Една новина от отминалия петък, която виждам днес, защото си направих още един уикенд без Интернет, но която заслужава специално внимание.

Данаил Трайчев, преподавател от Лом, е направил диск-колекция свободен софтуер, който има за цел да съдържа свободна алтернатива на всяка комерсиална програма използвана в училищата. Дискът е за Windows операционна система, но именно това е неговата цел – да провокира учениците да направят стъпката към свободата. Нещо, за което Министерство на образованието и науката не намира време и средства вече години наред. Нито пък да проумее няколко прости истини. Ето ни поредното доказателство, че силата на обикновените хора е по-значима от тази на администрацията.

Адресът на „Учи свободен“ е http://cd.svoboden.net/.

Разпространявайте този диск, направете негови копия и ги подарете на ваши познати ученици. Вижте как можете да помогнете на проекта. И браво на Данаил!

Написано от Йовко Ламбрев

IT и Интернет експерт, инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.

Ако искате да споделите нещо