Virginia Goodbye

Virginia Goodbye

Тази сутрин, при опит да обновя едно от приложенията на iPad-а си, AppStore ми поиска да се съглася с нови промени в правилата на ползване, които дори прегледани „на вентилатор“ можеха да означават само едно – iTunes вече е достъпен и за България. Също и книжарницата на Apple iBookstore, макар достъпните заглавия да не са особено много все още. Всъщност, още няма официален анонс, възможно е Apple още да работят по въпроса.

Когато преди малко повече от година писах това, се надявах, че ще се случи скоро. И ето, вече е факт – най-големият електронен музикален магазин, точно преди официално да стартира с „облачната“ си функционалност (от 4-ти октомври) вече ще работи и за България. Какво означава това? Ами с едно щракване любимият албум на любимата група ще бъде в личната ми библиотека. Цените са различни – зависи колко нов или популярен е албума. Но аз вече направих първата си покупка за 7 евро. Същият албум, преиздаден от Вирджиния рекърдс, струва 30лв в Orange или повече от два пъти повече.

Ценна е възможността да си купиш само отделно парче, в случай че целият албум не те кефи. А още по-ценното е, че всичко, което съм си купил ще бъде достъпно не само на iPad-а ми, но и на другите мои компютри и устройства, асоциирани с моят iTunes акаунт. И моята музика ще бъде някъде там в „облака“, без дори да е нужно да се грижа за нея, да се заривам с кутийки на всевъзможни носители.

Всъщност, нали се досещате кога повече някога ще си купя някакъв носител? НИ-КО-ГА!

Разбира се, че перверзно удоволствие ми доставя да поздравя лично всички местни посредници, издатели и прочие, които издевателстваха през последните години на гърба на феновете, наричайки ги пирати. И паразитираха на гърба на авторите, които представляваха, насъсквайки ги срещу собствените им фенове. Още малко ще се правят, че издават някого и, че той без тях е загубен. Дано да е наистина за кратко, преди да им дръпнат и това килимче.

Специални поздрави за Саня Армутлиева, Заки Соколов, BSA и подобните им, които заради личния си бизнес си позволяваха да хлепат цялата ни държава, създавайки и имидж на „пиратска“, с изсмукани незнайно откъде цифри за интелектуалното пиратство у нас, с интервюта, хленч и отчаяни кампании…

Времето ви догони и подмина като малка гара, а бъдещето няма никаква нужда от вас!

Това парче мисля, че е много подходящо 🙂

P.S. От няколко дни за България са достъпни и SD и HD филми през iTunes (за купуване и под наем). [28.10.2011]

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България