Tor за различни операционни системи. А ако английският не ви затруднява първоизточникът е сайтът на Tor. Всичко публикувано там, съответно и българският превод е под условията на Creative Commons Attribution, позволяващ свободното разпространение и ще бъде чудесно ако го популяризирате.

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България