В много блогове и online-медии започнаха да се появяват провокативни коментари, подписвани (уж!) с имената на популярни блогъри, призоваващи към насилие на днешния протест. Други пък са анонимни и съдържат заплахи за физическа саморазправа с блогъри. Елементарните проверки показват, че това засега са по-скоро глупав начин за забавление от идиоти, но не бива да се изключват и другите опции. Очеизвадно е, че стила и думите на един блогър са градени с години и той принципно не би подстрекавал към нещо, срещу което е против дълбоко в душата си. Провокациите са тъпи и елементарни за нивото на интелигентност на всеки средностатистически блогър. Обикновено тъпчовците дори не се подписват с реалните email-адреси на блогърите, които се опитват да имитират, когато попълват формулярите за коментар, което съвсем прави работата съшита с бели конци, но внимавайте какво се появява в коментарите ви. При проверка на IP адресите също си личи, че те не идват от вярната посока, но бъдете бдителни и по-добре не ги пускайте за публикация.

Без значение дали това са реални провокации или тъпи забавления на идиотчета възможно е днес, по време на протеста, също да има провокации при това offline. Пазете се и не влизайте в никакъв конфликт с никого! Всеки провокатор моментално да се посочва на полицията!

Валери и Пейо също вече писаха за това…

Не исках да пиша и аз за случая с убийството в Несебър, извършено пред безучастния поглед на полицай, защото черните краски вече ми идват в повече, но това е само още един повод да се твърди, че в тази държава всичко идиотско и ненормално е възможно… И се възприема тихо и спокойно… Дори в коментарите в Дневник, забелязах поздравление за убиеца?! WTF?!

Затова ще се видим в 19 ч. пред НДК – за да имаме природа и да говорим свободно

Написано от Йовко Ламбрев

IT и Интернет експерт, инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.

 1. Кои блогове са станали жертва на тая „диверсия“?

  Отговор

 2. Е, няма как да разполагам с обобщена информация, но да кажем… достатъчно…

  Отговор

 3. В блога на Делян Делчев забелязвам откровени провокации, несвързани с насилие, просто агресивна глупост и нелепи опити да се дискредитира писаното от Делян. В моя форум също се появиха няколко подобни коментара. Може би е хубаво да се систематизират ip адресите, от които се пише това. Не искам да виждам сенки навсякъде, параноята е една от целите на тоталитарното мислене, но ми е странно нормални хора с човешки светоглед да пишат тенденциозно подобни неща….

  Отговор

 4. То ясно, че ченгетата ги пускат тия „призиви“. Защото средностатистическият лумпен не чете блогове.

  Отговор

 5. Милко, обикновено подобни идиотщини са моментни и кратки явления и не си струва усилията, ако намирише на нещо сериозно ще помислим…

  Божо, никога нищо не е ясно – средностатистически лумпени всякакви, а Интернет е евтино забавление за всякакви хора дето скучаят без работа…

  Отговор

 6. ––BEGIN PGP SIGNED MESSAGE––
  Hash: SHA1

  Срещу кражбите на online идентичност има едно възможно решение и то се
  казва цифров подпис.

  Подписването, както и самата проверка на подписа може да се
  автоматизира, а не да става ръчно както го правя аз сега. Едно примерно
  изпъление:

  * Browser plugin, където при въвеждането на текст в textarea поле
  потребителят има възможност да отвори прозорец, където да си въведе
  паролата за отключването на подписа. След това plugin-а извиква GPG с
  нужните аргументи, а подписаният текст се изпраща с HTTP POST заявката
  до блога.

  * WordPerfect plugin, който разпознава подписани коментари. След това
  прави автоматична проверка на подписа и изписва съответната иконка
  (валиден/невалиден) до коментара. До коментара може да се изписва и линк
  аз изтеглянето на пълния текст (коментар + подпис), така че посетителите
  да могат да правят и собствени проверки.

  Не съм се разисквал повече този въпрос и не изключвам да има създадени
  такива plugins.
  ––BEGIN PGP SIGNATURE––
  Version: GnuPG v1.4.6 (GNU/Linux)

  iD8DBQFGoKnWTVrVaayaXGwRAst9AKDMC+6dcrshEb+oehSbHe4YONrqQgCcC/Tm
  0FGeHy8/mr12Rc4VaxeNSM4=
  =rnMO
  ––END PGP SIGNATURE––

  Отговор

 7. Знам Владо, мислил съм за това… Ама в крайна сметка става въпрос за коментарче в разни блогове, да му се не види. Нужно ли е всичко това, само защото искам да се израдвам на Пейо, че е маймуна, в неговия блог – той си е маймуна и без PGP ;-)

  Проблемът е, че разни силови структури си правят разни изводи по неподписани твърдения.

  Принципно на какво основание ми вярваш, че този блог го списвам точно аз :-)

  Отговор

 8. Как се повтаря историята!

  Днес гледах документален филм за мирния, ненасилствен протест. Пример беше даден със стачните действия на „Солидарност“ през 80-те години. Тогава стачния комитет (начело с Лех Валенса) съзнателно остава в заводите за да избегне провокации (и сблъсаци) с армията. Интересното беше, че внедрените агенти на партията измежду стачкуващите неколкократно са призовавали останалите стачници да излязат на улицата, а не да стоят в заводите. Ето 20 години по-късно, провокацията и милиционерските методи се пренасят в Интернет пространството.

  Отговор

Ако искате да споделите нещо