Важни дреболии

Важни дреболии

През отминаващата седмица се случиха няколко важни неща, за които не смогнах да пиша. Из блогосферата и някои медии се появиха бележки за тях, но все пак най-малко за да си ги отбележа за своите си хроники ще ги спомена и при мен, а и допълнителен акцент върху тях никога не е излишен…


В ЕС доставчиците на интернет свързаност и услуги не са длъжни да разкриват самоличността или лични данни на потребителите си, заподозрени в споделяне на музика или друго съдържание. Доставчиците нямат задължение да се правят на следователи, да преценяват кое съдържание е незаконно и кое не е – нито носят отговорност за обмен на такова през тяхната инфраструктура. Становище на съда. Точка.

Ние сме в ЕС макар и да не личи много. Но у нас обаче е в сила механизма – ние ще ти конфискуваме сървърите, пък ти след това доказвай, че си невинен. И доставчиците се навеждат… Размишлявам над това до края на годината да преместя всичките си web-проекти зад граница…


Някой изпусна словосъчетанието „елитни блогъри“ преди известно време, а тази седмица то вече пълзи навсякъде. Елитни блогъри няма! Стига глупости! Точка.


За Националната агенция по сигурност нещо вече съвсем не се говори. Не че не гледам подобна идея с цялата ми вродена подозрителност, но все пак това е някакъв шанс за отслабване на властта на Регента.

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България