Virginia Goodbye

Default featured image
ИТ и интернет експерт, инженер, предприемач, блогър и фотограф от Пловдив. Основател на OpenFest, съосновател на Trakia.Tech, няколко технологични компании и сайта за независима журналистика „Тоест“. Фен на WordPress, книгите и музиката. Вярва, че можем да направим света по-добър.

Вашият коментар

Коментирате като гост.

 1. Да, айфеновете имате причина за радост. Да се надяваме, че скоро и по-отворените ОС ще имат подобно решение за нашия пазар.
  Поздравления!

 2. Последното CD, което си купих преди няколко месеца, така и не се стигна да го разопаковам и прослушам, и сигурно още лежи някъде. Като се замисля, много показателно накъде са поели физическите носители и при мен :)

  Радвам се, че вече се разделяме и с „целите албуми“ (макар някои онлайн търговци понякога да се опитват да те накарат да си купиш цял заради някоя определена хитова песен). Това е все едно да отидеш на ресторант и да ти кажат, че ако искаш крем карамел, не можеш да си го поръчаш отделно, ами само ако си купиш и таратор и пържола и препечени филийки с чесън и не знам какво си още :)

 3. Има няколко проблема… Например, че основните сделки на iTunes са с label-и, не директно с музикантите, така че както и да го погледнем, пак много пари се преливат в същите мизерници. Като добавим DRM-то и сериозното използване на lossy вместо lossless формати, не мисля, че е чак такъв повода за радост…

  (колкото за „облака“ и огромния can of worms там, няма да повдигам темата, че ще е твърде дълго :) )

 4. Прочитайки публикацията човек би останал с впечатление, че в България интелектуална собственост не се краде, замунда и арена имат най-много пет потребителя а някакви гадове клепат държавата… де да беше така.

 5. В Rythmbox на Убунту (моето е 10.04 LTS) има онлайн магазин за музика(7digital.com). Аз оттам си купих на Милента – Gato, тъй като неможах никъде по нашите сайтове да си купя без носител. М/у другото песните си отстават в облака на убунту и могат да се достъпват през iphone и Андроид :)

 6. Проблеми има. И в най-прекрасния бизнес модел има проблеми. iTunes е най-успешния и мащабния към днешна дата. Алтернативи също има, което също е чудесно. Просто статията си имаше конкретен повод и тема.

  Що се отнася до кражбите – не искам да влизам в този спор, но у нас едва ли се краде кой знае колко повече отколкото в другите държави, да не говорим, че като абсолютна стойност сигурно е пренебрежимо на общия фон. А както съм писал и преди, пиратството няма да спре, докато няма адекватно предлагане, на адекватни цени, в адекватни срокове (т.е. веднага след като нещото е факт). Всичко друго е алабала.

 7. Аз май се изживявам като лека форма на аудио-маняк – удоволствие за мен е да пъхна CD в плеъра, понякога си купувам и слушам и плочи. Мисля че ще продължа да си купувам физически носители. Дано обаче конкуренцията подобри пазара и на музика на физически носители. BTW аз отдавна си купувам музиката от amazon.co.uk – цените там са много по-ниски от колкото в БГ музикален магазин.

 8. Има един малък проблем обаче. Когато си закупуваш app от appstore-а заплащаш еднократно и си го дърпаш колкото пъти си искаш след това без да заплащаш допълнителна сума. При музиката в itunes нещата са си е…. м….. Плащаш музиката, след това евентуално загубваш файловете с музиката (примерно при обир на жилището ти) и по същество гориш, освен ако не си навит да си платиш отново. Този момент силно ме разочарова. Иначе и аз бях започнал да си купувам музика “на килограм“. :-)

 9. Не съм сигурен, че в облака ми се качва и музиката.
  Btw иди на Settings (на iPhone-а) – Store (Automatic downloads) – и там на твоя iPhone освен Apps и Books виждаш ли Music ? При мен не излиза, макар че по разни screenshot-ове съм го виждал.

 10. Не е нужно в облака да се качва музиката, която си купил от същия този облак – нали вече и без друго си е там. Достатъчно е да е link-ната към твоя профил. Всяко устройство, което си асоциирал с едно и също Apple ID достъпва едни и същи неща, а всяко устройство може да бъде преасоциирано към друго Apple ID веднъж на 90 дни. Устройствата, разбира се, трябва да поддържат iTunes in the Cloud (iOS5), самият iTunes също да е обновен и Apple ID-то да е с активирана iTunes in the Cloud функционалност. Нямам iPhone в момента, но музиката, която си купувам от iPad-а „магически“ се озовава в iTunes на компютъра ми и обратно, точно така както софтуера и книгите.

Read Next

Sliding Sidebar

Архиви

Бюлетин

Получавайте новите публикации всяка събота сутрин по електронна поща: