Указатели на свобода

Default featured image
ИТ и интернет експерт, инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Основател на OpenFest, съосновател на Trakia.Tech, няколко технологични компании и сайта за независима журналистика „Тоест“. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.

Вашият коментар

Коментирате като гост.

 1. Здравей Йовко,

  Дистанцирайки се от песимистичното си изказване в една друга тема – което все още поддържам с мрачната част от съзнанието си, докато с другата се надявам то да не се сбъдне – бих искал лично да те поздравя за написването на тази тема. Много добре, точно и ясно си изнесал фактите и си анализирал отношението на хората към въпросите свързани с интелектуалната собственост като цяло. Като гейм дизайнер, част от проектите на който ще се появят безплатно под CC лиценз в бъдеще и ще разчитат на популяризиране и развитие от самите потребители, аз сериозно приемам въпроса за лицензирането на своите продукти. Ползата от свободният обмен на съдържание, идеи и съдържание далеч надвишава насаждания страх, че всеки потребител, докопал се до твоя продукт, автоматично се превръща в крадец на нечии въображаеми приходи.

  И все пак, много може да се направи по въпроса преди статии като тази да бъдат възприети от необразованите потребители. На първо място, не можем да очакваме от обикновеният музикант, художник и т.н. да разбере CC ако е написан суховато на английски език. Имаме нужда от превод на Creative Commons на български език с необходимото съобразяване с ЗАвП. Имаме нужда всички пропагандни материали от сайта – например четиристраничния комикс – да бъдат преведени на български и отпечатани евтино и разпространени до заинтересувани лица. Имаме нужда от български Creative Commons сайт, на който да покажем на хората основните източници на свободни материали – специалната търсачка на Yahoo, CC отдела на Flickr и т.н. Едва когато е свършена тази работа можем сериозно да очакваме, че българският творец има шанс да осъзнае идеите на свободния лиценз.

  Мисля също така, че в България трябва да се създаде един сайт, блог или портал, който да информира, дискутира и да представя действителността на интелектуалния сегмент в съвременната икономика. Не самоцелна пропаганда на един или друг лиценз или вид авторска собственост, а ясно представяне на фактите така, че посетителите и преитежатели на права да си изградят правилата представа за това какво могат да сторят за ясното и точно разграничаване на предоставените от тях права и ползата от свободната култура като цяло. Това е дори по-добър подход, защото той ще изкорени невежеството на творците към техните произведения, а оттам – изборът е техен.

  Ще копирам тази статия на сайта си в отделна тема и ще я поставя в отделна секция посветена на интересни теми от други автори.

 2. Благодаря за връзките. Бях дочук за работа по превод на лиценза, но нямах конкретна връзка която да подкрепи това. Предполагам ще го включа като допълнение утре към материала на блога ми.

 3. Йовко, може ли да промениш „ако не е уговорено друго“ от курсив на удебелен? Според мен е изключително важно дори временно преминаващи автори да им се набие това в очи.

  А за съжаление курсивът само бегло се откроява, и не хваща веднага окото при прелистване. А е наистина важно!

  Rayner, ЗАвП няма, има ЗАПСП или казано още Закон за авторското право и сродните му права.

Read Next

Sliding Sidebar

Архиви

Бюлетин

Получавайте новите публикации всяка събота сутрин по електронна поща: