Virtual Card Services

Virtual Card Services

Всички, които бяха на OpenFest 2005 знаят за тази компания, която имаше щанд във фоайето и черпеше с безплатна бира. Всъщност дали такава фирма съществува е трудно да се прецени, доколкото тя измисли името си броени дни преди феста за да може да афишира появата си на нея. Фирмата искаше да спечели сърцата на Linux общността в България и да си намери екип – програмисти и системни администратори. Срещу предоставено CV подаряваха тяхна рекламна фланелка. С две думи търсеха реклама. Всъщност те са български партньор на американска софтуерна компания, чийто CTO е Marshall Rose. Или поне така твърдят… Целта им бе да си спечелят име на българска Linux компания. Ето какво се случи на практика:

В личен разговор с мен господата Бисер Димитров и Васил Бояджиев, които представляваха фирмата пожелаха срещу спонсорство от 1000 лв за OpenFest 2005 да участват с щанд на феста, да направят презентация, да доведат Marshall Rose и да черпят с бира и фланелки всеки, който им даде свое CV. Съгласно спонсорските пакети на OpenFest всичко това беше ОК. И тъй като финансирането на тазигодишния фестивал висеше на косъм до последния момент нееднократно лично помолих Бисер Димитров да преведат парите най-късно един ден преди началото на феста – т.е. в петък. Това беше потвърдено, че е направено на единия от главните координатори – Мариян. Оказа се лъжа, която нямаше как да проверим предвид съботния ден и времето, което междубанковите транзакции отнемат. А и все още вярвахме, че всеки индивид заслужава някакъв принципен кредит на доверие. Не и гореспоменатият човек.

Миналата седмица превод все още не бе направен, Бисер Димитров не отговаряше на телефона си (изключен), а Васко Бояджиев си позволи да ми напише писмо, че не били доволни от участието си на феста, сякаш това не е спонсорство, а cash on delivery сделка. Избеснях, но решихме да им дадем още една възможност, преди да последва това, което виждате като част от избложването им…

Бисер Димитров бил в чужбина и в електронна поща обеща да ме потърси и да уреди всичко. Не го направи – аз бях този, който го потърси. Бил ме бил търсил, ама не съм отговарял – интересно как точно неговите обаждания съм изпуснал?… Отново обеща, че ще направи превод, на следващия ден (вторник) го попитах дали го е направил и той го потвърди. В четвъртък на обяд обаче превод все още липсваше. И до момента…

Решението на организаторите, които понесоха лъжите на гърба си бе да разкажем истината, за да може Linux общността в България да е наясно що за субект е фирма Virtual Card Services и доколко на хората, които я представляват може изобщо да им се има и капка доверие.

VCS и Бисер Димитров експлоатираха OpenFest за лични бизнес интереси – това е и първият случай, при който доверието на някаква общност, която гради взаимоотношенията си на базата на репутацията е проиграно, но няма да остане ненаказано. Българската Linux общност и приятелите на свободния софтуер трябва да знаят, че Virtual Card Services се появява на пазара и в общността с непочтена измама и призовавам всички много да внимават за всички свои контакти с тях. Нито VCS, нито хора като Бисер Димитров имат място във FOSS общността в България.

И понеже VCS искаха реклама, а ние държим на думата си, трябва да получат реклама! Моля, всички блогъри да преразкажат тази история от своята си гледна точка или поне да я link-нат, защото ако сами не се пазим от непочтеността няма кой да ни предпази.

За моя горчивина мога само да споделя, че с Бисер Димитров ме запознаха хора, на които нямам основание да не вярвам, че са свестни и прецизни хора, което означава, че и те са били заблудени и излъгани. Позволих си да ги предупредя лично за страхотното спонсорство на VCS, което ни създаде сериозни затруднения и неприятности с нашите разплащания.

Аз лично се извинявам на всички, че този контакт мина през мен и не го проверих, въпреки някои свои лични подозрения. Явно вярвам повече от нужното и на тези, които не го заслужават! Извинявам се и на екипа организатори на OpenFest за грижите, които им причиних с такъв спонсор. По-добре без такива спонсори, отколкото с такива като VCS и Бисер Димитров.

Всеки, който им е изпратил CV-то си за работа, включително през мен, нека си помисли отново!

Пазете се! И нека тази поука да остане за историята…

Йовко Ламбрев

Йовко Ламбрев

ИТ архитект, блогър и (все по-рядко) фотограф. Либерал. Все още вярва, че можем да направим света по-добър.
Пловдив, България