Тъпи номера

В много блогове и online-медии започнаха да се появяват провокативни коментари, подписвани (уж!) с имената на популярни блогъри, призоваващи към насилие на днешния протест. Други пък са анонимни и съдържат заплахи за физическа саморазправа с блогъри. Елементарните проверки показват, че това засега са по-скоро глупав начин за забавление от идиоти, но не бива да се изключват и другите опции. Очеизвадно е, че стила и думите на един блогър са градени с години и той принципно не би подстрекавал към нещо, срещу което е против дълбоко в душата си. Провокациите са тъпи и елементарни за нивото на интелигентност на всеки средностатистически блогър. Обикновено тъпчовците дори не се подписват с реалните email-адреси на блогърите, които се опитват да имитират, когато попълват формулярите за коментар, което съвсем прави работата съшита с бели конци, но внимавайте какво се появява в коментарите ви. При проверка на IP адресите също си личи, че те не идват от вярната посока, но бъдете бдителни и по-добре не ги пускайте за публикация.

Без значение дали това са реални провокации или тъпи забавления на идиотчета възможно е днес, по време на протеста, също да има провокации при това offline. Пазете се и не влизайте в никакъв конфликт с никого! Всеки провокатор моментално да се посочва на полицията!

Валери и Пейо също вече писаха за това…

Не исках да пиша и аз за случая с убийството в Несебър, извършено пред безучастния поглед на полицай, защото черните краски вече ми идват в повече, но това е само още един повод да се твърди, че в тази държава всичко идиотско и ненормално е възможно… И се възприема тихо и спокойно… Дори в коментарите в Дневник, забелязах поздравление за убиеца?! WTF?!

Затова ще се видим в 19 ч. пред НДК – за да имаме природа и да говорим свободно

8 мнения за “Тъпи номера”

 1. В блога на Делян Делчев забелязвам откровени провокации, несвързани с насилие, просто агресивна глупост и нелепи опити да се дискредитира писаното от Делян. В моя форум също се появиха няколко подобни коментара. Може би е хубаво да се систематизират ip адресите, от които се пише това. Не искам да виждам сенки навсякъде, параноята е една от целите на тоталитарното мислене, но ми е странно нормални хора с човешки светоглед да пишат тенденциозно подобни неща….

 2. То ясно, че ченгетата ги пускат тия „призиви“. Защото средностатистическият лумпен не чете блогове.

 3. Милко, обикновено подобни идиотщини са моментни и кратки явления и не си струва усилията, ако намирише на нещо сериозно ще помислим…

  Божо, никога нищо не е ясно – средностатистически лумпени всякакви, а Интернет е евтино забавление за всякакви хора дето скучаят без работа…

 4. ––BEGIN PGP SIGNED MESSAGE––
  Hash: SHA1

  Срещу кражбите на online идентичност има едно възможно решение и то се
  казва цифров подпис.

  Подписването, както и самата проверка на подписа може да се
  автоматизира, а не да става ръчно както го правя аз сега. Едно примерно
  изпъление:

  * Browser plugin, където при въвеждането на текст в textarea поле
  потребителят има възможност да отвори прозорец, където да си въведе
  паролата за отключването на подписа. След това plugin-а извиква GPG с
  нужните аргументи, а подписаният текст се изпраща с HTTP POST заявката
  до блога.

  * WordPerfect plugin, който разпознава подписани коментари. След това
  прави автоматична проверка на подписа и изписва съответната иконка
  (валиден/невалиден) до коментара. До коментара може да се изписва и линк
  аз изтеглянето на пълния текст (коментар + подпис), така че посетителите
  да могат да правят и собствени проверки.

  Не съм се разисквал повече този въпрос и не изключвам да има създадени
  такива plugins.
  ––BEGIN PGP SIGNATURE––
  Version: GnuPG v1.4.6 (GNU/Linux)

  iD8DBQFGoKnWTVrVaayaXGwRAst9AKDMC+6dcrshEb+oehSbHe4YONrqQgCcC/Tm
  0FGeHy8/mr12Rc4VaxeNSM4=
  =rnMO
  ––END PGP SIGNATURE––

 5. Знам Владо, мислил съм за това… Ама в крайна сметка става въпрос за коментарче в разни блогове, да му се не види. Нужно ли е всичко това, само защото искам да се израдвам на Пейо, че е маймуна, в неговия блог – той си е маймуна и без PGP 😉

  Проблемът е, че разни силови структури си правят разни изводи по неподписани твърдения.

  Принципно на какво основание ми вярваш, че този блог го списвам точно аз 🙂

 6. Как се повтаря историята!

  Днес гледах документален филм за мирния, ненасилствен протест. Пример беше даден със стачните действия на „Солидарност“ през 80-те години. Тогава стачния комитет (начело с Лех Валенса) съзнателно остава в заводите за да избегне провокации (и сблъсаци) с армията. Интересното беше, че внедрените агенти на партията измежду стачкуващите неколкократно са призовавали останалите стачници да излязат на улицата, а не да стоят в заводите. Ето 20 години по-късно, провокацията и милиционерските методи се пренасят в Интернет пространството.

Вашият коментар