Virginia Goodbye

Тази сутрин, при опит да обновя едно от приложенията на iPad-а си, AppStore ми поиска да се съглася с нови промени в правилата на ползване, които дори прегледани „на вентилатор“ можеха да означават само едно – iTunes вече е достъпен и за България. Също и книжарницата на Apple iBookstore, макар достъпните заглавия да не са особено много все още. Всъщност, още няма официален анонс, възможно е Apple още да работят по въпроса.

Когато преди малко повече от година писах това, се надявах, че ще се случи скоро. И ето, вече е факт – най-големият електронен музикален магазин, точно преди официално да стартира с „облачната“ си функционалност (от 4-ти октомври) вече ще работи и за България. Какво означава това? Ами с едно щракване любимият албум на любимата група ще бъде в личната ми библиотека. Цените са различни – зависи колко нов или популярен е албума. Но аз вече направих първата си покупка за 7 евро. Същият албум, преиздаден от Вирджиния рекърдс, струва 30лв в Orange или повече от два пъти повече.

Ценна е възможността да си купиш само отделно парче, в случай че целият албум не те кефи. А още по-ценното е, че всичко, което съм си купил ще бъде достъпно не само на iPad-а ми, но и на другите мои компютри и устройства, асоциирани с моят iTunes акаунт. И моята музика ще бъде някъде там в „облака“, без дори да е нужно да се грижа за нея, да се заривам с кутийки на всевъзможни носители.

Всъщност, нали се досещате кога повече някога ще си купя някакъв носител? НИ-КО-ГА!

Разбира се, че перверзно удоволствие ми доставя да поздравя лично всички местни посредници, издатели и прочие, които издевателстваха през последните години на гърба на феновете, наричайки ги пирати. И паразитираха на гърба на авторите, които представляваха, насъсквайки ги срещу собствените им фенове. Още малко ще се правят, че издават някого и, че той без тях е загубен. Дано да е наистина за кратко, преди да им дръпнат и това килимче.

Специални поздрави за Саня Армутлиева, Заки Соколов, BSA и подобните им, които заради личния си бизнес си позволяваха да хлепат цялата ни държава, създавайки и имидж на „пиратска“, с изсмукани незнайно откъде цифри за интелектуалното пиратство у нас, с интервюта, хленч и отчаяни кампании…

Времето ви догони и подмина като малка гара, а бъдещето няма никаква нужда от вас!

Това парче мисля, че е много подходящо 🙂

P.S. От няколко дни за България са достъпни и SD и HD филми през iTunes (за купуване и под наем). [28.10.2011]

13 мнения за “Virginia Goodbye”

 1. Да, айфеновете имате причина за радост. Да се надяваме, че скоро и по-отворените ОС ще имат подобно решение за нашия пазар.
  Поздравления!

 2. Последното CD, което си купих преди няколко месеца, така и не се стигна да го разопаковам и прослушам, и сигурно още лежи някъде. Като се замисля, много показателно накъде са поели физическите носители и при мен 🙂

  Радвам се, че вече се разделяме и с „целите албуми“ (макар някои онлайн търговци понякога да се опитват да те накарат да си купиш цял заради някоя определена хитова песен). Това е все едно да отидеш на ресторант и да ти кажат, че ако искаш крем карамел, не можеш да си го поръчаш отделно, ами само ако си купиш и таратор и пържола и препечени филийки с чесън и не знам какво си още 🙂

 3. Има няколко проблема… Например, че основните сделки на iTunes са с label-и, не директно с музикантите, така че както и да го погледнем, пак много пари се преливат в същите мизерници. Като добавим DRM-то и сериозното използване на lossy вместо lossless формати, не мисля, че е чак такъв повода за радост…

  (колкото за „облака“ и огромния can of worms там, няма да повдигам темата, че ще е твърде дълго 🙂 )

 4. Прочитайки публикацията човек би останал с впечатление, че в България интелектуална собственост не се краде, замунда и арена имат най-много пет потребителя а някакви гадове клепат държавата… де да беше така.

 5. В Rythmbox на Убунту (моето е 10.04 LTS) има онлайн магазин за музика(7digital.com). Аз оттам си купих на Милента – Gato, тъй като неможах никъде по нашите сайтове да си купя без носител. М/у другото песните си отстават в облака на убунту и могат да се достъпват през iphone и Андроид 🙂

 6. Проблеми има. И в най-прекрасния бизнес модел има проблеми. iTunes е най-успешния и мащабния към днешна дата. Алтернативи също има, което също е чудесно. Просто статията си имаше конкретен повод и тема.

  Що се отнася до кражбите – не искам да влизам в този спор, но у нас едва ли се краде кой знае колко повече отколкото в другите държави, да не говорим, че като абсолютна стойност сигурно е пренебрежимо на общия фон. А както съм писал и преди, пиратството няма да спре, докато няма адекватно предлагане, на адекватни цени, в адекватни срокове (т.е. веднага след като нещото е факт). Всичко друго е алабала.

 7. Аз май се изживявам като лека форма на аудио-маняк – удоволствие за мен е да пъхна CD в плеъра, понякога си купувам и слушам и плочи. Мисля че ще продължа да си купувам физически носители. Дано обаче конкуренцията подобри пазара и на музика на физически носители. BTW аз отдавна си купувам музиката от amazon.co.uk – цените там са много по-ниски от колкото в БГ музикален магазин.

 8. Има един малък проблем обаче. Когато си закупуваш app от appstore-а заплащаш еднократно и си го дърпаш колкото пъти си искаш след това без да заплащаш допълнителна сума. При музиката в itunes нещата са си е…. м….. Плащаш музиката, след това евентуално загубваш файловете с музиката (примерно при обир на жилището ти) и по същество гориш, освен ако не си навит да си платиш отново. Този момент силно ме разочарова. Иначе и аз бях започнал да си купувам музика “на килограм“. 🙂

 9. Не съм сигурен, че в облака ми се качва и музиката.
  Btw иди на Settings (на iPhone-а) – Store (Automatic downloads) – и там на твоя iPhone освен Apps и Books виждаш ли Music ? При мен не излиза, макар че по разни screenshot-ове съм го виждал.

 10. Не е нужно в облака да се качва музиката, която си купил от същия този облак – нали вече и без друго си е там. Достатъчно е да е link-ната към твоя профил. Всяко устройство, което си асоциирал с едно и също Apple ID достъпва едни и същи неща, а всяко устройство може да бъде преасоциирано към друго Apple ID веднъж на 90 дни. Устройствата, разбира се, трябва да поддържат iTunes in the Cloud (iOS5), самият iTunes също да е обновен и Apple ID-то да е с активирана iTunes in the Cloud функционалност. Нямам iPhone в момента, но музиката, която си купувам от iPad-а „магически“ се озовава в iTunes на компютъра ми и обратно, точно така както софтуера и книгите.

Вашият коментар